Foto: Shutterstock
Ikvienai saimniecei (vai saimniekam) ir skaidrs, ka ideālais ceptas vai sautētas gaļas gabaliņš ir tāds, kas sulīgs un mutē kūstošs. Ja ir gadījies izmēģināt neskaitāmas receptes un gaļa tāpat nesanāk tik sulīga, kā vēlētos, var noderēt kāda viltība, ko piedāvā kulinārie eksperti no izdevuma "Cook's Illustrated" – gaļas noturēšana ūdenī, kas sajaukts ar cepamo sodu.

Kā skaidro paši eksperimenta veicēji, gaļas noturēšana ūdenī, kuram pievienota kāda tējkarote sodas, palielina gaļā esošo pH līmeni. Tas toties padara sarežģītāku gaļā esošo proteīnu sasaisti, līdz ar to gaļa paliek sulīga un mīksta pēc tās pagatavošanas. Tāpēc, ja zini, ka pirms gatavošanas tev būs vismaz pusstunda laika, lai gaļu noturētu, šis triks palīdzēs to iegūt patiesi sulīgu katru reizi.

Kas jādara? Traukā ielej remdenu ūdeni un pievieno apmēram tējkaroti sodas, to izšķīdinot šķidrumā. Sagrieztiem gaļas gabaliņiem, piemēram, vistas filejai vai liellopa stroganovam pietiks ar vienu tējkaroti. Bet veseliem gaļas gabaliņiem, kas ir smagāki, vajadzēs 2–3 tējkarotes sodas. Kad ūdens sagatavots, vienkārši ieliec tajā gaļu un noturi 15–45 minūtes, atkarībā no gaļas daudzuma.

Pēc tam, kad gaļa noturēta sodas ūdenī, to nosusini un gatavo, kā iecerēts – cepot uz pannas vai cepeškrāsnī, vai sautējot katlā. Iegūtajam efektam jābūt pavisam vienkāršam – gaļas gabaliņi būs sulīgi un mīksti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!