Foto: Shutterstock
Katram saldētavas krājumos noteikti ir kāds gaļas gabals, kurš var lieti noderēt reizēs, kad slinkums doties uz veikalu vai maciņā līdz algai palikuši vien pāris eiro. Kaut šķiet, ka gaļas sasaldēšana un atkausēšana nav nekāda lielā māksla, tā nebūt nav.

Ja neievērosi vairākus svarīgus priekšnosacījumus, cerētā maltīte var izpalikt, jo sausais, pelēkais atkausētās gaļas gabals nebūs izmantojams pat kaķa vakariņu tiesai. Uzzini, kā gaļu pareizi sasaldēt, cik ilgi to drīkst uzglabāt un kā rīkoties, lai, atkausējot saldētu gaļu, zudumā ietu pēc iespējas mazāk sulas un citu vērtīgu vielu.

Kā pareizi sagatavot gaļu saldēšanai?

Foto: Shutterstock

Ja gaļa būs nepareizi vai nepilnīgi iesaiņota, iespējams, ka tā tiks apsaldēta – virsmu sabojās ledus kristāliņi. Ja gaļu iemetīsi saldētavā, pavirši ieliktu celofāna maisiņā, tai pēc laika mainīsies garša un tekstūra. Lai gan tas nav veselībai bīstami, produkts nedz izskatīsies, nedz arī garšos tā, kā vajadzētu. Atsaldēta šāda gaļa var izrādīties pārāk sausa, ar nepievilcīgu, pelēcīgu nokrāsu.

Jo ātrāk gaļu sasaldēsi, jo mazāka varbūtība, ka tā vai tās garša sabojāsies. Ja iekārtai ir vairākas saldēšanas pakāpes, izvēlies ātrāko no tām!

Cik ilgi gaļu drīkst uzglabāt saldētavā?

Ja gaļā ir baktērijas, uzglabājot to saldētavā, tās neattīstās, bet arī neiet bojā. Ja gaļu uzglabā ilgāk, nekā ieteicams, tā nekļūst nelietojama vai veselībai bīstama, taču tās garša vairs nav tik laba. Pareizi iepakotu gaļu saldētavā drīkst uzglabāt:

  • liellopa gaļu 9 – 12 mēnešus;
  • cūkgaļu 4 – 6 mēnešus;
  • jēra gaļu 6 – 9 mēnešus;
  • vistas gaļu 8 mēnešus;
  • malto gaļu līdz 3 mēnešiem.

Kā gaļu pareizi atlaidināt?

Foto: Shutterstock

Lai pagatavotu ēdienu no saldētiem produktiem, gatavošanas process ir savlaicīgi jāieplāno, jo gaļas atkausēšana ir visai laikietilpīgs process. Ņem vērā, jo lēnāk gaļa atkusīs, jo mazāk sulas tā zaudēs.

Izrādās, ka vislabākā vieta, kur atkausēt no saldētavas izņemtu gaļu, ir ledusskapis. Nelieliem gaļas gabaliem, lai tie atkustu, būs nepieciešams ledusskapī atrasties vismaz diennakti, tādēļ ieteicams gaļu tur ievietot jau iepriekšējās dienas vakarā.

Atsaldēšanai var izmantot arī krāsni vai mikroviļņu krāsni, uzstādot to speciāli gaļas atkausēšanai paredzētā režīmā. Atsalšanas procesu iespējams paātrināt, gaļu ar visu iepakojumu iegremdējot aukstā ūdenī. Jāatceras gan, ka, izmantojot šādu paņēmienu, ļoti iespējams, cietīs gaļas garšas īpašības. Un jāņem vērā, ka šāda rīcība var veicināt mikrobu vairošanos un līdz ar to arī strauju gaļas bojāšanos.

Vārīšanai paredzētu gaļu vari sagriezt mazākos gabaliņos un vēl sasalušu likt katliņā. Tādējādi gaļa labāk izvārīsies, nezaudējot vērtīgās uzturvielas

Cepšanai paredzēta gaļa gan noteikti ir jāatkausē, jo cept sasaldētas gaļas šķēles verdošā eļļā vai citā taukvielā nav prāta darbs – šādi rīkojoties, tu riskē gūt apdegumus. Sulu, kas izdalījusies, gaļai atkūstot, nelej ārā – to vari izmantot mērces pagatavošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!