Foto: Shutterstock
Novembrī, kā solīts, vētām "Tasty" recepšu un padomu krājumus, izceļot gaismā mūsu senču virtuvē pielietotās gudrības. Šoreiz piedāvājam apgūt pavisam vienkāršu, Latgales pusē iecienītu paņēmienu, kā no kartupeļiem pagatavot "rīsus" gardam piena zupas aizdaram.

Pēdējo gadu modes lieta ir dažādu ar cieti, cukuru un taukiem bagātu produktu aizstāšana ar veselīgākām alternatīvām. Šajā padomrakstā pirms kāda laika stāstījām, kā pagatavot rīsu aizstājēju no ziedkāposta. Izrādās, viss jaunais tiešām ir labi aizmirsts vecais, portāla "Cālis" virtuves noslēpumu foruma arhīvā uzgājām paaudzēs mantotu latgaliešu paņēmienu, kā "rīsus" pagatavot no kartupeļiem.

Lai pagatavotu Latgales "rīsus", tev būs nepieciešami vien nevārīti tupeņi (rēķinot 2 gabalus uz katru ēdāju).

::recepte::

Kartupeļus nomizo un samaļ gaļas mašīnā, izvēloties sietiņu ar lielāka izmēra caurumiem.

Samaltos kartupeļus pārlej ar aukstu ūdeni, ar rokām apmaisa un nokāš, lai atbrīvotu no liekās cietes.

Maltos kartupeļus ber verdošā sālsūdenī un pavāra minūtes 3-4, lai tie neizšķīst! Lej klāt pienu, kad tas uzmet burbuli, piena zupa ar Latgales "rīsiem" ir gatava. Atliek tikai to liet bļodās un pasniegt ar piciņu sviesta vai iemaisīt nedaudz skāba krējuma.

::!recepte::

Zupas garša sanāk ļoti neparasta – nezinātājs pat nepateiks, ka tai ir klāt kartupeļi.

"Tasty" iesaka: pamēģini izmantot kartupeļu "rīsus" ne vien piena zupas, bet arī, piemēram, vistas vai dārzeņu zupas iebiezināšanai, pievienojot tos zupai 1-2 minūtes pirms vārīšanas beigām, lai kartupeļu gabaliņi nezaudētu savu struktūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!