Foto: Shutterstock

Ik pa laikam "Tasty" mēdz atgādināt, ka kartupelis ir visai unikāls dārzenis – ar kartupeļiem ne tikai ir vienkārši pabarot ēdāju bariņu, bet arī pagatavot to pietiekami daudzveidīgi. Ja ik pa laikam mājās sanāk gatavot krēmīgu kartupeļu biezputru un šis tas paliek pāri, no tās var pagatavot gardās un kraukšķīgās kartupeļu kroketes. Kā to paveikt?

Lai pagatavotu kartupeļu kroketes, nevajag lērumu sastāvdaļu. Pietiks ar aukstu kartupeļu biezputru, dažām olām, kas masu saturēs kopā, sāli, pipariem, kādu zaļumu un, ja ir vēlēšanās, sarīvētu sieru. Kas attiecas uz pašu gatavošanas tehniku, būs nepieciešama laba augu eļļa, kurai ir augsta degšanas temperatūra, ja kroketes nolemts fritēt. Bet vienmēr var arī tās pagatavot cepeškrāsnī, izvairoties no eļļas karsēšanas.

Vispirms nāksies sagatavot masu – aptuveni 500 gramiem kartupeļu biezputras vajadzēs divas olas, pāris tējkarotes sāli, piparus pēc garšas, kā arī kādu sauju sarīvēta siera vai zaļumu, ja kroketes gribas vēl gardākas. Visas sastāvdaļas kārtīgi samaisa, saveļ nelielas bumbiņas un pēc tam, ja kroketes gribas ar kraukšķīgāku garoziņu, apviļā rīvmaizē. Lai bumbiņas neizjuktu, tās var noturēt ledusskapī aptuveni stundu. Pēc tam atliek izdomāt – vārīt eļļā vai cept cepeškrāsnī.

Ja kroketes vāra eļļā, tad jāapbruņojas ar dziļvāres vai padziļu parasto katliņu. Nepieciešama būs arī putu karote, papīra virtuves dvieļi un, protams, eļļa. Līdzko eļļa uzkarsusi tā, ka ap tajā ieliktu koka karoti veidojas burbulīši, liec bumbiņas tajā un fritē kroketes. Zeltainām un kraukšķīgām bumbiņām būs nepieciešamas aptuveni četras minūtes. Kad gatavas, izzvejo ar putu karoti no eļļas, saliec uz papīra dvieļiem un ļauj tām nosusināties.

Ja kroketes izlemts gatavot cepeškrāsnī, tad to vispirms uzkarsē līdz 200°C. Sagatavo cepešplāti, uz kuras izklāj cepampapīru. Tad saliec uz plāts bumbiņas, ievērojot nelielas atstarpes, un cep cepeškrāsnī aptuveni 20 minūtes, pusceļā bumbiņas apgrozot, lai tās būtu vienmērīgi zeltainas un gatavas. Gatavās kartupeļu kroketes pasniedz ar kādu aukstu tomātu, krējuma vai jogurta mērcīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!