Foto: Shutterstock

Pēdējo gadu laikā zaļā tēja, kas atceļojusi no Japānas, ar nosaukumu "matcha", kļūst aizvien populārāka arī pie mums. Ja pirms dažiem gadiem to piedāvāja iegādāties vien daži vietējie interneta veikaliņi, tad tagad zaļās tējas dzērienus piedāvā arī kafejnīcas. Ja labi meklē, to var arī atrast lielveikalu plauktos. Bet kas tad īsti ir "matcha" un kāpēc to būtu vērts izmantot ne vien dzērienu pagatavošanā, bet arī ēdienos?

Vispirms noteikti jāzina, ka "matcha" ir zaļā tēja pulvera formā. To parasti dzer siltu – uz vienu krūzi nepieciešama aptuveni pusotra tējkarote tējas, bet pēc pagatavošanas to uzputo ar īpašu bambusa slotiņu sauktu par "chasen". Attiecības gan var atšķirties, jo tēju ražotāji ir dažādi. NaturalLivingIdeas.com vēsta, ka "matcha" tējas krūzītē ir piecreiz vairāk antioksidantu nekā jebkurā citā ēdienā. Varbūt tāpēc japāņi ir ilgdzīvotāji, jo šī tēja pasargājot arī no sirds slimībām, uzlabojot asinsriti, un tiek uzskatīta par vienu no pasaulē populārajiem superproduktiem jeb "superfood".

„Matcha” tējas īpašības

Foto: Shutterstock

Zaļā tēja ir vēl jo vairāk īpaša, jo atšķirībā no parastās augu tējas, smalkā pulverī saberztā "matcha" ir pagatavota no tādām lapiņām, kas četras nedēļas pirms to novākšanas tiek noēnotas. Tā tiek darīts, jo tas veicina palielinātu labo antioksidantu daudzumu tējā. Tējas lapiņās palielinās arī hlorofīla, L-teanīna un kofeīna sastāvs. Tāpēc "matcha" ir dabīgs dzēriens, kas sniedz enerģiju, neuztraucoties par blakus parādībām.

Pie veselīgajām īpašībām tiek minēta arī mierīga un koncentrēta prāta veicināšana, regulāra tējas dzeršana palīdz samazināt ķermeņa masas indeksu, noārda taukus. Tāpēc to ir iecienījuši daudzi veselīga dzīvesveida entuziasti un tie, kuri vēlas tikt vaļā no liekajiem kilogramiem.

"Matcha" tējas garša ir specifiska. Jo vairāk aminoskābju tējā, jo garša ir izteiktāka un stiprāka. Tā atgādina spēcīgu zāļu tēju. Bloga KeepItSimpleAndFit.com autores pat atzina, ka viņām tā atgādinot zāles garšu, bet garšojot labi. Ne visiem tēja iet pie sirds, tāpēc ar to paši japāņi, un nu jau kulināri citviet pasaulē, eksperimentē. No "matcha" taisa ne vien vienkārši tēju, bet dažādus piena dzērienus un kokteiļus.

Dažādie dzērieni no „matcha” tējas

Foto: Shutterstock

Viens no populārākajiem "matcha" dzērieniem ir "matcha latte", kas pagatavota gluži tāpat, kā slavenais kafijas dzēriens, tikai espreso tasītes vietā tiek izmantota zaļā pulvertēja. Piens patīkami atsvaidzina tās garšu, un šādā salikumā aizvieto pat rīta kafiju. Parastā govs piena vietā izmanto arī mandeļu pienu, kokosriekstu pienu un citus.

No "matcha" gatavo arī smūtijus – piemēram, taisot smūtiju pēc banānu un spinātu receptes, spinātus blendētajā kokteilī aizvieto ar "matcha" tēju. Tāpat, to vari piebērt teju jebkuram saldējuma kokteilim vai piena kokteilim, iegūstot veselīgu un gardu dzērienu.

„Matcha” kā piedeva un saldo ēdienu sastāvdaļa

Foto: Shutterstock

Zaļo tēju, kas samalta pulverītī, var izmantot teju visos konditorejas izstrādājumos, krēmos, želejās un putukrējumos. No "matcha" tējas gatavo pat kraukšķīgus sviesta kruasānus, kuru mīklai pievieno vien dažas karotītes zaļā brīnuma. Cepot tie sanāk viegli zaļi, bet virspuse – zeltaina.

Tāpat, "matcha" garšo lieliski kēksos, mafinos un kūku biskvītos. Bet brokastīs to vari baudīt pie bezpiedevu jogurta, ar "matchu" viegli apkaisot trauciņa virspusi. Bet viena no gardākajām lietām, ko var pagatavot, ir svaigā siera kūka ar "matcha" – to var itin viegli izdarīt, eksperimentējot virtuvē. Piemēram, par pamatu var ņemt šo siera kūkas recepti, bet papildus visām citām nepieciešamajām sastāvdaļām, pievienot dažas ēdamkarotes zaļo tēju.

Pavisam vienkārši var pagatavot Japānā iecienīto zaļās tējas šokolādi. Viss, kas tam vajadzīgs – baltā šokolāde, saldais krējums, nedaudz sviesta un pāris ēdamkarotes "matcha" tējas. Saldo krējumu uzkarsē kopā ar sviestu, pievieno karstajai masai baltās šokolādes gabaliņus un maisa. Kad iegūta vienmērīga masa, pieber klāt dažas ēdamkarotes zaļās pulvera tējas. Visu kārtīgi samaisa, ielej traukā, kas izklāts ar cepamo papīru un atdzesē. Kad šokolāde sastingusi, to sagriež gabaliņos un ēd.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!