Foto: Shutterstock
Tāpat kā matemātikā vai latviešu valodā ir savi likumi, kas jāpārzina ikvienam, tā arī kulinārijā ir lietas, ko nedrīkst ignorēt. Ja vienīgais garšaugs, kuru tu zini, ir lociņi vai dilles, pēdējais laiks papildināt savu gastronomisko horizontu un apgūt vēl dažus citus. Tādā veidā ne tikai zināsi, kam konkrētais garšaugs piemērots, bet arī to, kādiem produktiem un maltītēm tas piestāv. "Tasty" sagatavojis nelielu špikeri nezinīšiem.

Baziliks – aromātisks augs, viengadīgs, ar svaigi pikantu garšu. Izmanto kā svaigu, tā kaltētu. Nozīmīgs Vidusjūras kulinārijā, jo īpaši itāļu un franču virtuvēs. Ideāli piemērots tomātiem, olām, makaroniem, zivīm un kā piedeva salātu mērcei.

Foto: Shutterstock

Estragons – daudzgadīgs garšaugs, kas pēc garšas atgādina lakricu. Piemērots vistas gaļas, cūkgaļas, jēra, teļa gaļas ēdieniem, zivīm. Ja estragonu pievieno Holandes mērcei, tā pārtop par Bernes mērci. Lieliski papildinās kartupeļu maltītes.

Foto: Shutterstock

Lauru lapas – garšaugs ar ļoti izteiksmīgu aromātu un garšu. Izmanto gan svaigas, gan kaltētas. Pievieno maltītēm, kas tiek gatavotas lēni un ilgi, piemēram, zupām, sautējumiem, marinādēm, sacepumiem, mērcēm. Pirms pasniegšanas lauru lapu vienmēr izņem no pagatavotā ēdiena.

Sīpolloki – sīpolu sīvās un garšīgās "lapas". Lociņi piemēroti kā svaigajiem salātiem, tā zupām. Papildinās jebkuru uzkodu mērci, kas gatavota no krējuma vai jogurta. Piestāv vistas gaļas ēdieniem, olām, biezpienam.

Kalnumētra – iedala divos veidos – vasaras un ziemas. Izmanto gan svaigu, gan kaltētu pupiņu salātos, zivju ēdienos, omletēs, rīsu ēdienos. Piemērots garšaugs svaigiem tomātiem, kartupeļiem un artišokiem.

Foto: Shutterstock

Koriandrs – viengadīgs augs, kura zaļos lakstus un augļus izmantojam kā garšaugus un garšvielu. Koriandra lapas vislabākās ir svaigas. Piemērots meksikāņu un Āzijas virtuves ēdieniem, it īpaši kopā ar rīsiem, zivīm, cūkgaļu. Pateicīga piedeva gvakamolei.

Dilles – viens no latviešu virtuvei vistuvākajiem garšaugiem. Izmanto gan kā piedevu mērcēm, gan salātiem, gan zupām. Kā garšaugu lieto gan svaigu, gan kaltētu. Piestāvēs zivīm, jūras veltēm, vistas gaļai, omletēm. Neatņemama sastāvdaļa konservēšanā, jo īpaši, ja tiek marinēti vai skābēti dārzeņi.

Foto: Shutterstock

Majorāns – garšaugs, kam ir ļoti spēcīga garša un smarža. Parasti lieto nelielos daudzumos, pievienojot pie sātīgām gaļas un dārzeņu maltītēm. Derēs jebkuram dārzeņu ēdienam, kā arī mājās gatavotām desām. Izmanto gan svaigu, gan kaltētu.

Piparmētras – daudzgadīgs garšaugs, kas vērtīgs gan kā ārstnieciskais augs, gan kulinārijā izmantojams augs. Piparmētru lapas vislabākās būs svaigas, tās piemērotas gan pamatēdienu gatavošanai, gan desertiem un konservējumiem. Pievieno svaigu augļu ēdieniem, mērcēm, krēmzupām un aukstajām zupām, kā arī aukstiem dzērieniem.

Raudene (oregano) – daudzgadīgs garšaugs, kas raksturīgs itāļu un grieķu virtuvēm. Izmanto nelielos daudzumos pie putnu gaļas ēdieniem, mājās gatavotas tomātu mērces, olu ēdieniem, dārzeņu sautējumiem un picām.

Pētersīļi – divgadīgs garšaugs, kas vislabāk izmantojams svaigs. Ļoti daudzpusīgs – piemērots salātiem, aukstajiem un siltajiem gaļas, zivju, putnu gaļas ēdieniem, kā arī zupām. Noder arī kā dekorācija. Gatavojot maltīti, pievieno to beigās, lai saglabātu pētersīļu svaigo garšu.

Foto: Shutterstock

Rozmarīns – krūmos augošs garšaugs, kam izmantotas tiek tikai adatainās lapiņas. Garša līdzinās kamparam, tāpēc to izmanto nelielās devās. Lielisks grilētas gaļas ēdienos, jo īpaši jēra gaļas. Var pievienot arī zivju un kartupeļu ēdieniem, kā arī tomātu zupām.

Salvija – ļoti aromātisks garšaugs ar viegli rūgteni smaržu. Piemērots putnu gaļas ēdieniem, pastētēm, zivīm, garšaugu sviestam. Interesanti – kulinārijā tiek izmantots arī zušu gatavošanā.

Timiāns – mūžzaļš augs. Kā garšaugu izmanto gan svaigu, gan kaltētu. Piemērots dārzeņu, gaļas, zivju ēdieniem. Liekams zupās, sautējumos un siltajās krējuma mērcēs. Uzlabo pupiņu un zirņu garšu, var izmantot pastētes un aukstās gaļas gatavošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!