Foto: Shutterstock
Vārītais krēms ir viens no gardākajiem kūku pildījuma krēmiem un vaniļas faniem vaniļas pudiņš ir neaizvietojams deserts. Atkarībā no tā, cik daudz tam pievieno miltus, tas sanāk mīkstāks, piemērotāks desertiem, vai biezāks, līdz ar to piemērotāks kūkām. Pie vārīto krēmu grupas varētu pieskaitīt arī vaniļas mērci, kas pēc būtības ir vārītais krēms bez miltiem.

Vārot krēmu, svarīgi izvēlēties katliņu ar biezu dibenu, lai tas nepiedegtu. Vēl drošāk, īpaši, ja trūkst pieredzes, krēmu vārīt ūdens peldē. Maisīšanai labāk izmantot koka karoti. No personīgās negatīvās pieredzes varu ieteikt maisīšanai neizmantot kuļamo slotiņu. Tā uz krēma virsmas veido putas un nevar redzēt krēma gatavību. Gatavam krēmam ir raksturīgs atlasa spīdums.

Pēc vārīšanas krēmu izkāš caur sietiņu un atdzesē. Pirms to izmanto kūkām, krēmu ledusskapī atdzesē aukstu. Kamēr krēms karsts un to nevar likt ledusskapī, to atdzesē aukstā ūdens peldē, apklājot ar pārtikas plēvi, lai neveidotos garoza. Plēvi cieši piespiež pie krēma virsmas.

Vārīto krēmu var izmantot arī kā pamatu, lai pagatavotu, piemēram, krēmu ar putotu putukrējumu, ar putotu sviestu, ar biezpienu. Krēmam var pievienot ne tikai vaniļu, bet arī citrona miziņu, šokolādi un kakao. To var aromatizēt ar dažādām esencēm.

Vārītais krēms ar miltiem

Vārīto krēmu visbiežāk iebiezina ar kukurūzas vai kviešu miltiem. Man gatavošana ar kukurūzas miltiem patīk labāk, jo krēms ar kviešu miltiem ir jākarsē vismaz 5 minūtes, lai tas negaršotu pēc miltiem.

Krēma sastāvdaļu attiecības: 250 ml piens (var būt daļēji aizvietots ar saldo krējumu), 2 olu dzeltenumi, 4 ēdk. cukurs, 1,5 ēdk. milti, 0,5 tk. vaniļas cukurs. No dotā daudzuma sanāks 300 - 400 grami bieza krēma, kas piemērots kūkām. Ja vēlas 2 olu dzeltenumus var aizvietot ar vienu veselu olu. Desertam - vaniļas pudiņam - miltus ņem nedaudz mazāk. Toties, ja vēlas pildīt eklērus, miltus ņem vēl vairāk.

Iesaku izmantot dabīgo vaniļas pāksti, tad krēms būs daudz aromātiskāks. Pāksti pārgriež uz pusēm, sēkliņas izkasa un kopā ar pāksti liek pienā.

Krēma gatavošana: sakuļ olas ar cukuru, pievieno miltus, labi samaisa. Pievieno pamazām aukstu pienu, kārtīgi izmaisot. Krēmu karsē uz vidējas uguns, nepārtraukti maisot, līdz tas sabiezē: pēc vārīšanās punkta apmēram 2 minūtes, ja vāra ar kukurūzas miltiem, 5 minūtes, ja vāra ar kviešu miltiem.

Ir arī otrs paņēmiens krēma vārīšanai, pienu uzvārot atsevišķi un to pievienojot sakultām olām, kurām pievienots cukurs un milti. Vispirms olām pievieno nelielu daudzumu karstā piena, labi izmaisa, bet pēc tam olas lej pienā. Tad karsē, līdz piens sabiezē. Pirmais paņēmiens, manuprāt, ir ērtāks, otrais tradicionālāks. Otro paņēmienu es izmantoju, kad lietoju vaniļas pāksti. Lai iegūtu maksimālo vaniļas aromātu, to karsē kopā ar pienu un ļauj pienam pirms pievienošanas olām 10 minūtes pastāvēt ar pāksti tajā.

Vārītais krēms ar kartupeļu miltiem

Foto: Shutterstock

Atšķirībā no krēma ar miltiem, krēmu ar kartupeļu miltiem nedrīkst uzvārīt. Tas jāpārtrauc karsēt pirms krēms sācis vārīties. Arī proporcijas ir nedaudz atšķirīgas, bet viss pārējais gatavošanas process ir līdzīgs pirmā krēma gatavošanai.

Krēma sastāvdaļu attiecības: 250 ml piens (var būt daļēji aizvietots ar saldo krējumu), 6 olu dzeltenumi (vai 3 olas), 4 ēdk. cukurs, 1 tk. kartupeļu milti, 0,5 tk. vaniļas cukurs. No dotā daudzuma sanāks 350 - 400 grami bieza krēma, kas piemērots kūkām.

Krēma gatavošana: sakuļ olas ar cukuru un kartupeļu miltiem, pievieno lēnām, pa nelielām porcijām pienu, kārtīgi izmaisot. Krēmu karsē uz vidējas uguns, nepārtraukti maisot, līdz tas sabiezē. Nedrīkst uzvārīt.

Gaisīgais vārītais krēms ar olbaltumiem

Foto: Shutterstock

Šis vārītais krēms būs ļoti gaisīgs, atdziestot tas viegli sastingst, tādēļ ar to kūkas jādekorē, kamēr tas ir silts. Pēc tam kūku ar krēmu dzesē vēsā vietā.

Krēma sastāvdaļu attiecības: 250 ml piens (var būt daļēji vai pilnībā aizvietots ar saldo krējumu), 4 olas, 4 ēdk. cukurs. No dotā daudzuma sanāks 350 - 400 grami bieza krēma, kas piemērots kūkām.

Krēma gatavošana: olām atdala dzeltenumus no baltumiem, sakuļ dzeltenumus ar cukuru, pievieno lēnām, pa nelielām porcijām pienu, kārtīgi izmaisot. Krēmu karsē uz vidējas uguns, nepārtraukti maisot, līdz tas uzvārās. Ar mikseri sakuļ stīvās putās olbaltumu un nekavējoties pievieno karstajai olu mērcei. Vispirms iemaisa nelielu daudzumu, pēc tam pievieno pārējo. Uzkarsē krēmu un karsē, nepārtraukti maisot, 2 - 3 minūtes.

Vārītais krēms ar želatīnu

Foto: Publicitātes foto

Ja vēlas dekorēt kūkas virspusi, tad visnoturīgākais būs vārītais krēms ar želatīnu. Ar šo krēmu varēs izveidot nelielas dekoratīvas josliņas un ornamentus.

Krēma sastāvdaļu attiecības: 300 ml piens, 400 g saldais krējums, 6 olu dzeltenumi, 150 g cukurs, 2 ēdk. milti, 2 tk. vaniļas cukurs, 20 g želatīns.

Krēma gatavošana: uzbriedina želatīnu saskaņā ar paciņas instrukciju. Liek vārīties pienu un tikmēr sakuļ olas ar cukuru, vaniļas cukuru, pievienojot beigās miltus. Masu kārtīgi izmaisa un pa daļām tai pievieno uzvārīto pienu, katru reizi kārtī izmaisot. Uz nelielas uguns karsē, līdz krēms sabiezē. To noņem no plīts un pievieno izšķīdinātu želatīnu. Krēmu liek dzesēties un, līdzko tas sāk recēt, pievieno saputotu krējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!