Foto: Shutterstock

Smūtiju cienītāji gan jau pieraduši pie dažādu sastāvdaļu izmantošanas, bet tie, kas joprojām nav apjautuši šī dzēriena fenomenu, iespējams, baudījuši ne to labāko smūtija versiju, kas vairāk līdzinājusies augļu vai ogu putriņai. Iespējams, kādam labāk garšo tieši tā, bet, ja meklē iedvesmu, ko vēl bez piena var pieliet, smelies iedvesmu no Tasty.lv ieteikumiem.

To, vai kokteilis būs šķidrs vai vairāk līdzīgs biezenim, nosaka gan pievienotās sastāvdaļas (augļi, ogas, dārzeņi, zaļumi), gan šķidrums, bet nevajadzētu izvairīties no tumīgāku piedevu pievienošanas tikai tāpēc, lai kokteilis nezaudētu šķidro konsistenci. Atceries, ka pamatsastāvdaļa smūtija biezumam var būt banāns, mango, avokado, tāpēc neaizraujies ar šīm biezajām sastāvdaļām, papildu tām vienmēr izvēlies arī kaut ko sulīgāku, piemēram, ogas, ananāsu, citrusaugļus utt. Zaļajiem kokteiļiem gan šķidrumam, gan atspirdzinājumam derēs daži ledus gabaliņi.

Zaļie kokteiļi

Šie noteikti nav tie populārākie smūtiji, jo gan krāsas, gan sastāvdaļu dēļ vairumam ir bažas par tā garšu, taču velti. Zaļumu dod spināti, keils, nātru lapas, piparmētra un citi labumi, taču garša tiem lielākoties ir neitrāla, tāpēc garšai pievieno apelsīnu, kivi, citronu, bumbieru, ābolu, gurķi un citas sulīgākas piedevas. Zaļajos kokteiļos šķidrumam var pievienot ūdeni, vēl labāk – citronūdeni, vai arī kādu svaigi spiestu sulu, kas dos papildu garšu.

Ogu un augļu kokteiļi

Ogu un augļu pievienošana noteikti ir populārākā izvēle smūtiju gatavošanā, turklāt šeit derēs gan svaigas, gan saldētas sastāvdaļas. Arī šajā versijā neiztikt bez kāda šķidruma, un te nu katram ir brīva vaļa izpausties – pienu izmēģini aizstāt ar kādu riekstu pienu, piemēram, mandeļu vai lazdu, patīkamu garšu dos arī auzu, rīsu un sojas pieni. Ja netīk šādi šķidrumi, var pievienot paniņas, dzeramo jogurtu, kokosriekstu pienu, kādu sulu, bet pavasarī, kamēr vēl pieejamas veselīgās bērzu sulas, arī tās iederēsies smūtiju gatavošanā.

Sāļo kokteiļu gatavošanā izmanto kefīru, paniņas, tīrkultūru, taču, lai kokteilis pēc blendēšanas nebūtu pavisam ūdeņains, pievieno tikai daļu no šķidrās piedevas, pārējo pēc tam beigās piejauksi neblendējot, tad iegūsi biezāku konsistenci.

Ieteikums! Izvēlēto šķidrumu nepielej visu uzreiz, ļauj sablendēties visām biezajām sastāvdaļām un tad pamazām pievieno šķidrumu, lai saprastu, cik daudz vēl nepieciešams līdz vēlamajai konsistencei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!