Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Kausēta šokolāde daudzos desertos ir kā punktiņš uz "i", kas pat visvienkāršākās pankūkas vai saldējuma bumbu pārvērš kulinārā meistardarbā. Kausējot šokolādi, jārīkojas uzmanīgi, jo to ir ļoti viegli sabojāt, ja karstums ir pārāk liels. Tad krēmīgi vijīgas mērces vietā iegūsi graudainu, biezu masu, kuru būs grūti vai pat neiespējami izmantot iecerētajam mērķim. Uzzini pāris vienkāršus knifus, kas jāņem vērā, lai izvairītos no šādas likstas.

Šokolādes kausēšanai ir vairāki paņēmieni: kausēšana ūdens peldē, mikroviļņu krāsnī un aplejot šokolādi ar karstu saldo krējumu vai pienu.

Pirms kausēšanas šokolāde jāsalauž mazākos gabaliņos. Ja vēlies sev aiztaupīt šo garšīgo nodarbi, vari iegādāties šokolādes "čipsus" – mazas šokolādes ripiņas, kas jau uzreiz ir gatavas kausēšanai.

Kausējot ūdens peldē, jāizvēlas karstumizturīgs trauks, kura apakšējā daļa labi pieguļ katliņam, lai gar malām neveidojas spraugas pa kurām var izkļūt ūdens garaiņi. Jāuzmana arī, lai ūdens apakšējā katliņā neburbuļo un neskaras pie augšējā trauka, ļaujot uz šokolādi iedarboties vien karstajiem ūdens tvaikiem. Līdzko šokolāde sāk kust, nogriež liesmu zem katliņa un ar koka vai silikona lāpstiņu maisa šokolādi, līdz masa kļuvusi zīdaina un ir pilnīgi viendabīga, iesaka interneta vietnes "Goodhousekeeping" speciālisti.

Mikroviļņos šokolādi var ļoti viegli izcept, tādēļ to noteikti nevajadzētu karsēt ilgāk par 20-30 sekundēm. Tad šokolādi apmaisa un, ja nepieciešams, karsē mikroviļņu krāsnī vēl 20 sekundes.

Visdrošākais veids ir apliešanas paņēmiens, jo šajā gadījumā šokolāde vispār netiek likta uz uguns. Pēc apliešanas ar uzkarsētu pienu vai saldo krējumu to kādu brīdi neaiztiek, ļaujot šokolādei izsilt, un tikai pēc apmēram 5 minūtēm masu maisa, līdz tā kļūst krēmīga.

Ja tomēr gadās šokolādi pārkarsēt un tā sadalās, mēģini šokolādes masai pievienot un iemaisīt karoti augu eļļas ar neitrālu garšu.

Kad šokolāde izkausēta, laiks to izmantot piektdienas saldināšanai, pagatavojot kādu grēcīgi gardu kārumu no "Tasty.lv" recepšu kolekcijas.

Lai labi garšo!

Mīklā cepti banānu gabaliņi ar šokolādes mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Jauks ikdienas gardumiņš - mīklā cepti banānu gabaliņi ar šokolādes mērci. Vispirms gatavo šokolādes mērci. Kad tā gatava, sajauc mīklu un eļļas dziļvārē izcep banānu gabaliņus.

Lasīt vairāk

Spāņu čurros cepumiņi

Foto: Shutterstock

Brīnišķīgs kārums, kuru tradicionāli pasniedz ar šokolādes mērci. Klasiskos čurros cepumus vāra eļļā, bet figūrai draudzīgāk būs, ja tos ceps cepeškrāsnī.

Lasīt vairāk

'Mole'- pikanta tumšās šokolādes mērce meksikāņu gaumē

Foto: Shutterstock

'Mole' ir Meksikas virtuvei raksturīga tumšās šokolādes mērce ar dziļu, izteiksmīgu un piesātinātu garšu, kuru vēl vairāk paspilgtina garšvielas. Šī mērce ir lielisks papildinājums gaļas, it īpaši liellopa gaļas, ēdieniem.

Lasīt vairāk

Šokolādes eklēri

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Visgrēcīgākais no visiem gardumiem un franču konditoru klasika – plaucētās mīklas eklēri ar vārītā krēma pildījumu un šokolādes glazūru. Glazūrai īpašu spīdumu piešķirs želatīns, bet pildījumam patīkamu garšu un smaržu – vaniļa. Baudīt ar mēru!

Lasīt vairāk

Piena kokteilis ar šokolādi

Foto: Shutterstock

Saulaino dienu klasika ir piena un saldējuma kokteiļi. Šokolādes piena kokteili var pagatavot pavisam ātri, ja vien mājās ir nedaudz kakao, šokolādes mērce un saldējums.

Lasīt vairāk

Kārdinošās šokolādes pankūkas

Foto: Shutterstock

Svētku dienas ir kā radītas tam, lai brokastīs sevi un citus mājiniekus, viesus palutinātu ar ko nebijušu. Un kāpēc gan tās nebūtu grēcīgi gardas šokolādes pankūkas, kas pasniegtas ar bagātīgu sāļās karameles mērci vai ievārījumu no krājumiem?

Lasīt vairāk

Pufīgie virtuļi ar šokolādes glazūru

Foto: Shutterstock

Parastie virtuļi ar šokolādes glazūru - īpaši gaidīts kārums bērnu ballītēs.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!