Foto: Shutterstock
Mājās pagatavot salātu mērci ir ļoti vienkārši. Turklāt tā būs svaigi samaisīta, tajā netiks pievienoti nekādi konservanti, krāsvielas, sveķi, emulgatori un dažādi citi apbrīnojami E. Ieskaties gatavo salātu mērču sastāvdaļās! Manuprāt, tā ir augstākās ķīmijas paraugstunda, bet vai tas tev un taviem mīļajiem būtu jāēd? Dodoties piknikā, tu atsevišķos traukos vari paņemt līdzi mērci un salātus, bet īsi pirms ēšanas abas daļas samaisīt kopā.

Lai izprastu salātu mērces sajaukšanas mākslu, sāc ar klasisko eļļas un etiķa salātu mērce. Tā kalpo kā pamats visām pārējām salātu mērcēm, kuru iespējamās variācijas ir bezgalīgas. Klasiskā eļļas un etiķa proporcija mērcē ir 3:1. Sajauc, piemēram, vienu ēdamkaroti etiķa, trīs ēdamkarotes eļļas, šķipsnu sāls un nedaudz svaigi maltus melnos piparus. Mērce gatava. Pagaršo, vai tu nevēlies mērci skābāku vai, tieši pretēji, nedaudz maigāku. Atbilstoši papildus pievieno vai nu etiķi, vai eļļu.

Lietojot dažādas eļļas, tu vari ievērojami izmainīt mērces garšu. Populārākās ir pirmā spieduma olīveļļa un rapšu eļļa, tās ir kā "mājas pamati", tām nav dominējoša, uzmācīga garša un tās izceļ pārējās mērces sastāvdaļas, veidojot nevainojamu saderību ar salātu zaļumiem un dārzeņiem. Šo eļļu vietā var lietot izteikti aromātiskas eļļas ar spēcīgu, individuālu garšu, piemēram, sezama eļļu Āzijas salātiem vai valriekstu eļļu, lai piešķirtu salātiem riekstainu garšu. Lai šādas spēcīgas eļļas nedominētu, tās mēdz sajaukt ar maigākām, mazāk intensīvām eļļām.

Mērces garša mainīsies, izmantojot arī dažādus etiķus. Var izmantot baltvīna etiķi, sarkanvīna etiķi, šerija etiķi, balzamiko etiķi un ābolu etiķi. Etiķa proporcija mērcē nemainīsies no tā, kādu etiķi tu izvēlēsies. Lieto to, kurš vislabāk atbilst tavai garšai. Iegādājies dažādus etiķus un variē ar tiem, tādējādi izmainot savu mērci un izmainot to, kā garšos tavi salāti, pat, ja pārējās sastāvdaļas salātiem nemainīsi.

Eļļas un etiķa pamatmērci var aromatizēt, pievienojot dažādus garšaugus un citas piedevas. Viens no populārākajiem aromatizētājiem ir citrons un laims - to sula un rīvētā miziņa. Etiķi var aizstāt ar citrona vai laima sulu daļēji vai pilnībā. Mērcei bieži pievieno smalki kapātus ķiplokus, sīpolus, zaļumus (baziliku, dilles, kinzu, pētersīļus, salviju, timiānu u.c.).

Ja vēlies, tu vari eļļas pudelē ielikt negrieztus garšaugus, garšvielas, tādējādi aromatizējot un iegūstot individuālu raksturu eļļai. Tu vari etiķa pudelē ielikt dažādas ogas, augļu gabaliņus, arī garšaugus un aromatizēt etiķi. Pēc nedēļas eļļa vai etiķis būs uzsūcis aromātiskās vielas un ieguvis jauno raksturu.

Lai mērces garša būtu bagātāka, tai var pievienot nedaudz cukuru, kļavu sīrupu, medu. Mērcei var pievienot tējkaroti sinepju. Arī sinepēm ir tik daudz dažādu variāciju un no katras no tām iegūsi nedaudz atšķirīgu mērci. Mērcei var pievienot arī sojas mērci vai zivju mērci, kas piešķirs mērcei īpašu, austrumniecisku garšas buķeti.

Krēmveida mērcēm par pamatu parasti izmanto krējumu, majonēzi, jogurtu. Šīs sastāvdaļas var izmantot gan jaucot kopā, gan katru atsevišķi. Lai bieza majonēze būtu vijīgāka, tai var pievienot nedaudz vārītu ūdeni vai apelsīnu sulu. Mērcei var pievienot jebkādus kapātus zaļumus, ķiplokus, rīvētu sieru, anšovus.

Krēmveida mērces var samaisīt, par pamatu izmantojot arī humusu. Arī humusu var sajaukt ar citrona sulu vai ūdeni, pievienot visas jau iepriekš minētās piedevas. Šāda mērce būs nevainojami saderīga ar Tuvo Austrumu salātiem.

Kādus salātus paķert līdzi, dodoties piknikā? Lūk, dažas idejas no Tasty.lv apjomīgās pavārgrāmatas.

Pavasara kraukšķīgie salāti ar lazdu riekstiem

Pavasarī, kad sāk paradīties jaunie redīsi, kāposti un burkāni, un cukurzirņu pākstis, var pagatavot gardos, kraukšķīgos salātus. Tos papildini ar grauzdētiem riekstiem un pikanto ķiploku mērci.

Lasīt vairāk

Vieglie garneļu salāti ar ābolu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Vieglām vakariņām vai svaigam dienas sākumam un jaunu garšu meklējumiem noderēs šī garneļu salātu recepte. Svaigi un ātri!

Lasīt vairāk

Pavasara salāti ar papriku un zaļo pākšu pupiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Ja arī tavs vēders ir izsalcis pēc svaigas un pavasarīgas maltītes, tad šie salāti būs kā radīti šī kārdinājuma remdināšanai. Viegli, veselīgi un pats galvenais – traki gardi!

Lasīt vairāk

Pavisam vienkāršie salāti ar mājas sieru

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties
Kad ir pietiekami daudz cepts, vārīts, šmorēts un visādi citādi gatavots, pavisam vienkāršs, nesarežģīts un tīrs ēdiens šķiet kā laimes sala. Jo īpaši pavasarī, kad esam izslāpuši pēc svaiguma un vitamīnu krājumu papildinājuma. Šos vienkāršos, bet ļoti atsvaidzinošos salātiņus iesaka kulinārijas bloga
"Gards, ka nenoēsties!"
autore.

Lasīt vairāk

Sarkano kāpostu salāti ar karija mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Brīnišķīga alternatīva zaļajiem salātiem. Šos salātus vari pasniegt gan ar gaļu, gan zivi, gan izmantot kā uzkodu starp ēdienreizēm. Salātiem vislabāk izmantot karija pastu, bet, ja tās nav, derēs arī sausā garšviela. Karijs ļoti labi sader ar nopietnajiem sarkanajiem kāpostiem, toties ābols salātiem piešķir tiem nepieciešamo saldskābo noti. Pārbaudi pēc garšas, vai nevēlies pievienot otru ābolu.

Lasīt vairāk

Dārzeņu salāti ar turku zirņiem un kūpinātu lasi

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties
Šie ātrie, svaigie un veselīgie dārzeņu salāti ir nobaudīšanas vērti.Sastāvdaļu attiecības nepavisam nav būtiskas. Ja gribi zaļākus, svaigākus salātus, pievieno vairāk dārzeņu, savukārt, ja prasās ko nedaudz sātīgāku - pievieno lielāku daudzumu turku zirņu. Lasi var aizstāt, piemēram, ar grilētu vistas fileju, kādu no mīkstajiem sieriem vai arī neko - jo arī tāpat šie salāti, ko iesaka kulinārijas bloga
"Gards ka nenoēsties!"
autore, būs gana gardi.

Lasīt vairāk

'Panzanella' jeb svaigie maizes salāti

Foto: Shutterstock
Itāliešu iecienītie "panzanella" salāti būs lieliska piedeva pie grilētas gaļas vai jūras produktiem, bet tiem, kam pavasarī kārojas ko vieglāku, šie salāti kalpos kā sātīgs, bet atsvaidzinošs pamatēdiens.

Lasīt vairāk

Spinātu salāti ar kūpinātu lasi

Foto: Shutterstock
Spinātu salāti ar kūpinātu lasi - izsmalcinātam gardēdim.

Lasīt vairāk

Andalūziešu salāti

Foto: Shutterstock
Andalūziešu salāti - svaigai un gardai piedevai pie otrā ēdiena.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!