Foto: Shutterstock
Svaigi kūpināta, sulīga un vēl silta vistiņa ar patīkamu dūmu aromātu ir īsta delikatese, un, par to iedomājoties vien, mutē jau sariešas siekalas. Bet, ja mājās nav kūpinātavas, vai tiešām atliek vien skumji nopūsties un gaidīt, kad uzsmaidīs veiksme nobaudīt šo gardumu? Tā domāju arī es, līdz atklāju, ka, liekot lietā izdomu un dažus knifiņus, gardum gardu karsti kūpinātu vistiņu var pagatavot arī uz visparastākā grila.

Kā tad sagatavot vistu kūpināšanai? Iesākumā noskalo to un nosausini ar papīra dvieli. Tad vidū, starp filejām, pārgriez uz pusēm.

Vēl viens variants, kā panākt, lai vista ir ātrāk pagatavojama – izgriezt tai mugurkaulu. Kā to izdarīt pareizi, uzzināsi te. Jāņem vērā, ka, izmantojot šo metodi, vista būs gatava ātrāk, bet nebūs tik saturīga un gatavošanas procesā var sadalīties divās daļās.

Kad vista sadalīta, ievieto to lielajā polietilēna iepirkumu maisā, liec uz stabilas, cietas virsmas, piemēram, uz grīdas, tā, lai vista būtu atvērtā veidā, ar ādu augšpusē. Tad seko izklaidējošākā daļa – ar ķieģeļa, akmens, piestas vai cita piemērota, pietiekoši smaga priekšmeta līdzeno pusi kārtīgi izdauzi vistu tik plakanu, cik vien iespējams.

Lasi tālāk un uzzini, kā pagatavot marinādi.

Kā pagatavot marinādi vistai

Foto: Shutterstock

Lai vistiņa būtu vēl ātrāk pagatavojama, ieteicams to 1–2 stundas iepriekš pārliet ar litru ūdens, kurā izšķīdināta puse tējkarotes sodas. Ja vēlies, vari sodas ūdeni aizstāt ar gāzētu minerālūdeni, bet šo soli noteikti nebūtu ieteicams izlaist, jo sārmainā vidē, ko rada sodas klātbūtne, gaļa kļūs mīkstāka un maigāka. Pirms gatavošanas sodas ūdeni nolej, vistu noskalo, nosausini un rūpīgi iezied ar marinādi.

Vistas marinādei tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • 4 ķiploka daiviņas;
  • 1 citrons;
  • paprikas pulveris vai paprikas pasta;
  • 1 TK cukura;
  • sāls pēc garšas;
  • svaigi malti melnie pipari pēc garšas.


Vistu marinādē noturi vismaz 1–2 stundas. Tad tā ir gatava cepšanai. Ja vēlies, protams, vari izmantot vistas marinēšanai jebkuru citu savu iecienīto marinādi. Te atradīsi vēl vienu marinādes recepti iedvesmai.

Lasi un uzzini, kas darāms tālāk.

Kā sagatavot vistu kūpināšanai

Foto: Shutterstock

Pannā izkausē 2 ĒK sviesta un 1 ĒK olīveļļas (tā jāpievieno, lai paaugstinātu sviesta degšanas temperatūru), liek cepties vistu uz lielas liesmas, noslogojot ar virtuves dēlīti, kam uzlikts ķieģelis vai cits pietiekoši smags slogs. Pēc aptuveni 2 minūtēm liesmu samazina uz vidēju un turpina cept vēl 2–3 minūtes, kad vista no vienas puses apcepusies zeltaina, to apgriež un pēc līdzīga principa apcep no otras puses vēl 4 minūtes.

Šādi sagatavota vista, liekot to uz grila kūpināt, saglabās savu sulīgumu. Kamēr gatavo grila ogles, vistu izņem no pannas un apklāj ar foliju.

Lasi tālāk un uzzini, kā vistu kūpināt uz grila.

Kā vistu kūpināt uz grila

Foto: PantherMedia/Scanpix


Kāds aprīkojums būs nepieciešams izcilam gala rezultātam? Pirmkārt, grils ar vāku. Otrkārt, malka nevis gatavās ogles (visgardākā vistiņa izdosies, ja izmantosi alkšņa, plūmes vai ābeles malku). Treškārt, ūdenī izmērcēti kadiķa zariņi un, ceturtkārt, folija.

Ja karstums būs liels, vistas gaļa uz grila apdegs, vidū paliekot jēla, bet pārāk zemā temperatūrā pastāv risks, ka ilgas kūpināšanas laikā vistas gaļa sakaltīs.

Kad liesmas noplakušas un ogles sākušas vienmērīgi kvēlot un uz to virsmas izveidojusies maiga, balta kārtiņa, liec vistu (bez folijas) uz restēm un apgrilē 5–7 minūtes no katras puses, raugoties, lai vista nepiedegtu. Labākais grila restu augstums ir aptuveni 10 centimetru virs oglēm.

Gatavojot uz grila vistas gaļu, karstumam drīzāk ir jābūt mazam nekā lielam. Apdegušu ēdienu nebūs iespējams glābt, bet vistas gaļu, kam ticis par maz karstuma, vari pacepināt vēl. Turklāt šai gadījumā īpaši jāvairās vistu piededzināt, jo tā vēl būs jākūpina.

Kad vistiņa ir apgrilēta un ieguvusi skaisti zeltainu nokrāsu, to ietin folijā, kas salocīta divās kārtās. Folijā ar dakšu vai nazi izveido caurumiņus, lai vistai piekļūtu dūmi.

Tad liek uz oglēm samitrinātus kadiķa zarus, vistu liek uz restēm un grilam uzliek vāku. Kadiķa zariņiem ir jādūmo, bet tie nedrīkst sākt degt ar liesmu, tādēļ ik pa laikam jāpieregulē grila gaisa piekļuve – vai nu nogriežot to, ja kadiķi sāk degt, un vēl nedaudz aprasinot tos ar ūdeni, vai arī, gluži otrādi, pavēdinot, lai ogles nedaudz iekvēlotos un nezaudētu karstumu.

Vistu grilā zem vāka notur aptuveni stundu vai nedaudz ilgāk, atkarībā no tās svara, ogļu karstuma un citiem parametriem.

Tad noņem foliju un baudi sulīgu, maigu karsti kūpinātu vistiņu.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!