Vīnes šnicele – recepte ar detektīvstāsta cienīgu vēsturi: knifi sulīgi zeltainām gaļas šķēlēm
Foto: Shutterstock

Vīnes šnicele – sulīga teļa gaļas šķēle kraukšķīgā rīvmaizes panējumā – ir īsts austriešu nacionālās virtuves lepnums. Pasaules slavu šis garšīgais un ārkārtīgi vienkārši pagatavojamais ēdiens iemantoja 19. gadsimtā, kopš tā laika uz palikšanu ierakstoties gan smalku restorānu, gan vienkāršu bistro ēdienkartēs.

Tomēr noskaidrot šī ēdiena izcelsmi nebūt nav viegls darbiņš, jo, kā atklāj "Lifehacker" speciālisti, Vīnes šniceles vēsture ir saistīta pat ar starptautiska mēroga skandālu, kurš nav līdz galam atrisinājies pat šobaltdien, vēl jo vairāk – tas arvien pieņemas spēkā, jo tiek atklāti aizvien jauni fakti, liekot no jauna pārskatīt Vīnes šniceles vēsturi. Izrādās, ka uz šī ēdiena pirmatklājēju godu pretendē neviens cits kā apsviedīgie itālieši.

Vēsturiskas kaislības

Tik tiešām, viena no slavenākajām Itālijas virtuves receptēm ir "cotoletta alla milanese" jeb tulkojumā "sitenis milāniešu gaumē". Un tas no tiesas ir pārsteidzoši līdzīgs savai Vīnes "dvīņumāsai", atšķiroties vien tikai ar to, ka milāniešu siteņa gatavošanai tiek izmantota gaļa ar kauliņu. Turklāt itālieši lepojas ar to, ka viņiem, lūk, esot vēsturiski pierādījumi, ka viņu siteņa versija radusies stipri vien agrāk – jau tālajā 1134. gadā ēdiens ar nosaukumu "lompolos cum panito" ("teļa gaļa panējumā", tulk. no itāļu val.) esot minēts kāda Itālijas klostera mūku ēdienkartē. Savukārt Vīnes šnicele rakstos pirmo reizi ir pieminēta vien 1831. gadā.

Itālieši no savas puses norādīja arī uz faktu, ka feldmaršals Radeckis, kura virsvadībā 19. gadsimta vidū Austrijas armija iekaroja Ziemeļitāliju, savā ziņojumā esot visos sīkumos aprakstījis siteni milāniešu gaumē kā pārpasaulīgu un austriešu garšu kārpiņām līdz šim nezināmu gardumu.

Klīst leģenda, ka Austrijas imperatora adjutants Attems reiz esot iesaucies: “Tā tik vēl trūka, lai kaut kāds teļa gaļas sitenis nodarītu impērijai lielāku postu kā ieslodzītais Silvio Pelliko (Austrijas cenzūras aizliegtā žurnāla “Conciliatore” redaktors). Šī šnicele varētu “uzkurināt” jebkura lombardiešu dumpinieka garu, un mūsu pie Kustozas gūtā uzvara būs vējā.”

Ar šādiem pārliecinošiem pierādījumiem bija pietiekami, lai pasaule noticētu, ka tieši milānieši ir šniceles izgudrotāji. Un ko austrieši? Viņi šķietami bija samierinājušies ar sava nacionālā lepnuma itālisko izcelsmi, pat savās pavārgrāmatās ilgus gadus Vīnes šniceli godājot par "siteni milāniešu gaumē". Tomēr austriešu miers bija mānīgs, jo, kā izrādījās, viņi vienkārši pacietīgi gaidīja brīdi, kad varēs revanšēties. Un šāds brīdis tiešām pienāca.

Vīnes šnicele – recepte ar detektīvstāsta cienīgu vēsturi: knifi sulīgi zeltainām gaļas šķēlēm
Foto: Shutterstock

21. gadsimta sākumā noskaidrojās, ka grāfs Attems ir kāda itāliešu žurnālista fantāzijas auglis. Skribents savos sacerējumos atsaucies uz neeksistējoša grāfa memuāriem, kuri it kā glabājoties Vīnes valsts arhīvā. Brīnumainā kārtā ilgus gadus nevienam nebija ienākusi prātā doma pārbaudīt šo faktu, tādēļ vien 2001. gadā atklājās, ka patiesībā arhīvā nekādu grāfa memuāru nav un arī pats grāfs ir izdomāts tēls.

Un, kas zina, kādi pārsteigumi Vīnes šniceles un milāniešu siteņa sakarā vēl ir sagaidāmi tuvākā vai tālākā nākotnē. Lai būtu kā būdams, visas šīs vēsturiskās kaislības nekādi neietekmē šniceles lieliskās garšas īpašības, tādēļ lasi tālāk un uzzini, kādi knifi jāņem vērā, lai panētās gaļas šķēles izdotos sulīgas, mutē kūstošas un ar zeltaini kraukšķīgu garoziņu.

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Dienas recepte
Tasty iesaka