Foto: DELFI
Tā kā pirmssvētku laikā sparīgāk par pašu piparkūku mīklu receptēm tiek gūglētas piparkūku glazūru receptes, nolēmām pēdējo adventes svētdienu pavadīt virtuvē un notestēt trīs dažādas glazūras, kas svētku laikā ir teju vispopulārākās. Divām gatavošanas process atšķiras ar vienu sīku niansi, bet trešo pagatavot ir visvieglāk. Par to, kura glazūra būs pati noderīgākā tavām piparkūkām, nāksies spriest pašam!

Uzreiz gan pieminēšu, ka eksperimentā neiekļāvu glazūras gatavošanas paņēmienu, kad bļodā uzreiz tiek bērts gan pūdercukurs, gan olu baltums, gan citronu sula. Tas uzreiz pārvērtās tūlītējā neveiksmē, un biezā pūdercukura kunkulī, kurā olas baltums it nemaz neputojās. Taču klasiskā un karaliskā piparkūku glazūra nepievīla. Tāpēc, lai tev nebūtu jāzīlē, kuru "Tasty" glazūras recepti izvēlēties, to pagatavojām un nofotografējām, lai redzi pats, kāds sanāk rezultāts.

Karaliskā piparkūku glazūra

Foto: DELFI

Šī ir viena no britu virtuves iecienītākajām glazūrām, ko ziež pārsvarā uz cepumiem, bet svētku laikā arī piparkūkām. Interesanti, ka atšķirībā no citām glazūrām, šajā olu baltumi netiek sakulti pamatīgi stingrās putās, bet gan tikai nedaudz, kulšanā "piedaloties" arī pārējām sastāvdaļām. Vēl spīdīgākam rezultātam daudzās receptēs tiek pievienota arī kāda tējkarote šķidrā pārtikas glicerīna – ja izdodas to iegūt kādā konditorejas izejvielu veikalā, glazūru var pamēģināt gatavot ar to.

Nepieciešamās sastāvdaļas (nelielai porcijai):

  • 1/2 olas baltums;
  • 120 g pūdercukurs;
  • 1/3 TK citronu sula.

Vispirms sausā un tīrā bļodā liek olu baltumu un sakuļ ar mikseri apmēram pusminūti, līdz baltums pieņēmies apjomos un sācis putot. Tad glazūrai pievieno trešdaļu vajadzīgā pūdercukura un citronu sulu, turpina ar mikseri putot. Šajā brīdī masai jākļūst spīdīgi baltai. Pakāpeniski pievieno pārējo pūdercukuru, turpinot sparīgi putot glazūru ar mikseri. Kad iegūta spīdīga, balta cukura masa, glazūra gatava.

Rezultāts: ļoti spīdīga un plūstoša, vidēji salda glazūra. Uz piparkūkām ziežas labi, bet pēc mirkļa izplūst. Derēs lielu laukumu apziešanai, bet ne sīkiem un smalkiem zīmējumiem. Sacietē salīdzinoši ilgi, bet rezultātā cietā glazūra ir ļoti pievilcīga.

Klasiskā piparkūku glazūra

Foto: DELFI

Šis piparkūku glazūras variants ir pazīstams teju ikvienam. Turklāt daudzkārt pārbaudīts. Lai parūpētos, ka olbaltumi ir patiešām stingri, vērts ņemt vērā ļoti svarīgu padomu – olu baltumam jābūt aukstam, bet bļodai sausai un tīrai. Tad baltums putosies bez problēmām.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 1 olas baltums;
  • 350–400 g pūdercukurs;
  • 1/2 TK citronu sula.

Olas baltumu lej tīrā un sausā bļodā un puto ar mikseri stingrās putās – šis darbiņš var aizņemt 4–10 minūtes. Pēc tam, kad olbaltums ir stingrās putās, tam piesijā pūdercukuru un pievieno citronu sulu. Ar karoti masu viegli cilājot maisa, līdz olbaltumi vienmērīgi sajaukušies ar pūdercukuru. Ja pūdercukuru izmantos vairāk, glazūra būs "stingrāka".

Rezultāts: apjoma ziņā šīs glazūras sanāk krietni vien vairāk, nekā karaliskās. Tāpat tā ir stipri vien gaisīgāka. Bet stingrās olas baltuma putas neļauj glazūrai uz piparkūkas izplūst, kas ir patīkami, ja plānots piparkūkas apzīmēt ar sīkākiem ornamentiem. Pavisam smalkiem zīmējumiem glazūrā izmanto maksimāli daudz pūdercukura – tad ar nogrieztu konditorejas tūtas snīpīti būs vieglāk uzvilkt smalkas līnijas. Šī glazūra nožūst ātrāk, nekā karaliskā, bet ir nedaudz saldāka.

Ātrais variants – pūdercukura glazūra ar citronu sulu

Foto: DELFI

Šo varētu nosaukt par necilāko un pašu vienkāršāko glazūru, ko pagatavot. Pūdercukura un citronu sulas vai ūdens glazūrai nav precīzu proporciju, to atliek vien sajaukt "uz aci", lai iegūtu katram pašam tīkamas konsistences masu. Šis variants gan vairāk paredzēts mafinu un kēksu glazēšanai, lai tiem piešķirtu nedaudz vairāk salduma un mitruma, bet tikpat labi noder arī piparkūkām tiem, kam ir alerģija pret olām.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • pūdercukurs;
  • citronu sula.

Bļodiņā saber izsijātu pūdercukuru un lēnām pa tējkarotei pievieno citronu sulu (tās vietā var izmantot arī ūdeni). Pūdercukurā sparīgi iemaisa pievienoto šķidrumu un vēro, kas notiek ar masu – ja tā pēc 2–3 pievienotām tējkarotēm kļūst plūstoša un nav pārāk šķidra, tad zini, ka gatava ziešanai.

Rezultāts: uzreiz gan jāsaka, ka šis glazūras variants ir pats, pats saldākais, apjomos mazākais un krāsas ziņā – neizteiksmīgākais. Bet pūdercukura un citronu sulas glazūrai ir patīkami skābena garša, turklāt tā ļoti ātri nožūst un noder smalkiem zīmējumiem. Taču, lai gan glazūra sakalst veikli, uz pašas piparkūkas gludās virsmas tā visai labi neturas, jo trūkst saķeres. Turklāt bērni, ieraugot piparkūkas ar tik blāvu glazūru, var mazliet vilties.

Foto: DELFI
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!