Foto: Shutterstock
Ne vienmēr brīdī, kad uznāk nepārvarama vēlme pēc sulīga šašlika vai pašgatavota burgera, pa rokai būs lielais dārza grils. Ir reizes, kad nākas iztikt ar vienkāršu, lielveikalā nopērkamu lētāku grilu.

Kā rīkoties, lai ogles gailētu vienmērīgi, lai gaļa nepiedegtu un lai maltītes baudītāji būtu laimīgi? Ar saviem amata noslēpumiem portālā Huffington Post dalījies restorānu īpašnieks un grila meistars Adams Perijs Lengs, kurš pirmkārt uzsver grilētāja prasmes, nevis paša grila tehniskos rādītājus.

1. Pārbaudi gaisa plūsmu

Lai gaiss ap gaļu varētu brīvi cirkulēt, ir svarīgi, lai gaisa plūsmas aizbīdņi grila apakšā darbotos ungrila restītes, uz kurām liek ēdienu, nebūtu aprūsējušas. Rūsa var nonākt uz ēdiena, kas nav pieļaujams. Grila restes katru reizi pēc izmantošanas ir pamatīgi jānotīra.

2. Pievērs uzmanību grila vākam

Grila vāka apakšējā daļa var būt vieta, kurai ikdienā neienāk prātā pievērst īpašu uzmanību. Ar laiku tajā sakrājies viss iespējamais un neiespējamais - ēdiena atliekas, dūmu nosēdumi un citi netīrumi. Uzliekot vāku cepšanas laikā, visi šie "labumi" var sabirti uz ēdiena. Tāpēc svarīgi katru reizi pirms grila izmantošanas pārbaudīt arī grila vāka stāvokli - ja nepieciešams tīrīt. Labāk sākumā neizmantot ūdeni, bet gan noskrāpēt netīrumus ar metāla birsti, virsmu nomazgājot pašās tīrīšanas procesa beigās.

3. Nevainojami tīrs

Visām grila virsmām jābūt nevainojami tīrām - īpaši grila restītēm. Visi mazie netīrumi un melnumi grila uzkarsēšanas procesā būs vēl vairāk piedeguši, un, uzliekot uz tiem gaļu vai dārzeņus, degšanas process turpināsies, tādējādi sabojājot ēdienu. Nav nepieciešama speciālā tīrīšanas birste - pietiks ar saburzītu biezāku alumīnija foliju. Ar sagumzīto foliju beržot restes, jau pēc neilga brīža visi piedegušie un apkaltušie netīrumi nobirs un restes izskatīsies kā jaunas!

4. Neaizraujies ar grila piederumiem

Lai gan iespējams iegādāties dārgus un izsmalcinātus grila piederumu komplektus, patiesībā izcilam rezultātam pietiks tikai ar diviem instrumentiem - grila spailēm un lāpstiņu. Ar šiem diviem instrumentiem var veikt visas nepieciešamās manipulācijas. Grila meistars pats izmanto arī parasto virtuves pannu - ar to var "pieklusināt" pārāk spēcīgas liesmas vai uzlikt gaļu, ja uguns kļuvusi par spēcīgu.

5. Izmanto dabiskus materiālus

Grila meistars iesaka turēties pie vienkāršiem degšanas izejmateriāliem - kokoglēm vai ogļu granulām. Pēc iespējas jāizvairās no materiāliem, kas piesūcināti ar "ķīmiju" labākai degšanai - šīs vielas cepšanas laikā nonāk ēdienā. Arī aizdedzināšanas šķidrumus viņš neatbalsta. Ja nu nākas tādus izmantot, tad sākotnējā degšanas stadijā ir jānoņem grila restītes, lai uz tām degšanas procesā nenonāk kaitīgo savienojumu atliekvielas.

6. Lai top uguns!

Kā vislabāk grila uguns aizdedzināšanas metodi Lengs iesaka avīzes aizdedzināšanu. Avīzi saburza un ieliek grila apakšā, pa virsu ber ogles. Galvenais - atvērt apakšējos gaisa plūsmas aizbīdņus, lai gaiss piekļūtu papīram un oglēm. Pretējā gadījumā liesma apdzisīs.

7. Izvēlies īsto gaļu

"Izvēlies īsto gaļu!" joko grila meistars. Tādas īstās gaļas nemaz nav - var grilēt visu! Izvēle atkarīga no katra gaumes un prasmēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!