Foto: Aija Geida
Dzidrs kā tikko izsviests medus, bet nav medus, aromātisks kā pieneņu sīrups, bet nav sīrups, salds kā cukurs, bet nav cukurs. Kas tas ir? Liepu pumpuru ievārījums! Kā tas garšo? Debešķīgi, kā aromatizēts medus! Turklāt tā pagatavošana prasa vien pusstundu.

Lai pagatavotu aromātisku, veselīgu un gardu liepu pumpuru ievārījumu, kas stiprina imunitāti, jāsavāc iepriekšējā gadā izaugušie liepu zariņi,

Ievārījuma gatavošanai izvēlas patālāk no autoceļa augošu liepu un griež tikai pagājušajā gadā izaugušos koši sarkanbrūnos zariņus. Litram ievārījuma nepieciešamas divas lielas buntes, ko tik tikko var apņemt ar abām rokām.

Zariņus sagriež 6–8 cm garos stienīšos, lai var ievietot 1,5 litru lielā katlā.

Foto: Aija Geida

Zariem uzlej 800–900 ml ūdens un vāra uz vidēji lielas uguns aptuveni 20 minūtes. Zariņi maina krāsu no tumši sarkanas līdz gaiši brūnai. Vāroties liepu zariņi smaržo kā tikko izvārītas cūku pupas.

Foto: Aija Geida

Zariņus nokāš un liek atdzesēties. Novārījumu saglabā.

Foto: Aija Geida

Kad zariņi atdzisuši, izspiež liepu pumpurus, kas paukšķēdami viegli nāk laukā. Darot to, var pārliecināties, cik daudz ēterisko eļļu un sveķu ir pumpuros – rokas kļūst lipīgas, virtuvē izplatās ļoti patīkams aromāts.

Foto: Aija Geida
Foto: Aija Geida

Kad pumpuri savākti, tos liek novārījumā un pievieno ievārījuma cukuru ar pektīnu (0,5 litriem novārījuma vajag aptuveni puskilogramu cukura). Pavāra 5 minūtes un sapilda tīrās burciņās. Pumpuri ievārījumam piešķir patīkamu saldu akcentu.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!