Foto: Shutterstock
Iepakošana ar vakuumu ir vienkāršs un ērts veids, kā saglabāt dažādu pārtikas produktu svaigumu, garšu, krāsu un tekstūru. Šādi iepakots siers neapkaltīs, augļi nezaudēs aromātu, zivis ilgāk saglabāsies svaigas. Vakuumā var arī nogatavināt gaļu, turklāt šādi, kompakti iepakoti, produkti saldētavā aizņems mazāk vietas un nepārklāsies ar sarmas kārtiņu. Bēda tikai, ka vakuumēšanas iekārtas var maksāt pat vairākus simtus eiro, tomēr, izrādās, atjautīgi ļaudis ir atraduši veidu, kā produktu ievakuumēšanu paveikt bez īpašām iekārtām.

Vietnē "Youtube" uzgājām pavisam vienkāršu padomu, kā mājas apstākļos ievakuumēt dažādus produktus. Šim mērķim tev būs vajadzīgi vien vairākkārt aiztaisāmi (''zip lock'') maisiņi un liels trauks (var izmantot arī izlietni), kas piepildīts ar ūdeni.

Iepakojamo produktu liec maisiņā, to cieši aiztaisi, vienā sānā atstājot nelielu spraugu. Tad maisiņu vertikāli pamazām iegremdē ūdenī, atstājot virs ūdens maisiņa neaizvērto daļu, pa kuru izplūst gaisam – pārējo darbiņu paveiks ūdens, izspiežot gaisu no maisiņa. Beigās tev atliks tikai aizspiest spraugu, izcelt maisiņu no ūdens, nosausināt un likt ledusskapī vai saldētavā.

Lai redzētu, kā šis triks paveicams, noskaties šo īso video:

Vīrs vārdā Džons Pols Eliots savā "Youtube" kanālā dalās ar savu vakuumēšanas metodi, kas ir vēl vienkāršāka par iepriekš aprakstīto. Arī šoreiz būs jāizmanto vairākkārt aiztaisāms maisiņš, kurā ievietot iepakojamo produktu. Otra nepieciešamā lieta arī ir atrodama teju katrā viruvē un tas ir kokteiļu salmiņš.

Kad produkts ielikts maisiņā, gluži kā pirmajā metodē, cieši aizspied maisiņu, atstājot vienā sānā tikai tik nelielu spraugu, lai tajā varētu ievietot kokteiļa salmiņu. Tad liec lietā savas plaušas, gluži vienkārši izsūcot gaisu no maisiņa. Kad tas paveikts, aši izvelc salmiņu un aizspied nelielo spraugu.

Jāpiebilst, ka šī metode vislabāk noderēs augļu, ogu, dārzeņu, siera un citu cietu produktu ievakuumēšanai, kā to norāda komentāri pie video.

Vēlamies atgādināt, ka, kaut gan produktu vakuumēšana paildzina to uzglabāšanas termiņu, tomēr neaizvieto karsēšanu vai konservēšanu, jo, iespējams, šī metode neapturēs dažu baktēriju veidu vairošanos un rūgšanu. Iepakošana ar vakuumu nevar atjaunināt arī vecu produktu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!