Vēlies uzlabot savu prasmi rauga mīklas mīcīšanā ar rokām? Kviešu miltu rauga mīkla patiesībā ir viltīga. Ja to mīca pārāk ilgi, aktīvi izdalās glutēns un izstrādājumi no tā kļūst cieti un sausi, pat, ja pievienotas diezgan daudz taukvielas. Kā tad tomēr mīcīt mīklu ne par daudz, ne par maz? Piedāvājam fantastiskā franču maizes cepēja Ričarda Bertineta video pamācību, kā to darīt ātri, bez mokām un pareizi.

Bertinets savā pamācībā piedāvā arī franču baltmaizes recepti: 1 kg kviešu miltu, 2 tk. sāls, 1 tk. sausais raugs, 730 g ūdens. Ieber sausās sastāvdaļas bļodā, izmaisa, tad pielej ūdeni.

Mīklas iejaukšana: vislabāk mīklu sākt maisīt ar mīklas plastikas skrāpīti. Bertinets brīdina, ka uzsākot mīklu maisīt uzreiz ar rokām, mīkla šķitīs tik šķidra, ka gribēsies tai pievienot miltus. Mīklu maisa apmēram 4 – 5 minūtes, līdz milti samaisījušies ar ūdeni. Mīkla būs ļoti lipīga, nepievērs tam uzmanību. Tā tam jābūt. Kad visi sausie milti samaisījušies ar ūdeni, mīklu izgāž no bļodas uz tīra galda bez miltiem.

Mīklas mīcīšana: paliek rokas zem lipīgās mīklas pikas, paceļ to uz augšu, tā stiepsies garumā. Paceļot centies to apgriezt apkārt un mest atpakaļ pret galdu, pārlokot to daļu, kas rokās pāri un apakšā. Atkārto mīklas cilāšanu un mešanu pret galdu, un locīšanu, līdz mīkla kļūst gluda un dzīva, atdzīvojoties raugam. Necenties mīklu turēt cieši, to jāņem viegli un vaļīgi. Ik pa brīdim ar skrāpīti savāc pielipušo mīklu no galda un pievieno atpakaļ mīklas pikai. Turpini celt, mest un locīt. Mīkla kļūs arvien spēcīgāka un spēcīgāka. Nav jāpievieno nedz milti, nedz eļļa. Mīkla vienā brīdī savāksies gludā, skaistā un dzīvā mīklas lodē. Mīkla vienā brīdī vairs nelips ne pie galda, ne pie rokām.

Mīklas salocīšana raudzēšanai: kad mīkla vairs nelīp un atsperīgi turas pretīm, to var likt bļodā raudzēties. Pirms tam uz galda uzkaisa nedaudz miltus un uzmet mīklu ar lipīgo pusi uz leju miltos. Pēc tam loka tās malas uz centru un iespiež centrā, veidojoties apaļai, gludai lodei. Liek mīklu bļodā, ar locījumiem uz leju. Apsedz ar dvielīti un ļauj tai rūgt vienu stundu.

Mīklas formēšana un dalīšana: pēc stunas mīklu izgāž uz ar miltiem apkaisītas galda virsmas, maigi noplacina taisnstūra formā. Pārloka trešdaļu garenvirzienā uz augšu un ar delnas malu kārtīgi piespiež, pēc tam uzloka virsū otru trešdaļu. Mīklas rulli pagriež tā, lai locījuma vieta būtu apakšā. Ar skrāpīti sadala mīklu nelielu kukulīšu daļās. Bertinets katrai daļai nogriež apmēram 450 g.

Kukulīšu veidošana: viegli ietauko nelielas taisnstūra kukulīšu formiņas. Katru mīklas daļu atkal maigi izplacina taisnstūra formā un saloka kā iepriekš (šoreiz sāk locīt šaurāko malu), vienu trešdaļu uz augšu, maliņu piespiež, otru malu virsū un vēlreiz otra virziena malai uzloka trešdaļu uz augšu, maliņu piespiež un pārloka pāri otru malu. Rullīti ieceļ formiņā. Apsedz formiņas ar dvieli un ļauj kukulīšiem atpūsties un rūgt vēl vienu stundu.

Kukulīšu cepšana: kukulīšus viegli noglauda ar miltainām rokām. Liek karstā krāsnī, kas sakarsēta līdz 250ºC. Pirms aizver cepeškrāsni, ar smidzināmās pudeles palīdzību krāsnī iesmidzina ūdeni. Tas palīdzēs veidot kraukšķīgu garoziņu. Cep maizi lielajā karstumā 10 minūtes, pēc tam samazina karstumu līdz 220ºC un turpina cept vēl 20 minūtes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!