Foto: Shutterstock

Mūsdienās arvien biežāk var novērot skatu, kad ēdiens pirms baudīšanas un vēl pirms paspēts novēlēt "Labu apetīti!" tiek iemūžināts mobilajā ierīcē. Sociālie tīkli vai lūst no "ēdienbildēm" un ik dienas varam vērot, ko mūsu draugi un paziņas baudījuši pusdienās vai vakariņās. Facebook un tviterī ar gardumiem dalās ne vien amatieri, bet arī profesionāli pavāri, tādējādi popularizējot savu restorānu un ar tā piedāvājumu kārdinot potenciālos apmeklētājus.

Ja arī tu piederi gardēžu grupai, kam patīk savas maltītes iemūžināt, piedāvājam vairākus padomus, kā ēdienu fotogrāfijas veidot pievilcīgas un "gardas".

Galvenais - gaisma

Precīzāk - dienasgaisma. Jo tieši dienas laikā fotografētais ēdiens izskatīsies visdabiskāk. Tomēr nevajadzētu ēdienu likt tiešos saules staros, jo spilgta gaisma uz fotografējamā objekta to "izdedzina". Maigs noēnojums radīs vislabāko gaismas efektu. Nekādā gadījumā neizmanto zibspuldzi! Tā ēdienu padarīs vizuāli "plakanu" un nepievilcīgu. Restorānā vislabākās fotogrāfijas izdosies, ja sēdēsi loga tuvumā, bet mājās - labi apgaismotā vietā tieši zem lampas vai netālu no tieša gaismas avota.

Lai dzīvo krāsas!

Jo krāsaināks ēdiens, jo labāk tas izskatīsies fotogrāfijā. Restorānā par to parūpēsies profesionāls pavārs - tādā gadījumā parasti ēdiens tiek pasniegts vizuāli pievilcīgs un par tā noformējumu nav lieki jāsatraucas. Atliek vien maltīti iemūžināt. Ja gatavo mājās pats, tad skaties, lai uz šķīvja būtu kāda kontrastkrāsa, piemēram, svaigi dārzeņi, garšaugi vai augļi, jo tie kompozīciju atdzīvinās.

Padomā par atmosfēru

Jā, arī fotogrāfijā ir svarīga atmosfēra - skaisti izskatīsies kadrs, kurā būs redzama daļa no skaista galdauta, krāsaina salvete vai piepildīta vīna glāze fonā. Droši vari iekļaut arī ēdamrīkus - tas viss kopā pastāstīs stāstu par šo ēdienu un kā tas tiks baudīts. Romantiskai atmosfērai un Ziemassvētku laikam piestāvēs aizdegta svece fonā, vasarā - svaigi ziedi vāzē uz galda.

Balti trauki - visskaistākie

Ikviens profesionāls pavārs un ēdiena stilists (jā, ir arī tāda profesija!) pateiks šķietami vienkāršo patiesību - ēdiens visskaistāk izskatās uz baltiem traukiem. Pat "zvaigžņotākajos" restorānos pamanīsiet, ka reti kad no šī likuma tiek izdarītas atkāpes. Iemesls tam ir pavisam vienkāršs - baltā krāsa veido neitrālu un apetīti rosinošu fonu, uz kura maltīte izceļas vislabāk. Protams, var būt interesanti izņēmumi, bet ja vēlies ļaut ēdienam runāt par sevi, fotografē to uz balta šķīvja vai baltā bļodā.

Visu kopā vai detaļas?

Ieraugot ēdiena šķīvi, padomā, kā tas labāk izskatīsies - fotografēts un augšas vai no sāniem? Varbūt vērts iemūžināt tikai kādu tā detaļu? Izvēlies interesantāko no tā, ko redzi sev priekšā - restorānā pasniegtā desertā uz šķīvja, iespējams, būs sešas atsevišķas detaļas, tavā ziņā ir saprast, kura kompozīcija būs īstā. Turklāt, pirms nospiest "klikšķi" noteikti jāpārliecinās, vai fokuss ir uz vajadzīgās detaļas - ir viedtālruņi, kurus šai ziņā var "pamācīt", ar pirkstu pieskaroties ekrāna vietā, kuru vēlaties kā fokusu savā fotogrāfijā.

Ar filtru vai bez?

Viedtālruņu lietotāji var lejuplādēt desmitiem dažādu aplikāciju, ar kuru palīdzību rediģēt savas fotogrāfijas, uzlabojot to gaišumu, spilgtumu, krāsu tonalitāti u.t.t. Tāpat var izmantot īpašus filtrus, kas ēdienam piešķirs īpašu noskaņu, piemēram, izpludinot fonu vai paspilgtinot kādu atsevišķu detaļu. Ja esi vakariņojis restorānā, no baudītajiem ēdieniem pat vari izveidot atsevišķu fotogrāfiju kolāžu. Vispopulārākā aplikācija, kurā nonāk "ēdienbildes" noteikti ir Instagram - tajā ik dienas tiek augšuplādēti miljoniem fotogrāfiju un joprojām viena no iemīļotākajām tēmām ir viss garšīgais.

Ko par ēdiena fotografēšanu saka lietišķā etiķete?

Tas, vai kādam ar ēdiena "knipsēšanu" netraucēsi, atkarīgs no konkrētās situācijas un kompānijas. Etiķetes eksperte Irma Kalniņa izdevumā "Dienas Ēdieni" dalās ar saviem ieteikumiem: "Nav pieklājīgi novērst uzmanību no galda biedriem, darbojoties sociālajos tīklos, - vai nu jūs runājat ar savu klientu biznesa pusdienās, vai pusdienojat ar draugiem vai ģimeni, vai arī sēžat vienatnē un tvītojat uz nebēdu." Kā ir restorānos, vai fotografēt ēdienu visur ir atļauts? To noteikti vari jautāt viesmīlim, bet arī brīvas atmosfēras sabiedriskās ēdināšanas vietās nevajadzētu pārvērsties par reportieri. Paši pavāri parasti pret maltītes iemūžināšanu un fotogrāfiju ievietošanu sociālajos tīklos parasti neiebilst - galu galā tā ir laba reklāma restorānam, jo par to uzzin plašs potenciālo klientu loks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!