Foto: Shutterstock

Aukstā zupa ir vasaras sezonas absolūta klasika. Līdz ar zupas cienītājiem, bieži vien raisās arī diskusijas, kam tad īsti ir jābūt tādā īstenā aukstajā zupā. Vieni saka, ka bietēm, citi, ka gurķiem, vēl daži apgalvo, ka īstu auksto zupu gatavo tikai no ūdens, bet tajā pašā laikā ir tādi, kas kvēli aizstāv viedokli, ka aukstā zupa jāgatavo tikai un vienīgi no kefīra.

Skaidrs ir viens – latviešu garšas kārpiņām krietni vien tuvāks ir biešu aukstās zupas variants, ko var pagatavot vien dažu minūšu laikā. Un, izrādās, šī aukstā zupa nav cēlusies vis no Krievijas, bet gan mūsu kaimiņvalsts Lietuvas.

'Šaltibarščiai' – aukstais borščs

Foto: Shutterstock

Ja jau aukstā zupa ir ar bietēm, tad skaidrs – atvasināta no slavenā boršča. To, cik sena ir šī aukstās zupas versija, vēsturiski gan nav iespējams noskaidrot. Tomēr dažādos avotos tiek minēts, ka lietuvieši "šaltibarščiai" jeb auksto boršču gatavo jau kopš Lietuvas dižkunigaitijas laikiem, tātad – jau viduslaikos.

Tomēr lietuvieši nav vienīgi, kas to iecienījuši. Baltkrievi auksto biešu zupu dēvē par "khaladnik", bet Polijā to sauc par "chłodnik litewski" jeb auksto lietuviešu zupu. Bet nu pie galvenā – kam tad ir jābūt īstenas biešu aukstās zupas katlā?

Biešu aukstā zupa – soli pa solim

Foto: Shutterstock

Tradicionālajā lietuviešu aukstās zupas receptē, kas iekļauta pat Magdalēnas Sinkovecas veidotajā NATO pavārgrāmatā ("Culinary Cosmic Top Secrets a NATO Cookbook"), nav mūsu garšas kārpiņām nezināmu sastāvdaļu – tās pagatavošanai nepieciešamas bietes, svaigie gurķi, vārītas olas, skābais krējums, paniņas vai kefīrs, krūzīte novārīta ūdens, svaigas dilles un lociņi, kā arī mazliet sāls. Lietuvieši auksto zupu pasniedz ar karstiem, tikko vārītiem kartupeļiem.

Vispirms bietes novāra, līdz tās ir mīkstas. Pēc vārīšanas atdzesē, nomizo un sagriež smalkos salmiņos vai sarīvē. Pēc tam ieber traukā, kur tiks gatavota zupa. Pievieno sagrieztus gurķus, pārlej ar paniņām vai kefīru.

Tad katlā saber sakapātus zaļumus, pārlej ar ūdeni, pievieno skābo krējumu un sāli. Kad visas sastāvdaļas katlā, tās kārtīgi samaisa, lai iegūtu zupai raksturīgo rozā krāsu. Pasniedz ar olām, kas vai nu sagrieztas ceturtdaļās, vai sarīvētas. Pie zupas bļodiņas novieto šķīvi ar karstajiem kartupeļiem.

Interesanti! Lai gan lietuviešu aukstās zupas recepte ir veģetāra, pie mums zupai mēdz pievienot arī gaļu, piemēram, žāvētas gaļas gabaliņus vai smalki sagrieztus desas gabaliņus. Turklāt zupai mēdz pievienot arī citus dārzeņus, piemēram, pavasarīgos redīsus.

Un kāda ir tava iecienītākā aukstās zupas recepte?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!