Foto: Shutterstock/Paula Freimane foto kolāža
Jaunā gada sākumā it visam tiek meklētas veselīgākas alternatīvas, tādēļ vērts padomāt arī par ikdienas našķēšanos. Tiem, kas mīl starp ēdienreizēm apēst kādu šokolādes tāfelīti vai musli batoniņu, lai papildinātu enerģijas rezerves, "Tasty" iesaka pašiem mājās pagatavot veselīgāku alternatīvu. Apvienojot apgrauzdētas auzu pārslas un riekstus, mazliet žāvētu augļu un ķepīgu kļavu sīrupa vai medus un tumšās šokolādes masu, izdosies iegūt pat vēl gardākus kārumus.

Sāc ar kādas receptes atrašanu iedvesmai – noderēs gan grauzdēto mušļu receptes, jo tās viegli pārvērst uzkodās, gan gatavo batoniņu receptes iedvesmai. Bet kā pagatavot našķus enerģijai, ja vēlme izmantot vien to, kas ir mājās?

Izvēlies bāzi. Batoniņiem ir vajadzīgs pamats – tās var būt auzu pārslas, viegli sasmalcināti rieksti, brokastu pārslas, rīsu kraukšķi. Visas sausās sastāvdaļas nepieciešams nedaudz apgrauzdēt krāsnī (to gan nevajag darīt ar brokastu pārslām). Izklāj auzu pārslas un riekstus uz cepešplāts. Liec krāsnī un apgrauzdē aptuveni 6–8 minūtes. Pēc tam izņem no krāsns un savu musli batoniņu bāzi atdzesē. Slinkākie un izmanīgākie šo soli var izlaist un vienkārši sagatavot gatavo musli maisījumu.

Sagatavo saldo masu sastiķēšanai. Lai enerģijas batoniņi turētos kopā, nepieciešama saistviela. Šim mērķim noderēs uzsildīts medus, kāds saldais un veselīgais sīrups. Tiem, kas nevairās sviesta un olu, iesakām pamēģināt īpaši gardu variantu – sakultu olu, izkausētu sviestu un medu.

Neaizmirsti par piedevām. Neviens enerģijas batoniņš nebūtu pilnīgs, ja tajā nebūtu kāds žāvēts auglis vai oga. Sasmalcini žāvētus ābolus, dateles, dzērvenes, ķiršus vai jebkuru citu kārumu. Noderēs arī kokosriekstu skaidiņas. Visu piejauc auzu pārslu/brokastu pārslu un riekstu masai.

Sajauc visu kopā. Kad sausās sastāvdaļas sagatavotas, pakāpeniski pievieno tās saldajai un sīrupainajai medus masai. Kārtīgi samaisi, lai visi gabaliņi apklātos ar ķepīgo šķidrumu.

Izklāj cepešplātī un apgrauzdē. Kad enerģijas batoniņu masa gatava, to ieklāj cepešplātī vai dziļākā formā un stingri piespied pamatnei. Tad liec cepeškrāsnī 180oC (vai tā, kā norādīts izvēlētajā receptē) un grauzdē aptuveni 15 minūtes. Kad viss gatavs, batoniņu masu atdzesē. Pēc tam sagriez garenos gabaliņos vai kvadrātos, kā nu tīk, un našķi gatavi.

"Tasty" padoms: ja par enerģijas batoniņu veselīgumu īpaši neuztraucies, tos vari noglazēt ar izkausētu tumšo, piena vai balto šokolādi. Bet medus masai var piejaukt klāt arī zemesriekstu sviestu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!