Foto: Shutterstock

Cūku pupas kopš bērnības esam raduši baudīt, novārītas iemērcējot sālī, pilnai laimei papildinot šo idillisko kompozīciju ar krūzīti vēsa kefīra vai rūgušpiena. Mēs iesakām tradicionālo produktu skatīt jaunā gaismā, pagatavojot garšvielās ceptas cūku pupas, kas būs varen gards un kraukšķīgs našķis gan mazajiem kārumniekiem, aizstājot čipsus, gan lielajiem – kā smeķīga uzkoda pie kausiņa alus.

Cūku pupas izloba no pākstīm, pārlej ar ūdeni, pievieno šķipsnu sāls un vāra. Kad ūdens sāk burbuļot, vāra 10 minūtes, tad pupas nokāš.

Sakarsē krāsni līdz 220 grādiem. Izklāj plāti ar cepamo papīru.

Nokāstās cūku pupas rūpīgi nosusina. Ja šo soli izlaidīsi, cepoties pupu garoziņa nekļūs kraukšķīga.

Katrai pupai galā veic horizontālu iegriezumu, ar asu nazi pāršķeļot pupu aptuveni līdz pusei. Tas, vai cūku pupas atbrīvot no miziņām, ir gaumes jautājums – abām metodēm ir savs piekritēju pulks. Izmēģini abus variantus, lai uzzinātu, kurš variants tev šķiet tīkamāks.

Pupas liek bļodā, pievieno krietnu šķipsnu sāls, pāris ēdamkarotes eļļas un sev tīkamākās garšvielas pēc izvēles. Skaistu krāsu un bagātīgu garšu pupām piešķirs kūpinātas paprikas pulveris. Zinātāji iesaka – īpašam kraukšķīgumam pievienot arī ēdamkaroti rīsu miltu vai kartupeļu cietes. Ja tev garšo britu iecienītie etiķotie kartupeļi, tad droši pievieno pāris ēdamkarotes etiķa pupu marinādei.

Pupas apmaisa, lai tās vienmērīgi pārklātos ar garšvielām un izber uz plāts, izlīdzinot vienā kārtā.

Cep 30-35 minūtes, līdz pupas kļūst apetītlīgi zeltainas.

Atdzesē un bauda, pārkaisot ar zaļumiem un mērcējot skābā krējuma mērcē, kam uz smalkās rīves pierīvētas pāris ķiploka daiviņas un iemaisītas kapātas dilles, baziliks vai citi zaļumi pēc izvēles.

Sāļos kumosiņus var arī kāri kraukšķināt, uzdzerot pikantajām pupām vēsu kefīru vai alu.

Lai labi garšo!

  • Atceries gan, ka pārmērīgai alkohola lietošanai ir kaitīga ietekme uz tavu veselību!
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!