Foto: Shutterstock

Cepumiņu un piparkūku cepšanas drudzis nu ir sācies ar pilnu atspērienu – mājās virmo kanēļa, muskatrieksta un krustnagliņu smarža. Lūkojoties cauri daudzajām cepumu receptēm, nevar novērot konsekvenci – citās sviesta mīkla pirms cepumu cepšanas ir jāatdzesē, bet jau kādā citā piparkūku cepumu receptē mīklu izrullē un cep uzreiz. Kāpēc ir labāk pirms cepumu gatavošanas mīklu uz laiku ielikt ledusskapī?

Un ko dos tas, ka mīkla papildus būs izrullēta? Atbildi uz šo jautājumu sniedz "Thekitchn" portāla kulinārie eksperti. Cepumu mīklas, vienalga, vai tā ir sviesta vai kāda cita, atdzesēšana pirms cepšanas ļauj tiem saglabāt formu un nesaplīst, kad tie tikko izgriezti ar formiņām. Nevienam taču nepatīk, ka neizdodas vēl "jēlo" piparkūku pārcelt no galda uz cepamo pannu, un tā "pa ceļam" saplīst.

Cepumu un piparkūku cepšanas procesu krietni vien atvieglos kāds knifs – mīklas izrullēšana, pirms tā ielikta atdzist ledusskapī. Tas novērsīs mūžīgo problēmu ar pārāk siltu un mīkstu mīklu, un nevajadzēs uz pamatnes bārstīt daudz miltu.

Mīklas pikuci, kas tikko savelts, liek starp cepamā papīra sloksnēm. Tas nozīmē, ka milti šeit nebūs vajadzīgi vispār. Pēc tam mīklu ar rulli izlīdzina vienmērīgi, tā, kā to darītu uz jebkuras virsmas. Ik pa laikam mīklu ar cepamā papīra sloksnēm var pagriezt otrādi, lai rullēšana veiktos labāk.

Kad mīkla izrullēta, to liek ledusskapī atdzesēt vismaz uz 30 minūtēm. Ja cept gribas ātrāk, mīklu ieliek ledusskapī uz 10–15 minūtēm, taču jāuzmana, lai tā nesasaltu par daudz. Pēc tam auksto mīklu ņem laukā un gatavo iecerētos cepumus vai piparkūkas!

Tā kā mīkla ir starp divām cepamā papīra sloksnēm, pirms cepumu izspiešanas ar formiņām, vajadzīgs noņemt vien virsējo sloksni nost. Bet, ja ierasts mīklu likt uz virsmas, kas izkaisīta ar miltiem, var darīt arī to. Aukstā mīkla noturēs piparkūku/cepumu formu, kā arī neizplūdīs karstajā cepeškrāsnī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!