Foto: Shutterstock
Mikroviļņu krāsns ir viena no tām elektriskajām ierīcēm, kas virtuvē kļuvusi teju par neatņemamu palīgu, ja nepieciešams īsā laikā uzsildīt maltīti. Lai cik spējīga mikroviļņu krāsns būtu, ir daži produkti un virtuves piederumi, kurus nekādā gadījumā nedrīkst tajā likt, lai uzsildītu. Mikroviļņu krāsns var ietekmēt ne vien produkta un visa ēdiena garšu, bet arī krietni vien sabojāt gan traukus, ko tajā ievietojam, gan pat izraisīt sprādzienu.

Produkti, ko nedrīkst karsēt mikroviļņu krāsnī

Foto: Shutterstock

Mikroviļņu krāsnī nevajadzētu mēģināt pagatavot jēlas olas ar visu čaumalu. Pat ja internetā atrodamajos video redzams, ka mikroviļņu krāsnī var izvārīt olas, to labāk nevajadzētu mēģināt atkārtot mājās. Iemesls ir pavisam vienkāršs – olas čaumalai, saskaroties ar karstajiem viļņiem, veidojas tvaiki olas iekšienē. Tāpēc karsēšana var novest pie tā, ka ola mikroviļņu krāsnī vienkārši uzsprāgst.

Svaigus garšaugus nevajadzētu mēģināt izkaltēt mikroviļņu krāsnī. Tā kā garšaugos ir maz mitruma, ilgi tos karsējot mikroviļņu krāsnī, garšaugu lapiņas var vienkārši aizdegties. Tāpēc garšaugu kaltēšanai labāk izmantot cepeškrāsni.

Izrādās, mikroviļņu krāsnī nekādā gadījumā nevajadzētu karsēt arī mātes pienu, kas paredzēts zīdaiņiem, norāda "Lifehack". Karsēšana mikroviļņu krāsnī savairo pienā nevēlamas baktērijas, un šāds piens pēc tam nav dodams bērnam. Vislabākais veids, kā uzsildīt iepriekš noslauktu mammas pienu – ielikt pudelīti karstā ūdens peldē.

Saldēta gaļa – vēl viens produkts, ko labāk atkausēt istabas temperatūrā, nevis karsēt mikroviļņu krāsnī. Līdzīgi pienam, arī gaļā mikroviļņu ietekmē savairojas nevēlamas baktērijas un tā zaudē B-12 vitamīnu. Tāpēc, ja vien jēlā gaļa uzreiz pēc karsēšanas mikroviļņu krāsnī netiek cepta cepeškrāsnī, labāk no mikroviļņu krāsns to turēt pa gabalu.

Virtuves un citi piederumi, kurus nedrīkst likt mikroviļņu krāsnī

Foto: Shutterstock

Sausi mazgāšanas sūklīši – mazgāšanas piederums, kuru pavisam noteikti sausu nedrīkst karsēt mikroviļņu krāsnī, lai iznīcinātu tajā esošās baktērijas, jo tas var aizdegties, raksta portāls "Good housekeeping". Taču, ja sūklītis ir mitrs, to var uz dažām sekundēm pažāvēt mikroviļņu krāsnī, jo mikroviļņi piesaista ūdens molekulas.

Folija – tā kā folija bloķē mikroviļņus, tās likšana mikroviļņu krāsnī nepavisam nav laba doma.

Plastmasas trauki – ja vien uz plastmasa pusdienu kārbiņas nav norādīts, ka to tiešām drīkst likt mikroviļņu krāsnī, šos trauciņus labāk tajā nelikt. Lētas un pienācīgi neapstrādātas plastmasas trauki var sakust, radot nepatīkamas problēmas.

Šķīvji ar metāla pārklājumu, maliņām un rotājumiem un metāla galda piederumi – šķiet, ka tikai retais nezina, ka arī metāla priekšmetus pavisam noteikti nedrīkst likt mikroviļņu krāsnī. Metāls ir tas materiāls, kas pavisam noteikti sāks dzirksteļot mikroviļņu krāsnī jau pirmajās pāris sekundēs, un tas var novest pie tā, ka mikroviļņu krāsns sadeg vai pat uzsprāgst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!