Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

Katru gadu, tuvojoties Lieldienām, interneta plašumos steidzam meklēt interesantus olu krāsošanas veidus, lai tieši mūsu veikums būtu košākais, krāsainākais un visu apbrīnotākais. Noderīgu ideju meklējumos, nolēmām uzrunāt garšīgā kulinārijas bloga "Gards ka nenoēsties!" saimnieci, kura "Tasty.lv" atklāja, ka jau sešus septiņus gadus olas krāsojot tikai dabīgā veidā – sarkanajos kāpostos, kurkumā, bietēs, karkades tējā, spinātos un vecajās, labajās sīpolu mizās. Uzzinājām vairākus mazāk ierastus, izmēģināšanas vērtus olu krāsošanas paņēmienus un divus no tiem nolēmām atklāt arī mūsu uzticamajiem lasītājiem.

Pirmā olu krāsošanas tehnika būs īsti piemērota tiem, kam gribas mājiniekus iepriecināt ar spilgtāku svētku galda akcentu. Šādi tu ar vienu rokas mājienu piešķirsi Lieldienu mielasta galdam košāku un saulaināku noskaņu, jo meteriologu prognozētie laikapstākļi svētku dienām ir visai svārstīgi un ne pārāk iepriecinoši.

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

Pat, ja svētkos Latviju ieskaus pelēka miglas villaine un aiz loga pavērsies visai nemīlīgs skats, krāsainās olas priecēs acis un sildīs sirdi gan lieliem, gan maziem svinētājiem. Lasi tālāk un uzzini divas olu krāsošanas tehnikas.

Saulaini košās Lieldienu olas

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

Sarkanās, dzeltenās un zaļās olas ir krāsotas ar pārtikas krāsās iemaisītām grūbām. Ļoti ātrs un vienkāršs paņēmiens, kas būs īpaši parocīgs steidzīgajiem olu krāsotājiem. Lai nokrāsotu olas, izmantojot šo paņēmienu, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
  • grūbas (var izmantot arī griķus, rīsus vai prosu),
  • dažādu toņu pārtikas krāsas,
  • polietilēna maisiņi.


Novāra baltās olas, liekot tās aukstā ūdenī, pievienojot ēdamkaroti sāls un vārot 10 minūtes no vārīšanās brīža.

Maisiņā ieber grūbas un pievieno aptuveni naža galu pārtikas krāsas. Rezultāts sanāks labāks, ja izmantosi dabīgās želejveida krāsvielas. Sagatavo tik daudz maisiņu, cik krāsās vēlies nokrāsot Lieldienu olas.

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

Vēl siltu olu liec maisiņā un apviļā grūbās. Ņem ārā un liec uz papīra dvieļa apžūt. Atkārto, līdz visas olas nokrāsotas.

Skaisti zilas Lieldienu olas


Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

Olas var krāsot, izmantojot dabiskas krāvielas – bietes, kurkumu un sarkanos kāpostus. Piedāvājam zilo olu recepti. Izmantojot šo krāsošanas paņēmienu, skaistu toni iegūs gan brūnās (kā attēlā), gan baltās olas. Baltās olas iegūs intensīvāku zilās krāsas toni. Pirms krāsošanas oliņām var pielīmēt dažādas uzlīmes sirsniņas, zvaigznītes u.c. formās vai arī burtiņus. Var pielikt lapiņas, dažādus ziedus, ietīt tīrā drāniņā vai kaprona zeķubikses gabalā, tādējādi iegūstot skaistu nospiedumu.

Krāsojot olas, izmantojot šo paņēmienu, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • neliela sarkanā kāpostgalva,
  • 1 ĒK 9% etiķa,
  • 1 ĒK sāls.


Kāpostgalvu smalki sagriež, liek katlā, pievieno etiķi, sāli un uz lēnas uguns vāra aptuveni pusstundu. Pa to laiku atsevišķā katliņā novāra olas, ūdenim pievienojot sāli.

Kad kāposti ir gatavi, nogriež liesmu un liek katlā iepriekš novārītās un izgreznotās olas. Vislabāk atstāt tās krāsoties uz visu nakti, bet, ja nevēlas pārāk intensīvu toni, var olas ņemt ārā ātrāk.

Lai gaišas, skaistas un lustīgas Lieldienas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!