Soli pa solim: kā pagatavot nepārspējami gardus hačapuri jeb siera pīrāgus
Foto: Shutterstock

Hačapuri ir viens no populārākajiem un iecienītākajiem gruzīnu nacionālās virtuves ēdieniem. Šie savdabīgie, gardie un sātīgie siera pīrāgi Gruzijā lielākoties tiek baudīti starp maltītēm. Katrā Gruzijas reģionā ir sava hačapuri recepte. Vienā vietā hačapuri gatavo no rauga mīklas, citā – no kārtainās mīklas, arī sieru izvēle dažādos novados ir atšķirīga. Tikpat dažāds var būt hačapuri izskats. Tas var būt apaļš, pusmēness formas, vai kā adžāru hačapuri – baltmaizes laiviņa, kuras kraukšķīgās maliņas tā vien prasās tikt nolauztas un iemērktas sulīgā olas, staipīga siera un kausēta sviesta pildījumā, lai sniegtu ēdājam nepārspējamu garšu baudījumu.

Šoreiz nolēmām, iedvesmojoties no portālu "Kitchenmag" un "Jedim doma" padomiem, noskaidrot, kā tad mājas apstākļos pagatavot tieši Adžārijas reģiona tradicionālos hačapuri, kas izceļas ar neparastu formu un īpaši bagātīgu pildījumu.

Mīklas gatavošanas nianses un noslēpumi

Interesanti, ka sākotēji hačapuri gatavošanai tika izmantota bezrauga mīkla, kura sastāvēja vien no miltiem un ūdens. Ēdienam gūstot aizvien lielāku popularitāti, attīstījās arī tā gatavošanas nianses, un mūsdienās teju katras sevi cienošas gruzīnu saimnieces pūrā ir savi siera pīrāgu mīklas gatavošanas noslēpumi, tomēr par visklasiskāko un pareizāko tiek uzskatīta uz gruzīnu nacionālā kefīra "maconi" bāzes raudzēta mīkla.

"Maconi" ir skābpiena produkts, kas pēc konsistences atgādina kefīru, bet pēc garšas – rūgušpienu ar krējumu. Gruzijā tas tiek dzerts pie pusdienām, ēsts ar karotēm kā jogurts un izmantots pat krējuma vietā. Tā kā Latvijā šo produktu atrast varētu būt visai pagrūti, tad vari to aizstāt ar kefīru vai airānu, kas ir nopērkams teju katrā lielveikalā.

Gatavojot hačapuri, milti tiek iejaukti pienā vai siltā ūdenī, tad tiek pievienota augu eļļa un "maconi" vai raugs.

Ņem vērā, ka uz "maconi" vai cita skābpiena produkta bāzes gatavoti hačapuri īpaši labi garšos silti, atdziestot tie zaudē lieliskās garšas īpašības, savukārt no rauga mīklas gatavoti siera pīrāgi būs mīksti un pufīgi gan tikko no krāsns izvilkti, gan atdzisuši.

Tradicionālo adžāru hačapuri mīklai tiek pievienota ola, "maconi", augu eļļa, sāls, cukurs un milti. Ir receptes, kurās paredzēta arī sodas pievienošana. Jāuzmanās ar miltu pievienošanu – to nedrīkst būt pārāk daudz, mīklai jābūt mīkstai, staipīgai un nedaudz lipīgai.

Daži gruzīnu kulinārijas speciālisti apgalvo, ka hačapuri mīklā miltu jābūt trīs reizes vairāk nekā ūdens (piena), bet tas, protams, ir diskutējams jautājums, jo miltu briešanas īpašības mēdz būt ārkārtīgi atšķirīgas, tādēļ svarīgākais faktors tomēr būs mīklas konsistence – tā nedrīkst būt pārlieku cieta.

Gatavo mīklu pārklāj ar drāniņu, ļauj tai 15 minūtes atpūsties, tad formē hačapuri "laiviņas". Lasot tālāk, uzzināsi, kādu sieru izvēlēties pildījumam un kā sagatavot hačapuri cepšanai.

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Dienas recepte
Tasty iesaka