Foto: Shutterstock

Zaļās spinātu lapiņas nu jau arī mūsu virtuvēs ir ieņēmušas stabilu vietu – spinātus pievienojam gan salātiem, gan smūtijiem, gan dažādiem mīklas izstrādājumiem. Kā veikalā vai tirgū nopirkt vislabākos spinātus, kur uzglabāt un kādā veidā pēc tam pagatavot?

Lielie spināti parasti nopērkami skaistās buntītēs, bet mazie spināti – iepakojumos, kuros saliktas spinātu nelielās lapiņas. Pērkot spinātus, jāizvēlas tādi, kuru lapiņas nav bojātas un ir stingras, krāsa ir spilgti zaļa, bet kātiņi – stingri. Pērkot spinātus, tie jāņem nedaudz vairāk, kā varētu likties – termiski apstrādājot tie saplok par trešdaļu, līdz ar to no lielas buntītes paēduši būs vien divi cilvēki.

Spinātus glabā ledusskapī 2-3 dienas. Nemazgātas spinātu lapiņas vai neapgrieztus spinātu kātiņus liek papīra tūtā, bet pēc tam plastmasas maisiņā. Ja spināti iegādāti jau speciālā iepakojumā, tos glabā tajā. Galvenais, kas jāuzmana – lai spinātiem netiktu klāt mitrums, citādi tie ļoti ātri savītīs un būs neēdami.

Pirms gatavošanas spinātus kārtīgi nomazgā zem auksta ūdens, lai parūpētos par to, ka uz lapiņām nebūs zeme. Daudz labāk spinātus var noskalot nevis zem tekoša ūdens, bet gan tos izmērcējot – ar abām rokām stingri jātur spinātu buntītes tā, lai lapiņas ir uz leju, un jāmērc aukstā ūdenī vairākas reizes. Lieko ūdeni nokrata, bet netīrumi būs palikuši ūdens traukā/izlietnē.

Kā izmantot spinātus

Spināti būs lielisks papildinājums jebkuriem lapu salātiem – tos var izmantot kā salātu pamatu vienus pašus vai pievienot tiem, piemēram, ledus salātus un rukolu. Ja iecienīti ir rīsu ēdieni, piemēram, risoto, tad iemaisi spinātu lapiņas pēdējās gatavošanas minūtēs rīsos. Spināti kopā ar olu būs ļoti gards pildījums pankūkām un kārtainās mīklas pīrāgiem un maizītēm. Bet, ja smūtiji nav sveša lieta, ar spinātiem var papildināt arī šos blendētos kokteiļus.

Vairāk par to, cik vērtīgi uzturam ir spināti, lasi Rutks.lv rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!