Foto: Shutterstock
Sulīga lauku torte, kurā pufīgs olu mīklas biskvīts mijas ar bagātīgām sviesta krēma un skābena ievārījuma kārtām, ir īsti piemērota lieliem godiem. Šaja procesā nozīmīgs ir ne tikai gardais rezultāts, bet arī kopābūšana, plecu pie pleca darbojoties kā lietpratējam, – prasmīgi iejaucot mīklu biskvītam, tā iesācējam, – putinot pa gaisu miltus un nolaizot krēmu no putojamās slotiņas.

Kas tad nepieciešams, lai gala rezultāts būtu īstas lauku tortes vārda cienīgs? Nu, protams, svaigi un dabiski vietējās izcelsmes produkti: olas, piens, sviests, milti. Noderēs arī pieliekamā krājumos ieburkotie ievārījumi, saldētās dzērvenes, smiltsērkšķu biezenis un cukurotās cidoniju šķēlītes.

Svarīgākais lauku tortes gatavošanas procesā, protams, ir nevainojams olu mīklas biskvīts. Lai arī biskvīta mīkla ir visai vienkārša, tomēr tās sajaukšanā ir savi noslēpumi. Neizdevies biskvīts var saplakt, veidoties ļoti plāns vai pārcepts kļūst sauss.

Arī krēmam ir svarīga loma, jo, lai torte izdotos īpaši garšīga, ieteicams tās "būvēšanai" izmantot vismaz divu veidu krēmus – vienu saldāku un treknāku, otru – skābāku, šādi panākot izcilu garšas līdzsvaru.

Lasot tālāk, uzzināsi, kā iejaukt un izcept olu mīklas biskvītu tortei, kā pagatavot kārdinošus krēmus pildījumam un kā izcakināt īpaši krāšņas sviesta krēma rozes tortes dekorēšanai.

Kā iejaukt olu mīklas biskvītu

Foto: Shutterstock


Vispirms, pirms sāk jaukt mīklu, liek sildīties cepeškrāsni uz 180ºC un sagatavo cepamo formu. Formas pamatni izklāj ar cepamo papīru vai, ja izmanto pannu ar nepiedegošo klājumu, tā ir uzreiz gatava biskvīta cepšanai.

Lai izceptu vidēja izmēra kūkas apaļo plātni, būs nepieciešamas 8 olas, 8 strīķētas ēdamkarotes ar smalku cukuru un 8 ēdamkarotes ar miltiem (bez kaudzes, bet nestrīķētas, tādējādi miltu ir nedaudz vairāk nekā cukura). Var cept vienu biezāku biskvīta plātni un vēlāk atdzisušu (vēlams dzesēt diennakti vai vismaz 8 stundas) griezt horizontāli uz pusēm vai cept katru plātni atsevišķi, ņemot katrai ripai 4 olas un atbilstošu miltu un cukura daudzumu.

Uzmanīgi atdala olu dzeltenumus no baltumiem. Ļoti svarīgi, lai baltumos nebūtu ne kripatiņas no dzeltenuma, kā arī traukiem un miksera lāpstiņām ir jābūt nevainojami tīrām, bez taukvielām.

Biskvīta masu vislabāk putot silta ūdens peldē. Tad mīkla būs īpaši poraina un labi pacelsies. Var putot ar putojamo slotiņu, bet ātrāk veiksies ar mikseri. Silts ūdens sevišķi noderēs, ja olas tikko izņemtas no ledusskapja. Ja kūku ceps no rīta, pareizāk būtu tās izņemt jau vakarā.

Lai olbaltums sakultos īpaši lielā apjomā, tam pievieno vienu deserta karoti ūdens. Olbaltumu kuļ tik ilgi, līdz veidojas stingras putas. Tad pievieno apmēram trešo daļu cukura un turpina īsu brīdi kult, līdz putas kļūst stingras un spīdīgas.

Sakuļ dzeltenumus ar atlikušo cukuru gaišās un biezās putās. Var uzreiz izmantot lāpstiņas, ar kurām tika kulti baltumi. Baltumi un dzeltenumi jākuļ veikli viens aiz otra, neveidojot pauzi starp šiem gatavošanas soļiem. Ideālajā gadījumā olbaltumu un dzeltenumu putošanai vajadzētu notikt vienlaicīgi. Kad dzeltenumi ir sakulti, tajos iecilā pusi no baltumiem. Nemaisi olu apļveida kustībām! Tikai cilā, lai olbaltumi nezaudētu apjomu. Vienlaicīgi, cilājot olu, pamazām iesijā miltus. Kad milti iejaukti olā, iecilā mīklā atlikušos olbaltumus.

Olu biskvīta pamatmasai var pievienot arī rīvētu citrona vai apelsīna miziņu, vaniļu, kakao, dažādas pārtikas krāsvielas, smalcinātus riekstus, magones, rozīnes un citus rotaļīgus krikumiņus. Tos pirms pievienošanas mīklai vispirms sajauc ar miltiem.

Kā pagatavot olu biskvīta mīklu ar karsēšanas paņēmienu, uzzināsi šajā padomrakstā.

Kad mīkla ir sajaukta, tā nekavējoties jālej cepamajā formā un jāliek krāsnī.

Kā izcept pufīgu olu mīklas biskvītu

Foto: Shutterstock

Gatavo mīklu uzreiz lej cepamajā formā vai plātī, kas iepriekš izklāta ar cepamo papīru, lai vēlāk tortes biskvīta kārtu ir viegli noņemt, un liek līdz 180 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī. Biskvīts jācep apmēram 25-30 minūtes. Pirmās 15 minūtes nekādā gadījumā nevirini durvis un pacenties tās labāk nevirināt līdz brīdim, kad biskvīts sāk smaržot un pieteikt savu gatavību.

Biskvīts ir gatavs, kad to pataustot ar pirkstu, veidojas neliela bedrīte, kura uzreiz pēc tam izlīdzinās, iztaisnojas. Ja bedrīte neceļas atpakaļ, biskvītu ir jāturpina cept, bet, ja virsmā vairs bedrīte neveidosies, biskvīts būs pārcepts un sauss. Turklāt gatavam biskvītam maliņas atlec no plāts vai cepamformas malām.

Gatavību var pārbaudīt arī, iedurot koka irbulīti. Ja jēla mīkla nepielīp, kārta ir gatava! Vēsumā tā jāatdzesē.

Procesu atkārto tik reižu, cik pietiek pacietības vai arī, cik augstu torti gribas būvēt. Biskvīta kārtas var izcept arī dienu iepriekš.

Kā gatavot kārdinošus krēmus tortei

Foto: Shutterstock

Sviesta krēmi ir visbiežāk izmantotie krēmi kūku un kēksiņu rotāšanai. Tie viegli veidojas un ir piemēroti dažādu rozīšu, vilnīšu un turbāniņu veidošanai, rotājumam pēc tam ilgstoši sagalabājot savu formu.

Vienkārša sviesta krēma pagatavošanai būs vajadzīgas divas paciņas saldkrējuma sviesta. Mīksto sviestu sakapā gabaliņos. Mikserī liek vispirms vienu paciņu, pieber četras ēdamkarotes pūdercukura un 10 gramus samalta vaniļas cukura. Tad pieliek otru paciņu sviesta un ilgi kuļ. Gatavo masu atdzesē.

Lai pagatavotu vārīto olu krēmu, 6 olu dzeltenumus sakuļ ar 6 ĒK cukura, kad sakults, tad pakāpeniski pievieno un iekuļ 6 ĒK miltu. Tikmēr uzvāra puslitru piena. Kad piens uzvārīts, lej olu masu pienā un kārtīgi visu laiku maisa, lai nepiedeg. Maisa kādas 1-3 minūtes. Krēmu atdzesē auksta ūdens peldē, tad sakuļ ar paciņu iepriekš saputota sviesta.

Kad sviesta vai olu krēms gatavs, to var papildināt ar sīki sakapātiem cidoniju gabaliņiem, kas glabājušies sīrupā, bet tikpat labi tas var būt iebiezinātais piens, rieksti, žāvēti vai svaigi augļi, ogas, šokolādes skaidiņas un vēl, un vēl. Galvenais, lai pievienotās sastāvdaļas būtu gana smalkas un netraucētu izspiest krēmu caur konditorejas maisu.

Ja vēlies torti atsvaidzināt ar tīkami skābenām niansēm, pagatavo citronu, upeņu vai smiltsērkšķu krēmu, kas līdzsvaros treknās un saldās tortes garšu. Kā pagatavot šos kārdinošos skābenos krēmus, stāstījām šajā rakstā.

Te atradīsi vēl četras sviesta krēmu receptes, kas būs kā radītas lauku tortei, bet te stāstījām, kā pagatavot dažādus krēmus ar iebiezinātā piena piedevu.

Ar ko dekorēt torti

Foto: Shutterstock

Kad biskvīts ir izcepts un krēms atdzisis, laiks ķerties pie tortes veidošanas un garnēšanas.

Uz stingra paliktņa uzklāj greznāku papīru, zem pirmās tortes kārtas no visām pusēm vēl paliek cepampapīra strēmeles, lai glītais servējamais papīrs apakšā nenosmērējas. Visām mīklas kārtām reizē apgriež maliņas.

Uz pirmās kārtas bagātīgi uzziež skābenu ievārījumu, piemēram, brūkleņu – ābolu, dzērveņu vai plūmju, tam pāri – sviesta krēmu. Tad atkal liek biskvītu, ko var noklāt tikai ar bagātīgu olu-sviesta krēma kārtu. Tad atkal liek biskvītu, ievārījumu un krēmu un tā turpina, līdz uzlikta pēdējā biskvīta kārta. Tad torti no visām pusēm apziež ar krēmu. Sānu malas var apbērt ar grauzdētām, cukurotām auzu pārslām vai mandeļu skaidiņām.

Garnēšanā var ļaut vaļu fantāzijai. Krēmus var ar pārtikas krāsvielām vai dabīgajām krāsvielām iekrāsot dažādos toņos. Piemēram, pievienojot krēmam šķīstošo kafiju, iegūsi brūnu krēmu.

Ja gribas izmēģināt tortes izdaiļošanai ko neparastāku, tad šajā padomrakstā stāstījām, kā mājās pagatavot spoguļglazūru kūku dekorēšanai, bet te atradīsi izsmeļošus video padomus, kā izveidot kārdinošus šokolādes dekorus.

Portāla "Cālis" virtuves forumā uzgājām interesantu ieteikumu, kā pagatavot šokolādes lapiņas tortes dekorēšanai. Ņem rožu lapas (zaļās, ne ziedlapiņas), ar otiņu pārklāj tās ar kausētu šokolādi, liek uz šķīvja, kas izklāts ar cepamo papīru, ievieto ledusskapī un pagaida, līdz šokolāde sacietē, tad uzmanīgi atdala zaļās lapiņas, atstājot vien glīti izliektu šokolādes lapiņu ar filigrānu dzīslojumu.

Ja vēlas torti dekorēt ar krāšņām putukrējuma rozēm, tad, lai rozes uz tortes nesakristos, putošanas laikā saldajam krējumam pievieno putukrējuma stindzinātāju, kura sastāvā ir ciete, pūdercukurs un cietinātājs. Lietošana pavisam vienkārša – iesāk putot saldo krējumu un, kad masa paliek biezāka, pievieno stindzinātāju un turpina putot, līdz tā ir stingra. Lieto paciņu stindzinātāja uz puslitru auksta saldā krējuma. Svarīgi, lai tas tiešām būtu auksts, tikko izņemts no ledusskapja, un svaigs, nevis derīguma termiņa beigās, – tikai tad tas saputosies stingrās putās un neatsulosies.

Tortes rotājumiem var lietot arī dažādus augļus un ogas, ķiršus no kompota, šokolādes skaidiņas, riekstus, svaigas vai cukurotas dzērvenes, augļu sukādes, zefīru pusītes, marmelādes konfektes, ko sagriež šķēlītēs, iegriež pa diagonāli un sarullē, veidojot krāšņas rozes, papildinot ar cukura lapiņām. Gatavus rotājumus var meklēt saldumu veikalos. Kad torte ir gatava, jānoņem cepampapīra strēmeles, zem kurām ir greznā salvete.

Nu, tā – darbiņš galā! Ja var paciesties, kūkai būtu jāļauj piesūkties ar ievārījumu un krēmu. Bet tad gan – labu apetīti!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!