Foto: Shutterstock

Ja virtuve nav tā svešākā telpa mājoklī un tajā tiek pavadīts pietiekami ilgs laiks gatavojot dažādas maltītes, tad par tādu lietu, kā trauku, piederumu vai instrumentu neesamību nav jāuztraucas. Taču, ja dzīve piespēlē situāciju, kad nākas, piemēram, pārcelties uz dzīvi jaunā mājoklī, uzsākt patstāvīgākas gaitas un jaunajā virtuvē nav pilnīgi nekā – ko pirkt pirmo? Vai pietiks tikai ar vienu nazi, katliņu un pannu? Pēc padoma vērsāmies pie profesionāļiem no uzņēmuma "Arkolat" un šefpavāra un "Restorānu servisa skolas" vadītāja Māra Astiča.

Pašas svarīgākās nepieciešamās lietas

Katram virtuve asociējas ar kaut ko savu. Kamēr vieni virtuvē dzer tikai kafiju, citi katru dienu gatavo un eksperimentē ar jaunu ēdienu gatavošanu. Taču būtiskākais, ko cilvēki novērtē, ir laiks un praktiskums. "Visi grib ātrāk izbaudīt ēdienu un pagatavošanas procesam veltīt mazākas piepūles, un, protams, mazāk laika veltīt virtuves sakopšanai," stāsta specializētā trauku un virtuves piederumu veikala "Arkolat" vadītājs Dzintars Liepiņš.

Sarunā ar Tasty.lv Dzintars atklāj, ka "Top 6" pērkamo lietu sarakstā, dodoties iegādāties virtuves piederumus, ir dažāda izmēra pannas, katli (arī dažādu tilpumu), naži un virtuves dēlīši, palīginstrumenti – rīves, mizotāji, servēšanas rīki, trauki, no kuriem ēst, un cepeštrauki.

To, ka šķīvji, bļodiņas, dakšiņas un karotes ir pašsaprotami piederumi virtuvei, atzīst arī šefpavārs Māris Astičs. Viņš arī norāda, galvenā ir izlietne un plīts, bet bez cepeškrāsns varot iztikt, ja vien prasmīgi izplāno savu ēdienkarti, jo gatavošana katlā un pannā sniedz bezgalīgas iespējas. Māra ieteikumi ir pavisam vienkārši – sākumam nepieciešams viens liels katls zupām un sautējumiem, mazāks katliņš brokastu putrai un olu vārīšanai, laba panna ar vidēji augstām maliņām, putojamā slotiņa, lai varētu sakult olas un mīklas, jo ar dakšiņu to ir grūti izdarīt.

Svarīgs ir arī labs un ass nazis, kā arī vēl viens neliels nazītis mizošanai. Un visbeidzot sietiņš, kur nokāst vienkāršus makaronus, dārzeņus, mazgāt salātus vai izkāst kādu kompotu vai ievārījumu. Pat profesionālam pavāram pietiks ar šīm lietām, un visu ko var pagatavot arī uz viena riņķa gāzes plītiņas. Bet, lai atvieglotu dažādu mērču pagatavošanu, kurās jāliek sasmalcināmas sastāvdaļas, šefpavārs iesaka iegādāties vienkāršu rokas blenderi ar krūzīti, kur visu sasmalcināt.

Ko pirkt, kad kausiņš un rīve jau mājās

Kā skaidro "Arkolat" HoReCa preču kategoriju vadītājs Dainis Upenieks, galvenā atšķirība starp profesionālo un mājas virtuvi ir pavisam vienkārša – profesionālā virtuve paredzēta nepārtrauktai ēdienu gatavošanai visas dienas garumā. Šādā virtuvē ēdiens netiek gatavots vienai personai vai ģimenei, bet gan veselam ēdāju pulkam.

No virtuves piederumiem, kurus iegādāties tad, ja gatavošana iet no rokas, Upenieks iesaka profesionālus pavāru nažus, dažādas lāpstiņas, smeļamos kausiņus, dēlīšus, nerūsējošā tērauda bļodas, labus traukus produktu uzglabāšanai, vairākas pannas un katlus. Taču vissvarīgākie esot izcili pavāri, bez kuriem neviens garšīgu maltīti nepagatavos.

Runājot par jau nopietnākiem virtuves palīgiem, kad pamata lietas jau iegādātas, Māris Astičs min multivārāmos katlus, kuri gan ir labi ikdienas maltītēm, taču tajos, lai ko teiktu pārdevēji, kūku neizcept. Pavārs iesaka aiztaupīt nervus, un, ja nav cepeškrāsns, kūku nopirkt jau gatavu konditorejā. Interesanti, ka, pat lai pagatavotu gaļas filejas, arī profesionāli pavāri mēdz paļauties pat uz tik vienkāršu lietu, kā no krāna tekošs karstais ūdens – "slow cooker" jeb lēnās gatavošanas metodē ar pārtikas plēves vai vakuuma plēves palīdzību zem karsta, tekoša ūdens var uzkarsēt un termiski apstrādāt gaļu. Pēc tam, apcepot uz karstas pannas, gaļa sanāks mīksta un garda.

Rezumējot profesionāļu ieteikumus, varam sastādīt nelielu sarakstu:

  • panna;
  • liels un mazs katls;
  • nazis griešanai;
  • nazis mizošanai;
  • trauki, no kuriem ēst un dzert;
  • parastie virtuves piederumi (dakšiņas, karotes, galda naži);
  • caurduris vai siets;
  • virtuves dēlītis;
  • neliels rokas blenderis;
  • rīve, konservu attaisāmais un pamata instrumenti atvēršanai, sasmalcināšanai;
  • servējamie piederumi, piemēram, zupas kauss;
  • uzglabāšanas trauki;
  • kāda bļoda produktu sajaukšanai.

Ir skaidrs, ka no plaša instrumentu klāsta neesamības virtuvē nevajag baidīties – ja ir plītiņa, daži pamata trauki, nazis, bļoda un vēlme gatavot, garšīgas maltītes var pagatavot bez raizēm. Kad pamata lietas apgūtas un zināma katra švīka pannā, tad var sākt domāt par vairāku pannu komplekta nepieciešamību, lai ļautu iekšējam pavāram uzplaukt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!