Foto: Shutterstock
Vasarā ledus krājumi saldētavās sarūk ne pa dienām, bet pa stundām, jo ledus kubiņi tiek izmantoti gan dažādu atspirdzinošu dzērienu papildināšanai, gan gurķu "atdzīvināšanai", gan auksto zupu ātrākai atvēsināšanai un ledus kafijas pagatavošanai. Bet, ko iesākt, ja ledus krājumi beigušies, bet doties uz veikalu nepavisam negribas. Un kā ātrāk sasaldēt mājās gatavotu saldējumu? Izrādās ir kāds vienkāršs triks, kas palīdzēs abos gadījumos.

Lai šis process noritēu ātrāk, lieti noderēs interesants fizikas fakts – izrādās, ka uzvārīts un nedaudz atdzesēts ūdens sasalst ledū ātrāk nekā ūdens istabas temperatūrā.

Kā vēsta "Wikipedia" publicētā informācija, kāds skolnieks Erasto Mpemba no Tanzānijas 1963.gadā mācību stundas laikā gatavoja saldējumu. Nesekojot receptei, nepacietības dēļ Erasto atdzesēta piena vietā izmantoja vēl karstu pienu. Sev par pārsteigumu viņš konstatēja, ka viņa saldējuma masa sasalst daudz ātrāk nekā klasesbiedriem, kuri izmantoja atdzesētu pienu. Vēlāk Erasto sāka pētīt apstākļus, kāpēc karsts ūdens sasalst ātrāk nekā karsts. Pateicoties viņa pētījumiem, šī neparastā parādība nosaukta viņa vārdā jeb Mpembas efekts.

Ja ūdens ir karsts, apakšējais ūdens slānis būs daudz blīvāks un smagāks nekā ūdens augšpusē. Līdz ar to nenotiks ūdens rotēšana – ūdens apakšā turpinās sasalt, kamēr augšējais slānis joprojām būs silts. Laika ietilpības ziņā karsts ūdens sasals ātrāk.

Izmanto šo faktu savā labā, gan saldējot ledus kubiņus, gan arī mājās gatavojot saldējumu, nākamreiz izmanto uzkarsētu pienu, lai paātrinātu salšanas procesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!