Foto: iStock
Kā izcept sulīgas un mīkstas kotletes? "Gandrīz vienmēr man kotletes sanāk sausas, bet gribas tādas pufīgas un sulīgas, parasti vispirms apcepu uz pannas, bet pēc tam uz minūtēm 10 pasautēju cepeškrāsnī - katliņā ar vāku, tas drošībai lai būtu gatavas. Varbūt tādēļ sanāk sausas, jo kotlešu masai parasti pieleju arī nedaudz ūdens, un mīcu ļoti kārtīgi?" portāla "Cālis.lv" virtuves noslēpumu forumā vaicā kāda lasītāja.

Lai gan varētu šķist, ka nav vienkāršāka ēdiena par kotletēm, ne vienmēr un ne visiem izdodas tās izcept sulīgas un gardas, jo tas ir visai kaprīzs ēdiens, to apliecinās lielākā daļa saimnieču.

Lai izceptu patiešām gardas kotletes, gaļa jāmaļ pašiem, turklāt vislabāk garšo tieši jauktas gaļas kotletes - treknai cūkgaļai pievieno liesu liellopa gaļu. No treknuma nevajadzētu vairīties, jo tieši tas kotletes padara sulīgas un garšīgas, pārliecinātas pieredzējušas saimnieces. Ja gaļa ir nepietiekami trekna, masai var pievienot skābu krējumu, iesaka kāda "Cālis.lv" virtuves foruma lietotāja. Daudzas saimnieces uzskata, ka krējums ir obligāta kotlešu masas sastāvdaļa, kas "mīkstina" gaļu. Šim nolūkam derot arī piens.

Bieži vien, cepot kotletes, gaļai mēdz pievienot smalki sarīvētu svaigu kartupeli vai pienā mērcētu baltmaizi. Garšas uzlabošanai gaļu var sajaukt arī ar rīvētiem kabačiem, burkāniem vai ķirbjiem. Šādā veidā ķirbjus var iemānīt arī tiem, kas apgalvo, ka viņiem ķirbis negaršo.

Svarīgi, ka kotlešu masa ir kārtīgi jāizmīca, vismaz piecas minūtes, galu galā "izsitot gaisu", t.i., masu izceļ no bļodas un no visa spēka triec atpakaļ traukā, pāris reizes šo darbību atkārtojot.

Ja gaļai pievieno olas, var izmēģināt likt tikai olas dzeltenumu, jo olas baltums padarot kotletes cietākas, zina stāstīt kāda "Cālis.lv" foruma dalībniece.

Lai kotletes būtu sulīgākas un gaisīgākas, masai var pierīvēt ļoti aukstu sviestu.

Svarīgs ir arī cepšanas process: gaļu cep uz stipri sakarsētas pannas, apcep no vienas puses, tad kotleti apgriež un samazina liesmas stiprumu. Pannai uzliek vāk un cep, kamēr kotletes gatavas. Strauji apcepot, kotletēm veidosies cietāka garoziņa, savukārt iekšpuse būs sulīgāka.

Vai vēlies izcept kotletes? Tev noteikti noderēs kotlešu receptes visiem dzīves gadījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!