Foto: Shutterstock
Latviešiem jau izsenis ir pazīstamas klimpas – tās ēdam gan pamatēdienos, gan saldajos ēdienos. Parastās miltu klimpas ir visai vienkārši pagatavojamas, taču mazliet vairāk pacietības un darba prasa kartupeļu klimpiņas. Kā tad tās soli pa solim pagatavot, lai izdotos ideālas?

Vispirms nepieciešams pienācīgi sagatavot kartupeļu masu. Nelielai porcijai parasti pietiek ar apmēram trim palieliem kartupeļiem. Tos nomizo un tad ļoti, ļoti smalki sarīvē. Šo darbiņu vislabāk izdarīs virtuves kombains vai gaļas maļamā mašīna.

Sarīvētos kartupeļus ar visu šķidrumu pēc tam liek lielā bļodā. Tad kartupeļu masu pārliek marlē, aizvīsta un pamatīgi izspiež visu kartupeļu sulu bļodā. Tas nepieciešams, lai kartupeļi būtu pēc iespējas sausāki. Toties šķidrumam ļauj nostāvēties, lai virsū būtu kartupeļu sula, bet apakšā – to dabiskā ciete. Sulu pēc tam nolej, bet cieti samaisa ar kartupeļiem.

Nākamais solis kartupeļu klimpu gatavošanā, pēc tam, kad pamatmasa ir sagatavota, ir miltu, garšvielu un papildu cietes pievienošana. Ja kartupeļu masa nav vis tik vienmērīga, kā vēlētos, tai var pievienot pavisam nedaudz baltmaizes mīkstuma (bez garoziņas) vai pāris karotītes izvārītu mannu. Taču šo funkciju itin labi pildīs arī izsijāti un kartupeļos vienmērīgi iemaisīti milti un kartupeļu ciete.

Apmēram trīs kartupeļu masai pietiks ar vienu olu, ēdamkaroti miltu, tikpat daudz cietes un kādu šķipsnu sāls. Klimpu mīklu kārtīgi samaisa un ar rokām veido tāda izmēra klimpas, kādas pašam ir vēlēšanās. "Tasty" padoms: pirms saveltas visas klimpas, pamēģini vismaz vienu izvārīt karstā ūdenī. Ja klimpa neizjūk, viss kārtībā. Taču, ja izjūk, tad klimpu masai pievieno vēl nedaudz miltus vai kartupeļu cieti.

Saveltās klimpas vāra karstā ūdenī - kamēr uzpeld un vēl nedaudz – apmēram 10 līdz 15 minūtes, atkarībā no klimpu lieluma. Ja klimpas pievieno zupai, tad dari to laicīgi, lai nebūtu tā, ka dārzeņi zupā pārvārījušies, bet klimpas vēl negatavas. Klimpas ēd tāpat, ar krējuma mērcīti, gaļas mērci vai ko citu. Lieliski garšos arī nākamajā dienā, ja klimpas nedaudz apcepsi uz pannas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!