Foto: Shutterstock
Kāro pēc kraukšķīga kruasāna, ko izbaudīt ar katru kodienu, un kurā paslēpies grēcīgs šokolādes pildījums? Nebūt nav jāpērk aviobiļete uz Franciju vai jāmeklē tuvākā franču maiznīca, kur to iegūt, jo debešķīgus kruasānus var pagatavot katrs pats, liekot lietā vien paciņu saldētas kārtainās mīklas un šokolādes tāfelīti.

Konditorejas lietpratēji, protams, neatzīs veikalā iegādājamo kārtaino mīklu, tomēr tā noteikti ir labāka alternatīva par jau izceptiem vai saldētiem kruasāniem. Turklāt gatavošanas process ar gatavu kārtaino mīklu ir tik gaužām vienkāršs un arī izcili gards, ka grūti atrast iemeslu neizcept kruasānus pašiem. Ja tomēr gribi arī mīklu pagatavot pats, šis video padoms derēs arī tad, jo galvenais ir pareizi sagriezt mīklu, ielikt pildījumu un sarullēt.

Kārtaino mīklu atlaidina vismaz 30 minūtes (ideālajā gadījumā iepriekš atstāj uz nakti ledusskapī), lai tā padodas rullēšanai. Ar mīklas veltni izrullē to vienādā biezumā aptuveni uz pusi plānāku, nekā tā bija saldēta. Kad izrullēta četrstūra formas mīklas forma, ņem talkā picas nazi un ar to veido garus trijstūrus. Izrullējot mīklu perfekti un griežot, kā parādīts video (skatīt zemāk), nepaliks ne kripatiņas pāri no mīklas.

Izgriezto mīklas trijstūri liec uz galda virsmas, kas izkaisīta ar miltiem, tā, lai virspusē būtu ar miltiem apkaisītā mīklas gabala puse. Trijstūra gala malas vidū veic nelielu iegriezumu ar nazi vai virtuves šķērēm, aptuveni centimetru aiz tās liec divus gabaliņus tumšās šokolādes un sāc rūpīgi rullēt mīklu uz trijstūra šauro galu. Šokolādes gabaliņu vietā var smērēt šokolādes krēmu. Centies rullēt tā, lai spicais gals aizlocītos zem kruasāna, citādi tas vērsies vaļā un pildījums var iztecēt. To var panākt, nedaudz pastaipot mīklu. Kruasāna malas nedaudz saspied, lai šokolāde kūstot neiztecētu.

Kruasānus liec uz cepamās plāts, kas izkaisīta ar miltiem, apzied ar sakultu olu un cep 25 minūtes 190 grādos, vai tik ilgi, līdz tie izcepušies zeltaini brūni un virtuvi ieskāvis debešķīgs aromāts. Pēc cepšanas ļauj kruasāniem dažas minūtes padzist, un tad pasniedz.

Video:

Ierosmei!

  • Ja izmanto šokolādi, ieteicama speciālā konditorejas šokolāde, jo tā tik ātri nekusīs. Derēs gan smalkās šokolādes lāsītes, gan šokolādes čipsi.
  • Pildījumā vari likt stingru džemu, marmelādi, sasmalcinātus riekstus ar medu, karameļu mērci vai kādu citu saldu smēriņu vai piedevu.
  • Tieši tāpat var gatavot sāļos kruasānus – pildi ar sieru, gaļu, krabju nūjiņām, vārītu olu un zaļumiem, sēnēm vai vēl ko citu.
  • Ļoti labi garšos, ja pēc apsmērēšanas ar olu, kruasānus apbērsi ar sarīvētu šokolādi, sasmalcinātiem riekstiem vai cukura graudiņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!