Foto: Shutterstock

Visu svēto dienas priekšvakars jeb Helovīns ir vieni no Latvijā pretrunīgāk vērtētajiem svētkiem, taču neatkarīgi no skeptiķu kritikas, veikalu tīkla "Elvi" pārdošanas dati liecina – šie svētki mūsu valstī tiek svinēti diezgan plaši, svētku svinībām visbiežāk izvēloties tieši saldumus. Vairāk Helovīnu atzīmē bērni un jaunieši, kas speciāli šim vakaram gādā maskas un apciemo radus vai kaimiņus, pretī cerot saņemt kādu kārumu. Lai maskās tērptajiem ciemiņiem sarūpētu ne tikai saldu, bet arī iespējami veselīgāku pateicību par apciemojumu, uztura speciāliste un pavāre Jevgēnija Jansone izveidojuši veselīgāko saldumu Top 5 Helovīna svinētājiem.

Ja vēlies izjokot mazos Helovīna svinētājus, vari, sekojot kāda atjautīga "Twitter" lietotāja padomam, kausētā šokolādē izmērcēt Briseles kāpostu bumbiņas un, kad šokolāde sastingusi, viltīgi smaidot, pasniegt tās kā cienastu. Ja tomēr šis joks tev šķiet pārāk negants, labāk jau laikus sagatavo bērniem draudzīgus un veselīgus našķus, ko iesaka pašmāju uztura speciāliste.

5. vieta – putotās konfektes jeb maršmelovi

Foto: Shutterstock

Lai arī pēc savas konsistences maršmelovi atgādina zefīrus, tomēr to sastāvs atšķiras no kvalitatīvu zefīru sastāva, tāpēc šiem saldumiem veselīgāko našķu topā tomēr jāierāda atsevišķa vieta. Maršmelovu pamatsastāvdaļas ir cukurs, želatīns un ūdens. Protams, tas ir tipisks cukurots našķis, tomēr, ja ražotāji šīs putotās konfektes papildina ar augļu biezeņiem, olas baltumu vai citām veselīgām piedevām, kas ne vien piešķir saldumiem jaunas garšas nianses, bet arī nedaudz paaugstina to uzturvērtību, maršmalovi ir veselīgāki par lielu daļu citu saldumu. Savas putotās struktūras dēļ šīs konfektes ir apjomīgas, un bērni saldumu daudzumu bieži vērtē tieši pēc ārējā izskata, tāpēc paciņa ar dažiem maršmaloviem bērniem noteikti radīs lielāku prieku, nekā tāds pats skaits maza izmēra karameļu.

Lasi tālāk un uzzini, kuriem saldumiem speciāliste atvēlējusi līderpozīcijās, kā tos pagatavot mājās un pareizi uzglabāt.

4. vieta – augļu marmelāde

Foto: Publicitātes foto

Marmelāde, kas tapusi no dabiska augļu vai ogu biezeņa un cukura, noteikti var pretendēt uz nākamo vietu veselīgāko saldumu rindās, taču der atcerēties – par veselīgām noteikti nevar uzskatīt tās marmelādes, kas gatavotas no augļu un ogu aizstājējiem. Dabiska marmelāde no augļu biezeņa satur ne vien vitamīnus un augļu sastāvā esošās vērtīgās uzturvielas, bet arī pektīnu. Pektīns, savukārt, ir šķiedrviela, kas uzlabo gremošanu.

Košļājamās konfektes jeb biežāk sauktas par "gumijlāčiem", ir marmelādes paveids. Tā ir biezāka, blīvāka konfekte, kurai pievienots medus vasks vai želatīns, dažreiz tās ir papildinātas ar C vitamīnu un dabīgo augļu sulu. Bērnu iecienītos želejas lācīšus ir iespējams pagatavot mājas apstākļos – būs nepieciešama tikai sula, kas garšo vislabāk, želatīns un mazas formiņas, kurās iepildīt konfektes. Te atradīsi video recepti un izsmeļošu aprakstu.

3. vieta – zefīrs

Foto: Shutterstock

Klasisks, kvalitatīvs zefīrs tiek gatavots no augļu biezeņa, olas baltuma, cukura un agar-agara vai, retāk, želatīna, tāpēc zefīros ir gan vērtīgās uzturvielas no augļiem, gan olbaltumu proteīns, gan agara sastāvā esošie makro un mikroelementi. Agars ir no aļģēm iegūts polisaharīds, kas satur kalciju, fosforu, dzelzi, jodu, turklāt palīdz regulēt gremošanas procesus.

Zefīrus iesaka izvēlēties našķošanās reizēs tiem, kas rūpējās par slaido līniju, jo to sastāvā nav taukvielu, sliktākais ir tikai cukurs, kas, protams, nav maz, tomēr fakts, ka ar šo kārumu reizi pa reizei var pamieloties, nomierina. Ja tev ir pieejams jaudīgs mikseris, tad zefīrus, sekojot šim padomrakstam, itin vienkārši varēsi pagatavot saviem spēkiem, pilnai laimei pārkaisot gatavos darinājumus ar gaisīgu pūdercukura kārtiņu.

2. vieta – kvalitatīva tumšā šokolāde

Foto: DELFI

Protams, par veselīgiem saldumiem nevar uzskatīt dažādas šokolādes konfektes vai šokolādes batoniņus ar aizdomīgiem pildījumiem, tomēr tīra melnā šokolāde bez piedevām vai ar riekstiem un rozīnēm, lai arī satur daudz kaloriju, ir atzīstama par visnotaļ veselīgu našķi. Jo augstāks ir kakao procents šokolādes sastāvā, jo tā ir veselīgāka. Kakao satur dažādas minerālvielas, mangānu, magniju, varu un flavanoīdus ar antioksidatīvām un pretiekaisuma īpašībām, un visas šīs vērtīgās vielas likumsakarīgi nokļūst arī šokolādē.

Bērni noteikti būs sajūsmā, ja kopīgā meistarklasē pieputināsiet virtuvi ar kakao un piesmaržināsiet ar kausētu šokolādi, pagatavojot gardas trifeles. Tās vēl lielākam garšu baudījumam var apviļāt kaltētās ogās, riekstu gabaliņos, kokosa skaidiņās, glazētas šokolādē, savukārt pildījumā var būt ne tikai rūgtena šokolādes masa, bet arī žāvēti augļi ar riekstiem vai sasmalcināti cepumi vai biskvīts, un pat kukurūzas pārslas. Te atradīsi padomus, lai mājās gatavotas trifeles garšotu tiešām debešķīgi.

1. vieta – žāvēti augļi

Foto: Shutterstock

Veselīgāko saldumu topā līdera pozīcijas, protams, jāpiešķir žāvētajiem augļiem, jo, lai arī kaltēti, tie ir un paliek augļi, kuru sastāvā ir daudz vitamīnu, minerālvielu un organismam tik ļoti nepieciešamo šķiedrvielu, turklāt tie satur mazāk kaloriju, nekā vairums citu saldumu. Protams, pērkot žāvētos augļus, tāpat kā jebkurus citus kārumus, jāapskata to sastāvs – jāizvēlas tādi augļi, kas nav apstrādāti ar sēra dioksīdu vai "uzlaboti", pievienojot cukuru. Taču žāvētie augļi noteikti būs tie kārumi, kas iepriecinās ne vien mazos masku īpašniekus, bet arī viņu vecākus un pasargās bērnus no nevajadzīgas cukura lietošanas.

Lai arī žāvētie augļi ir kalorijām bagāti, tomēr tās nav "tukšās" kalorijas. Ja jāizvēlas starp šokolādes konfektēm un žāvētajiem augļiem, tad otrais variants jebkurā gadījumā būs mazāk traģisks figūrai, tos var ilgi glabāt, turklāt istabas temperatūrā. Tie praktiski nezaudē savas īpašības pat gadu.

Vienīgā prasība: nekādā gadījumā neturi tos polietilēna iepakojumā, labāk ievieto auduma maisiņā, kas iepriekš samitrināts stiprā sāls šķīdumā, un pēc tam izžāvēts,– tas pasargās žāvētos augļus no pūšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!