Foto: Shutterstock

Viena no padomju laiku virtuves klasiskākajām receptēm ir pildītās vistas filejas jeb Kijivas kotletes. Ar zaļumiem un sviestu pildīto vakariņu gardumu bērnībā gatavoja ne viena vien vecmāmiņa – ja uz galda bija Kijivas kotletes, tas nozīmēja svētkus. Tomēr, lai cik vienkārši receptes nosaukums skanētu, pildīto kotlešu pagatavošanā arī ir vajadzīga zināma pacietība.

Tāpēc "Tasty" esam sagatavojuši nelielu "soli pa solim" ceļvedi ar lietām, kas jāņem vērā, gatavojot šo klasisko recepti. Kijivas kotletes, lai gan mūsdienās piemirstas, 20. gadsimta 60. gados bija tik liela vērtība, ka tika pasniegtas restorānos pat Ņujorkā, ASV, norāda izdevums Cook's Illustrated.

Sagatavo mētelīti – vistas fileju

Foto: Shutterstock

Gatavojot Kijivas kotletes, jāizvēlas vienādu formu vistas filejas gabaliņus. No tiem pēc tam ar naža un gaļas āmuriņa palīdzību jāizveido skaistas, vienmērīga biezuma karbonādes, kuras pēc tam var veiksmīgi sapildīt. Kā to izdarīt? Ņem vistas filejas gabaliņu un asu nazi, sāc griezt no labās malas tā, lai filejas gabals veidotu tauriņa spārnu formas karbonādi.

Pēc tam filejas gabaliņus izdauza ar gaļas āmuru. To dara, liekot filejas starp divām pārtikas plēves sloksnēm, lai ar gaļas āmuru neizsistu caurumus filejā. Filejas gabalus izklapē aptuveni puscentimetra biezumā. Kad fileja izdauzīta, laiks nākamajam solim – pildījumam.

Kas kotletei vēderā? Karsts, kūstošs sviests


Foto: Shutterstock

Lai gan Kijivas kotlešu pildījuma variācijas ir tik daudz, cik pašu recepšu, klasiskā kombinācija ir pavisam vienkārša – sviests un zaļumi. Āķis slēpjas tajā, ka kotletē sviests jāpaslēpj prasmīgi un stingri jāievīsta, lai cepšanas laikā tas netecētu laukā. Pa virsu sviesta gabaliņam uzkaisa smalki sakapātus pētersīļus un mazliet lociņus.

Tomēr, lai atvieglotu rullēšanu, iesakām pirms tam sagatavot un atdzesēt garšaugu sviestu. To dara pavisam vienkārši – istabas temperatūras sviestu sajauc kopā ar smalki sakapātiem pētersīļiem, lociņiem un citiem zaļumiem. Sviestu ieliek ledusskapī nedaudz sastingt un pēc tam izmanto, kā iecerēts.

Prasmīga savīstīšana – ideālu kotlešu pamats


Foto: Shutterstock

Kad sviests sagatavots, laiks to ievīstīt kotletēs. Ņem izklapēto fileju un liek to uz platākās filejas puses. Pēc tam fileju rullē ciet tik tālu, lai sviests būtu nosegts un pazudis skatienam. Tad aizloka filejas sānu maliņas, veidojot teju vai vēstulīti, un rullē fileju ciet.

Kad visi kotlešu gabaliņi aizrullēti, tās saliek šķīvī un stundu atdzesē ledusskapī. Tas nepieciešams, lai kotletes pēc cepšanas cepeškrāsnī vai fritēšanas eļļā (jā, pastāv divas opcijas) neizjuktu.

Pēc tam, kad kotletes savīstītas, laiks tās izvārtīt miltos, sakultā olā un rīvmaizē. Apviļāšanai izvēlies vienkāršus, labus miltus, sakultu olu un rīvmaizi – tā var būt gan smalka, gan raupjās drupačās. Vispirms kotleti uzmanīgi izvārti miltos, tad sakultajā olā, bet pēc tam apviļā maizes drupačās.

Laiks cept!

Foto: Shutterstock

Šķiet, ka visdrošākais veids, kā iegūt vienmērīgi izceptas, gardas un ar eļļu nepiesūkušās Kijevas kotletes, ir to gatavošana cepeškrāsnī. Taču pirms tam vēlams nedaudz apbrūnināt rīvmaizi. Tāpēc šeit labs palīgs būs panna.

Uzkarsē pannā nedaudz eļļu un apcep, lai rīvmaizes garoziņa būtu zeltaini brūna no visām pusēm. Kad tas izdarīts, saliec Kijivas kotletes uz cepamās pannas, kas izklāta ar cepamo papīru, taču gadījumā, ja cepeškrāsnij ir sīkas restītes, liec kotletes uz tām.

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem un liec tajā cepties kotletes aptuveni 10 minūtes. Tā vistas fileja kotletēs izcepsies pietiekami sulīga, bet rīvmaizes garoziņa būs kraukšķīgi apbrūnējusi.

Tagad, kad esi apguvis Kijivas kotlešu pagatavošanu soli pa solim, ķeries klāt pie gatavošanas! Iedvesmoties vari no šīs krāsnī cepto Kijevas kotlešu receptes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!