Foto: Shutterstock

Garneles ir salīdzinoši dārgs produkts, tādēļ, ja vēlies saimniekot taupīgi un ar apdomu, tās ir jāizmanto no ūsām līdz pat astei. Nākamreiz pēc garneļu lobīšanas nesteidzies vieglu roku izmest atkritumos to čaulas un galvas, jo no tām pavisam vienkārši var pagatavot daudzveidīgi izmantojamu buljonu ar īpaši bagātīgu garšu.

Lai pagatavotu buljonu, vari izmantot gan tīģergarneles, gan parastās garneles. Aromātiskāks buljons izdosies no atvēsinātām vai saldētām garnelēm, kas iepriekš nav bijušas termiski apstrādātas. Termiski neapstrādātas garneles būs pelēcīgas, savukārt termiski apstrādātās – koši oranžsārtas.

Kad garneles pārnestas mājās, ja nepieciešams, atkausē tās, tad nolobi, atdalot no gaļas čaulas un galvas.

Tad katliņā izkausē sviestu – vismaz pāris ēdamkarotes, jo, kā saka franči, sviesta kulinārijā nekad nevar būt par daudz. Sviestā iemet kādu lauru lapu (ja tev mājās aug citronkoks, tā lapas šai gadījumā būs lieliskas lauru lapu aizstājējas), smaržīgo piparu graudiņus, nemizota ķiploka daivu, rozmarīna vai timiāna zariņu un, apmaisot apcep 1-2 minūtes uz nelielas liesmas, līdz sviests ir aromatizējies.

Foto: Shutterstock

Palielini liesmu, ber klāt garneļu čaulas un galvas, apmaisot turpini cept 2–3 minūtes.

Pārlej katliņa saturu ar elektriskajā tējkannā uzvārītu ūdeni tā, lai tas pārklātu katliņa saturu par pāris pirkstu tiesu, un uz vidējas liesmas vāri 15-20 minūtes.

"Izzvejo" lauru lapas un rozmarīnu (šīm garšvielām raksturīga īpaši intensīva garša, kas var pārmākt maigo buljona aromātu), ļauj buljonam katliņā atdzist, tad nokās to caur smalku sietiņu vai marli.

Lej saldēšanai paredzētos trauciņos, liec saldētavā un sasaldē. Pēc nepieciešamības atkausē, lai izmantotu dažādu ēdienu garšas uzlabošanai.

Garneļu buljons noderēs, gatavojot paelju, arī visparastākie rīsi, griķi, kuskuss vai bulgurs garšos daudz labāk, ja būs vārīti garneļu buljonā. Pat neliels buljona kubiņš padarīs garšīgāku arī visparastāko silto mērci, kā arī sautējumus (arī no vistas, cūkgaļas un liellopa gaļas gatavotos) un dažādas zupas, piemēram, klasisko "Tom Kha" zupu, kuras recepti atradīsi te.

Lai labi garšo!

Burito ar tīģergarnelēm

Meksikāņu virtuves klasika – burito ar pikantām tīģergarnelēm, sieru un avokado. Recepti piedāvā restorāna "Tex-Mex Republic" pārtikas tehnoloģe Aija Ruzaiķe.

Lasīt vairāk

Avokado un garneļu salāti

Mazliet pikanti avokado salāti ar garnelēm. Asumam salātiem pievieno Kajēnas piparu šķipsniņu, bet, lai avokado neapbrūnētu un garneles atsvaidzinātu, salātiem pievieno arī citronu sulu.

Lasīt vairāk

'Dietologa bieds' jeb tīģergarneles saldajā krējumā

Lai dietologi teiktu ko teikdami, bet tīģergarneles aromātiska saldā krējuma mērcē, kas pasniegtas ar gabalos salauztu čabatu, ko varēsi izmantot kā ēdamrīku, piesūcinot kraukšķīgo maizi ar aromātisko mērcīti, ir lielisks veids, kā izbaudīt brīvdienas. Šādi pagatavotas garneles būs ļoti garšīgas arī tad, kad atdzisīs, bet, visticamāk, tāds brīdis nepienāks, jo garneles pazudīs zibens ātrumā.

Lasīt vairāk

Siltie garneļu salāti ar fetas sieru

Burvīgi salāti ēšanai dienas vidū, tie remdēs izsalkumu un ļaus turpināt iesāktos darbus. Salāti būs piemēroti arī kā uzkoda nelielās viesībās.

Lasīt vairāk

Aromātiska paelja ar baltvīnu un garnelēm

Karstasinīgo spāņu kulinārais šedevrs paelja, kurā rīsiem pievienotas gardās jūras veltes garneles. Rīsiem pavisam īpašu un izteiktu garšu piešķirs baltvīns un zivju buljons. Gatavo maltīti iesakām baudīt pieskaņoti – ar glāzi labi atdzesēta spāņu vīna!

Lasīt vairāk

Grilētas tīģergarneles ar laimu un ķiplokiem

Mazliet pikantas garneles ar spirgtajiem laimiem – ideālā vasaras piknika maltīte grila ballītē. Pasniedz kopā ar svaigiem salātiem, majonēzes mērci vai kraukšķīgu bageti.

Lasīt vairāk

Ceptas garneles spāņu gaumē

Vienas no populārākajām tapām Spānijā ir ''gambas aj ajillo'' – sautētas garneles ar ķiplokiem, kas lieliski saskanēs ar visaromātiskāko Spānijas gaišo vīnogu šķirni Albarinio, iepazīstina ''Rimi'' gardēdis Normunds Baranovskis un vīna dārza vīnzinis Mārcis Mitrevics.

Lasīt vairāk

Kārtainie garneļu salāti glāzītē

Salātu pasniegšana glāzītēs ir lieliska alternatīva reizēs, kad gaidāmi ciemiņi un nav ne jausmas, cik daudz salātus gatavot. Tik cik cilvēku, tik arī glāzītes, turklāt šādi pasniegti, tie izskatās daudz interesantāk, nekā vienā bļodā samaisīti, vienīgā bēda - pēc papildporcijas gan nevarēs pajautāt.

Lasīt vairāk

Spageti ar garnelēm ķiploku sviesta mērcē

Receptē garneles ir goda vietā. Tās kombinē ar ķiploku un nedaudz brūninātu sviestu, kas piešķir mērcei riekstaini tīkamu garšu. Recepti piedāvā bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Zaļumu salāti ar bulguru, ceptām garnelēm un avokado

Svaiguma dvesma pusdienu šķīvī – garšīgi un zaļumiem bagātīgi salāti ar pētersīļiem, dillēm un lociņiem. Izteiktākai garšai klāt pievienotas arī sulīgās un lielās, violetās olīvas. Taču maltītes zvaigznes ir avokado un apceptās garneles.

Lasīt vairāk

Sviestā ceptas garneles

Burvīga un garda uzkoda nelielām viesībām, kuru turklāt var pagatavot ļoti īsā laika sprīdī. Garneles uz iesmiņiem sadur jau pirms cepšanas, tās būs vieglāk visas reizē apgriezt un būs arī ērti pasniegt. Garneles uz iesmiņiem var vērt arī pēc cepšanas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!