Foto: Shutterstock
Ja vēl nav sanācis, tad nu var teikt, ka pēdējais laiks iekurt grilu, lai pagatavotu ko izcili dūmakainu un gardu. Viens no gardākajiem gaļas gabaliņiem, kam ļaut karsēties uz kvēlojošajām grila oglēm, ir cūkas ribiņas. Kārtīgi iemarinētas un pēc tam prasmīgi pagatavotas, tās būs tik smeķīgas, ka atliks vien noskrubināt gardo gaļu no kauliņiem. Bet, kā jau ar visām maltītēm, arī uz ribiņām attiecas daži pamatprincipi, kas jāievēro.

Ribiņu gatavošana sākas ar vislabākā gabaliņa izvēli gaļas veikalā. Visbiežāk pieejami divi ribiņu veidi – gaļīgākās ribiņas, kas ir īsākas, izgrieztas tuvāk mugurkaulam, bet ribiņas ar plakanākiem kauliņiem izcirstas no cūkas vēdera daļas. Neatkarīgi no ribiņu garuma, abas būs līdzvērtīgi gardas. Veikalos ribiņas iespējams iegādāties veselas – parasti vienā gabaliņā ir aptuveni 11 ribiņu kauli, taču tas atkarīgs no miesnieka. Iespējams iegādāties arī mazāku daudzumu.

Vienam ēdājam parasti ierēķina 4–6 ribiņas, līdz ar to viens ribiņu gabals pietiks divām izsalkušām personām, norāda "Thekitchn". Veikalā lūkojies pēc tādām ribiņām, kuru gaļa ir spilgti rozā krāsā, bet klāt ir arī kāds taukumiņš. Vislabāk, protams, ribiņas gatavot uzreiz, taču, ja grilēšana vai cepšana krāsnī paredzēta vēlāk, ledusskapī tās drīkst turēt aptuveni trīs dienas.

Trīs ribiņu sagatavošanas soļi

Tad, kad no veikala pārnestas ribiņas un nolemts tās gatavot, jārēķinās, ka tas nebūs ātri. Lai iegūtu visizteiksmīgāko garšu, pirmais solis, ko darīt – ribiņas nepieciešams ieberzt ar garšvielām. Ribiņas apkaisa ar sāli, pipariem, kaltētiem garšaugiem un citiem labumiem. Marinēšanai droši izmanto arī saspiestas ķiploku daiviņas, kādu ēdamkaroti sojas mērces, rīsu etiķa, vīna etiķa vai ko citu skābenāku. Bet, lai ribiņas būtu smeķīgas un cepot skaisti apbrūnētu, marinādei var pievienot arī kādu nelielu tējkaroti medus. Tikai nepārspīlējot, jo medus karstumā ātri sadeg.

Pēc tam seko nākamais solis – gaidīšana. Tā kā tā ir cūkgaļa, ribiņas liec ledusskapī marinēties vismaz uz nakti, lai tās sasūktos garšām. Ja laika daudz un ribiņas grasies gatavot brīvdienā, tad droši vari tās iemarinēt arī dienu iepriekš.

Un beidzamais solis – noturēšana istabas temperatūrā. Kad ribiņas iemarinētas, ir ļoti svarīgi tās nelikt cepeškrāsnī, uz grila vai pannas uzreiz, lai nebūtu krasas temperatūras maiņas gaļā. Tā vietā ribiņas noturi istabas temperatūrā vismaz pusstundu. Pēc tam panāksi tikai vēlamo efektu – ribiņas gatavosies vienmērīgi.

Ribiņu cepšana uz grila, krāsnī un pannas

Pēc tam, kad ribiņas gatavas cepšanai, jāizvēlas vien piemērotākā metode. Taču, lai kāda tā būtu, ievēro – lai ribiņas būtu sulīgākas un neapdegtu, barbekjū mērci vai jebkuru citu papildinājumu zied uz ribiņām vien īsi pirms cepšanas un tās laikā. Ja ribiņas cep cepeškrāsnī, izmanto vismaz 200°C un ik pa laikam tās apzied ar marinādi vai mērci.

Lai iegūtu tumšas un aromātiskas ribiņas, tās vispirms var apbrūnināt uz pannas, pēc tam notecināt liekos taukus. Tad atliek salikt pīlē vai cepamtraukā un, ar pārlietu marinādi un uzliktu vāku, sutināt 150°C cepeškrāsnī, līdz gaļa atlec no kauliem, bet mērce sabiezējusi. Tas var aizņemt pat vairākas stundas, bet rezultāts noteikti būs tā vērts.

Bet pavisam vienkārši ribiņas būs grilēt. Pārliecinies, lai grilā ogles būtu izkurtas, bet temperatūra nebūtu lielāka par 120°C. Iemarinētās ribiņas liec vienā līmenī uz restītēm un grilē vienu divas stundas, ik pa laikam apziežot ar mērci vai marinādi. Vienmērīgi saglabātā temperatūra panāks visgardāko efektu, jo ribiņas gatavosies pakāpeniski, bez straujām temperatūras svārstībām, norāda grila padomu vietne "Kingsford".

Tomēr, lai uz grila ribiņas varētu apcept īsākā laikā, tās var pirms tam pasutināt pīlē uz plīts. Gaļa būs mīksta, taču neapbrūnināta. Ribiņas atliks pārlikt uz grila un apcept, līdz iegūta kārdinoši brūnā garoziņa. Pēc cepšanas gan atceries, ka ribiņas, tāpat kā jebkuru citu gaļu, vajag atpūtināt vismaz 10–15 minūtes, lai sulas tajā paspēj notecēt, kā nākas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!