Foto: Shutterstock

Karsti kūpoša, pildīta līdaka, kas tikko izņemta no cepeškrāsns. Skan varen garšīgi, piekritīsiet? Pildītas zivis pēdējā laikā ir nepamatoti aizmirsta maltīte, it īpaši steidzīgajā ēst gatavošanas laikā. Tāpēc Tasty.lv aicina pavadīt kaut stundiņu virtuvē, lai pagatavotu garšīgu, pildītu līdaku, jūras asari vai kādu zivi, no kuras paceļas citronu un piparu aromāts. Kas jāņem vērā, gatavojot pildītu zivi?

Tradicionālā veselas zivs pildīšana, saliekot pildījuma sastāvdaļas pārgrieztā zivī, lai gan nav nepareiza, tomēr sarežģī ēšanu. Zivs sagriešana pārvēršas par nekārtību, pildījums birst ārā, bet ēdājiem jācīnās ar filejā iestrēgušām asakām. Lai rezultāts būtu vēl garšīgāks un ēdot nevajadzētu saskarties ar asakām, zivi pirms gatavošanas vajag atbrīvot no centrālās asakas. Ir divi zivs tīrīšanas varianti – asakas izņemšana caur zivs vēderu un asakas izņemšana caur tās muguru.

Centrālās asakas izņemšana caur muguru

Ja veselai zivij, ko gatavojies izmantot pildīšanai, nav iztīrītas iekšas, tad centrālo asaku izgriež no zivs muguras. Zivi nogulda uz virtuves dēlīša. Izmanto asu nazi un iedur to zivs mugurā, vietā zem centrālās asakas. Gluži kā izgriežot filejas gabaliņu, ar nazi griež visā zivs garumā, lai tas slīdētu gar centrālo asaku.

Pēc tam zivi apgriež otrādi un atkārto to pašu, aso nazi iegriežot gar otru centrālās asakas pusi visā garumā. Rezultātā asaka būs izgriezta līdzīgi kā plāns filejas gabaliņš. Ar asām šķērēm nokniebj centrālo asaku pie astes un pie zivs galvas daļas. Kad tas izdarīts, no zivs vēdera izlasa liekākās redzamās asakas un izskalo zivs vēderu ar ūdeni.

Centrālās asakas izņemšana no zivs vēdera

Ja zivs, kas paredzēta pildīšanai, pirms tam ir iztīrīta no iekšām, tad tai centrālo asaku izņem caur vēderu. Vispirms zivi atpleš vēdekļa izskatā. Ar asu filejas nazi asakas izgriež, nazi slidinot zem tām, lai nekas nepaliktu filejā. Vispirms gar vienu pusi, pēc tam gar otru. Sakļaujot abas nogrieztās puses kopā, tā lai centrālā asaka tiktu sakļauta kopā, ar asām šķērēm nokniebj asaku pie zivs galvas un astes.

Pēc tam, ja filejā palikušas lielās asakas, tās ar virtuves šķērēm izņem no zivs. Kā arī izgriež nevajadzīgās zivs daļas, lai pildīšanai paliktu skaista fileja.

Ar ko pildīt zivi un kā gatavot?

Pildīšanai vispiemērotākās būs tās zivis, kurām ir lielas asakas – karpas, līdakas, lasis, foreles, jūras asari, kā arī zandarti, kuriem ir īpaši maz asaku. Visgaršīgākā pildītā zivs būs tāda, kurā ieliktās sastāvdaļas būs pietiekami vienkāršas. Piemēram, citrona šķēlītes, sakapāti garšaugi, ķiploki, sīpoli, kā arī garšvielas. Zivīm piestāvēs dilles, lociņi, majorāns, piparmētras, pētersīļi, rozmarīns un timiāns.

No garšvielām zivi var apkaisīt ar kajēnas pipariem, čili pulveri, koriandru, karija pulveri, ingveru, sinepju pulveri, dažādiem pipariem. Bet kā piedevas pildījumā lieliski garšos citronu sula un miziņa, puravi, fenheļa gabaliņi. Zivi var apslacīt arī ar baltvīnu.

Kad zivs sapildīta un gatava cepšanai, visērtākais variants būs gatavošana cepeškrāsnī. Saliec sapildītās zivis uz cepamās pannas, virsū liec garšaugus, citrona šķēlītes, ķiploka gabaliņus un visu citu, ko sirds kāro. Zivi cep aptuveni 190 grādu temperatūrā gandrīz stundu (mazāk, ja zivis ir nelielas). Vasaras sezonā izmanto iespēju pildītās zivis grilēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!