Foto: Shutterstock

Piemājas dobes nu jau vai plīst pušu no skābeņu pārbagātības. Tieši tagad ir īstais laiks veidot krājumus ziemai. Vērtīgus padomus, kā sagatavot skābeņu porcijas ziemai, šoreiz smēlāmies portāla "Cālis" foruma dzīlēs.

Viens no vienkāršākajiem veidiem, kā skābenes sagatavot nebaltai dienai – tās sasaldēt. Pirms saldēšanas skābenes noskalo un kārtīgi nosusina, lai nebūtu slapjas. Tad liek plastmasas saldējamos maisiņos, tos rūpīgi noslēdz un saldētavā iekšā. Ziemā, kad kārosies skābeņu zupu, atliks vien saldētās skābenes sabērt katlā. Saldētās skābenes pēc tam katlā tik ātri neizjuks, to lapiņas būs stingrākas, bet krāsa – mazliet zaļāka.

Vēl viens paņēmiens – skābenes novāra karstā ūdenī, kam pievienots mazliet sāls, līdz tās maina krāsu un sarūk apjomā, un sapilda burciņās. Svarīgi ir burciņā atstāt arī šķidrumu. Skābeņu burciņas pēc tam cieši jo cieši noslēdz un glabā tumšā un vēsā vietā vai ledusskapī.

Skābenes var arī kaltēt – skābeņu buntītes kātiņus aptin ar aukliņu un pakar siltā vietā. Kaltē tik ilgi, līdz tās pavisam sausas un līdzinās kaltētām garšvielām. Tomēr šādi saglabātas skābenes zaudēs savu raksturīgo skābeno garšu, tāpēc tās derēs vien kā piedeva salātiem, jo zupā izjuks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!