Foto: Shutterstock
Olbaltuma krēma pamats ir sakulti olu baltumi ar cukuru. Tos izmanto dažādu kūku un kūciņu rotāšanai, vafeļu tūtiņu un rulešu pildīšanai. Atkarībā no pagatavošanas paņēmiena, izšķir četrus olbaltumu krēma veidus.

Olbaltumu krēmiem ir maiga un gaisīga struktūra, tie nav tik trekni kā sviesta krēmi. Ja vēlies ar tiem aizstāt sviesta krēmu, tad 3 sakulti olbaltumi aizstāj krēmu, kas pagatavots no 100 gramiem sviesta.

Lai arī ar vislielāko apjomu sakulsies 3 - 4 dienas vecas olas, kas ir istabas temperatūrā, tomēr jo svaigākas olas, jo sakultais olbaltums ir noturīgāks. Mūsdienās, kad olbaltumu vairs nekuļ ar rokām, noturīgums ir nozīmīgāks nekā apjoms, jo mikseris sakuls gaisīgās putās arī svaigas olas.

Ja trauks, kurā tiks kulti olu baltumi, būs kaut nedaudz taukains, baltumus nevarēs sakult. Labi sakultam olbaltuma krēmam, to paberzējot starp pirkstiem, nevar sajust cukura graudiņus. Olbaltumu nedrīkst arī pārkult, tad tas var vienkārši sabrukt. Līdzko iekulta pēdējā karote ar cukuru, mikseri var izslēgt. Krēmam var pievienot arī dažādus aromātus un pārtikas krāsu.

Tradicionālais olbaltumu krēms jeb franču stila olbaltuma krēms

Foto: Shutterstock

Ļoti bieži kūkas grezno ar jēlu olu olbaltuma krēmu, kuru pēc tam apcep cepeškrāsnī. Ja zemā temperatūrā krēma piciņas kaltē pietiekami ilgi, veidojas bezē cepumiņi. Kūkām krēmu parasti cep 160ºC 20 - 30 minūtes, tad olbaltuma kārta veidojas ar garoziņu, bet ar mīkstu vidiņu. Ja vēlies garoziņu baltu, samazini karstumu. Lai vieglāk varētu sagriezt kūku ar olbaltuma kārtu, lieto nazi, kas iemērkts aukstā ūdenī.

Sastāvdaļas: olu baltumi istabas temperatūrā, pūdercukurs, citronu sula. Proporcija: vienam olbaltumam ņem 2 ēdamkarotes pūdercukura, bet citronu sulas pilienu skaits ir vienāds ar olu skaitu plus divi pilieni. Tātad, ja kuļ 2 olbaltumus, izmanto 4 ēdamkarotes pūdercukura un 4 pilienus citronu sulu. Ja kuļ 3 olbaltumus, izmanto 6 ēdamkarotes pūdercukura un 5 pilienus citronu sulu, bet 4 olbaltumus sakuļ ar 8 ēdamkarotēm cukura un 6 pilieniem citronu sulas.

Tīrā metāla vai stikla bļodā liek olbaltumus un ar mikseri sakuļ stingrās putās. Pa vienai ēdamkarotei pievieno pūdercukuru, turpinot kult, līdz veidojas biezas, spīdīgas olu putas. Beigās iekuļ citronu sulu. No olbaltumu krēmu veido nelielas rozetes, kuras atsevišķi izcep cepeškrāsnī, vai ar krēmu rotā kūkas virspusi, liek kūku krāsnī un cep tik ilgi, kā paredzēts receptē.

Vārītais olbaltumu krēms jeb šveiciešu un itāļu stila olbaltuma krēms

Foto: Shutterstock

Augļu olbaltumu krēms jeb zefīra krēms

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!