Foto: Shutterstock
Ko darīt, ja, ļaujoties kārdinājumam, gadījies par pievilcīgu cenu nopirkt tā pavairāk sviesta, biezpiena, krējuma vai piena, bet, pārnesot guvumu mājas, rodas šaubas par produktu kvalitāti. Šoreiz skaidrosim, kā pārbaudīt piena produktu kvalitāti mājas apstākļos, lai kliedētu vai – gluži otrādi – apstiprinātu savas bažas.

Mēs esam pieraduši uzticēties lielveikalu produkcijai, pieņemot, ka tā tiek stingri kontrolēta, turklāt nekvalitatīvu preci, uzrādot čeku, parasti var bez problēmām samainīt vai vismaz atgūt naudu par nekam nederīgo pirkumu. Bet kā nodrošināties pret viltojumiem un pārliecināties par kvalitāti, pērkot piena produktus tirgū vai no (it kā) pašmāju zemnieka, kas daudzdzīvokļu mājas pagalmā no kravas busiņa tirgo lauku sviestu, krējumu un citus labumus par īpaši kārdinošām cenām? Kur rast pārliecību, ka, piemēram, lēto sviestu, tiešām gatavo no īsta krējuma un piena?

Skaudrā patiesība ir tāda, ka mūsu uzticēšanos negodprātīgi ražotāji mēdz izmantot savtīgos nolūkos un, lai slēptu izstrādājumu slikto kvalitāti, uzlabotu ārējo izskatu un pagarinātu uzglabāšanas termiņu, produktiem tiek pievienotas dažādas piedevas, kuras, kaut, iespējams, nav kaitīgas, tomēr veselībai noteikti nenāk par labu. Kā tad rīkoties, lai no bagātīgā piena produktu klāsta atsijātu ne tikai visgaršīgāko, bet arī kvalitatīvāko preci, iesaka "Kitchenmag" speciālisti.

Kā pārbaudīt sviesta kvalitāti

Foto: Shutterstock

Pārbaudīt sviesta kvalitāti var ļoti vienkārši. Paņem mazu gabaliņu produkta un uzlej tam karstu ūdeni. Ja sviests ir kvalitatīvs, tas momentā izkusīs un izplūdīs, bet margarīns sadalīsies gabaliņos.

Dabīgā sviestā jābūt tikai divām sastāvdaļām – krējumam un pienam, nevis augu tauku piemaisījumiem. Pērkot sveramo sviestu, pievērs uzmanību arī tā krāsai. Sviestam nevajadzētu būt ne izteikti dzeltenam, ne arī pārlieku baltam. Pēc savas struktūras kvalitatīvs sviestiņš ir ciets un gluds, griežot nedrūp, un griezuma vietās neredz slāņojumu. Derīguma termiņš īstam sviestam nav ilgāks par 10-15 dienām.

Kā pārbaudīt krējuma kvalitāti

Foto: Shutterstock

Daži ražotāji krējuma konsistences uzlabošanas nolūkos tam mēdz pievienot kartupeļu cieti. Cietes klātbūtni krējumā pārbaudīt mājas apstākļos ir ļoti vienkārši. Nelielā krējuma daudzumā iejauc pāris pilienus joda vai lugola šķīduma. Ja krējums nebūs kvalitatīvs, ar cietes piemaisījumu, tas kļūs zilgans. Savukārt, ja krējums saturēs karaginānu, kas tiek izmantots kā stabilizators un iebiezinātājs, tad krējums sāks pārsloties vai pat savelsies piciņās.

Ja vēlies pārbaudīt, vai krējumam nav pievienoti augu tauki, tad, izšķīdinot karoti krējuma karstā ūdenī, augu tauki nostāsies virspusē baltu biezumu veidā.

Kā pārbaudīt piena kvalitāti

Foto: Shutterstock

Mājas apstākļos pārbaudīt piena kvalitāti arī nav sarežģīti – jāņem talkā jods vai spirts. Ja pienam pievieno dažus pilienus joda un tas iekrāsojas zils – skaidrs, ka piena konsistences uzlabošanai tam ir pievienota ciete.

Otrs paņēmiens nekvalitatīva piena "atmaskošanai" ir šāds: ņem vienu daļu piena, pievieno tam divas daļas spirta un maisi aptuveni minūti. Ja piens uzreiz sāk pārsloties, tas ir kvalitatīvs, ja tas nenotiek vai notiek tikai pēc ilgāka laika, tad tas ir atšķaidīts ar ūdeni.

Kā pārbaudīt biezpiena kvalitāti

Foto: Shutterstock

Arī cietes klātbūtni biezpienā, tāpat kā krējumā un pienā, var pārbaudīt, izmantojot jau iepriekš minēto jodu. Ja, uzpilinot jodu biezpiena gabaliņam, tas kļūst zils – produkts ir nekvalitatīvs. Savukārt dabisks produkts iekrāsosies rūsganā tonī.

Daži ražotāji biezpienam pievieno arī augu taukus. Ja šādu biezpiena gabaliņu, kurš satur palmu vai kokosriekstu eļļu, atstāsi uz nakti istabas temperatūrā, tad no rīta tam būs izveidojusies dzeltenīga garoziņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!