Foto: Shutterstock
Runājot par kartupeļu pankūkām, šķiet, katram ir sava labākā recepte, ar ko laiku pa laikam remdināt kāri pēc kā latviska un klasiska. Tā kā vienas pareizās vai nepareizās metodes nepastāv, apkopojām kartupeļu cepšanas padomus no saimnieču pūra lādes, kas ar tiem padalījušās portāla ''Calis.lv'' forumā, lai smeltos iedvesmu jaunām interpretācijām.

Viens no netīkamākajiem procesiem šī ēdiena gatavošanā ir kartupeļu rīvēšana. Šajā ziņā bez rokas rīves palīgs var būt gaļas mašīna un virtuves kombains. Ja vien nav jācep pankūkas diviem ēdājiem, ir vērts smērēt ierīci un saudzēt pirkstus no iespējamās savainošanās. Kāda foruma aktīviste atklāj savu metodi – kartupeļu izspiešanu caur sulu spiedi. Sulu pēc tam izlej, bet pārpalikušos biezumus sajauc ar olu, garšvielām un tad cep. Iznākot lieliskas kartupeļu pankūkas bez miltiem un vārītiem kartupeļiem mīkstumam. Kas attiecas uz kartupeļu rīvēšanu uz rīves, ir dažādas metodes. Vieni piekopj smalko rīvi, tad pankūkas ir viengabalainas un kā plācenīši, bet citiem labpatīk sajust kraukšķīgas skaidiņas, tāpēc kartupeļus rīvē uz rupjās sakņu rīves.

Viena no metodēm, ko daudzi kartupeļu pankūku cepēji atzīst – jānosmeļ liekais šķidrums jeb sula, tāpēc pēc rīvēšanas masa jāpaspaida vai jānostādina sietā, lai sula notek. Kāda padomdevēja raksta, ka nosēdušos cieti šķidrumā gan pēc tam pievienojot atpakaļ masai, bet, ja negribas ķēpāties, var iztikt ar kartupeļu cieti vai pievienot kādu karoti miltu, lai masa labāk saturētos.

Foto: Shutterstock

Šķiet, kādas gan vēl varētu būt metodes kartupeļu pankūku cepšanā? Izrādās, var! Pēc kartupeļu sarīvēšanas un šķidruma notecināšanas masu pārlej ar uzkarsētu pienu, pievieno olas, nedaudz miltus, garšvielas un kartupeļu biezeni – rezultātā no masas veido pankūciņas un cep plācenīšus. Padomdevēja ierosina pievienot masai, piemēram, sēnes, saceptus speķa gabaliņus, sīpolus un citus labumus dažādībai. Kāpēc jāpievieno piens? Kā izrādās, tad pankūkas nebrūnē, turklāt arī garšā nebūs jūtama zaļo kartupeļu klātbūtne. Citi stāstot, ka uzkarsēto pienu masā jāiecilā, tad pankūkas būs kraukšķīgākas.

Vieni pie sarīvētajiem kartupeļiem liek vēl miltus, citi iztiek tikai ar olu un garšvielām, taču atkarībā no kartupeļu šķirnes un cietes daudzuma, ar piedevām var variēt. Pamēģini kādu reizi pierīvēt arī sieru, ķirbi, kabaci, burkānu vai kādu citu dārzeni vai sakni – iespējams, šāda alternatīva iegaršosies vēl vairāk. Interesanta metode kartupeļu pankūku cepšanā ir ar auzu pārslām – dažas ēdamkarotes pārslu piešķirot vēl patīkamāku kraukšķīgumu, turklāt tad nav vajadzīgi papildu milti. Daudziem neatņemama sastāvdaļa ir sīpoli un ķiploki, arī tos nevajagot smādēt kartupeļu pankūku cepšanā, un kādu reizi vērts pamēģināt pievienot malto gaļu, tad maltīte būs divtik sātīga. Kāda tupeņu pankūku cepēja silti iesakot masai pievienot arī rīvētus ābolus, tad tās būs mīkstākas un sulīgākas. Papildu sātu izdosies iegūt, ja sarīvētajai kartupeļu masai piejauksi biezpienu vai malto gaļu. Vienkārši pagatavojami un sātīgi!

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vēl kāda pieredzējusi kartupeļu pankūku cepēja raksta, ka svarīgs ir pannas karstums un eļļa – pankūku masu var izlikt tikai uz kārtīgi sakarsētas pannas, turklāt eļļu nevajag žēlot, citādi no kraukšķīgajiem plācenīšiem nebūs ne miņas. Ja šķiet, ka tik strauji apcepot, vidus paliek neizcepts, tad beigās uz mazas liesmas no abām pusēm apcep vēl nedaudz.

Ja netīk kartupeļu pankūku eļļainums, vērts aizlienēt padomu ar tauku nosusināšanu. Pēc cepšanas uzliec pankūkas uz papīra salvetes, un viss liekais iesūksies tajā. ''Tasty.lv'' iesaka – ja vairies no eļļas daudzuma, izmēģini vafeļu pannas lietderīgumu pankūku cepšanā!

Kad pankūkas izceptas, jāķeras pie patīkamākā procesa – baudīšanas. Un arī šajā ziņā ir dažādas variācijas. Vieni atzīst klasisko savienību ar skābo krējumu un brūkleņu zapti, citi tikai ar krējumu, bet vēl kāds ierosina izmēģināt kombināciju ar biezpienu, krēmsieru un lasi, un kādu jogurta mērci. Brūkleņu zapti var aizstāt ar aveņu, dzērveņu ievārījumu, bet visai labi garšos tandēms ar skābo krējumu un kādu želeju, piemēram, jāņogu.

Krāsnī ceptas kartupeļu pankūkas ar olu un šķiņķi

Sātīgas brokastis ir ideālais veids, kā sākt dienu, tāpēc jādomā par to, lai šķīvī būtu gardas lietas. Pamēģini pagatavot kartupeļu pankūkas cepeškrāsnī – tās nebūs jāgroza pannā un iegūs patīkami kraukšķīgu garoziņu.

Lasīt vairāk

Kartupeļu pankūkas latgaliešu gaumē jeb 'buļbu bliņas'

"Buļbu bliņas" – ļoti gardas kartupeļu pankūkas ar rūgušpienu latgaliešu gaumē.

Lasīt vairāk

Video: Kartupeļu pankūkas ceptas vafeļu pannā

Kurš gan spēj atteikties no kraukšķīgām kartupeļu pankūkām? Ja no šī ēdiena gatavošanas atturies lielā eļļas daudzuma dēļ, tad izmēģini pankūkas izcept vafeļu pannā. Tikpat kraukšķīgas, gardas un bez eļļas!

Lasīt vairāk

Kartupeļu un burkānu pankūkas ar grieķu jogurta mērci

Kraukšķīgas burkānu un kartupeļu pankūkas vasarīgām pusdienām vai vakariņām. Asumiņu tām piešķirs sīpols un pavisam nedaudz ķiploka, bet maigākai garšai klāt pagatavo gardu jogurta un medus mērci.

Lasīt vairāk

Kartupeļu pankūkas ar sieru un mārrutku-ābolu mērci

Kartupeļu pankūkas ir īstens komforta ēdiens. Atsauc atmiņā bērnību, neliek lauzīt galvu, kā gatavot, jo ir teju neiespējami izcept negaršīgas kartupeļu pankūkas.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgās kartupeļu pankūkas ar bekonu, olu un zaļajiem zirnīšiem

Šajā ēdienā ir daudzu iecienītu produktu apvienojums – kartupeļi, olas un gaļa, turklāt šo veiksmīgo kombināciju papildina arī sulīgi zirnīši un spināti, kas ēdienam piešķir svaigumu un pavasarīgu nokrāsu. Viegli pagatavojami, garšīgi un pats galvenais – sātīgi!

Lasīt vairāk

Kartupeļu pankūkas ar biezpienu

Karstajām uzkodām kartupeļu pankūkas ar biezpienu.

Lasīt vairāk

Slinkās kartupeļu pankūkas ar krējumu

Zeltainas kartupeļu pankūkas ar kraukšķīgām maliņām, pagatavojamas nieka 20 minūtēs. Baudi tās ar krējumu.

Lasīt vairāk

Kartupeļu pankūkas ar sieru

Gardās kartupeļu pankūkas ēd ar krējumu vai brūkleņu zapti.

Lasīt vairāk

Kartupeļu pankūkas ar sieru un papriku

Ko pagatavot vakariņās pēc darba, lai viss vakars nebūtu jāpavada pie plīts un varētu veltīt laiku ģimenei? Šīs kartupeļu pankūkas var izcept 20 minūtēs, turklāt recepte ir tik vienkārša, ka būs pa spēkam arī iesācējiem.

Lasīt vairāk

'Sencītis' jeb Kartupeļu pankūkas ar kūpinātu gaļu

"Sencītis" jeb gardās kartupeļu pankūkas ar kūpinātu gaļu.

Lasīt vairāk

Kartupeļu 'pankūkpica'

"Kartupeļu pankūka uzlabotā versijā, kas garšos arī tiem, kas nav iemīļojuši parastās kartupeļu pankūkas, jo pica tomēr garšo gandrīz visiem. Noderēs arī tiem, kas pēc darba vēlas ātri un garšīgi kaut ko pagatavot. Pasniegt var gan atsevišķi, gan kopā ar svaigiem salātiem. Ļoti variējama recepte, jo pa virsu var likt to, kas vislabāk garšo, kā arī var taisīt mazāka izmēra picas – tas pēc katra paša vēlēšanās," par savas ģimenes "firmas" recepti raksta Evita Eglīte. Recepti Tasty.lv lasītājiem tās autore piedāvā ar Cālis.lv un Zoombook konkursa starpniecību.

Lasīt vairāk

Video: Kartupeļu pankūkas ar asinsdesiņām

Kartupeļu pankūkas garšos vēl labāk, ja pasniegsi tās ar zeltaini apceptiem sīpoliem un kraukšķīgi apbrūninātiem asinsdesu gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Zeltainie kartupeļu-siļķes plācenīši

Kartupeļu pankūku cienītājiem tiek piedāvāts jauns pankūku veids - sātīgi kartupeļu plācenīši ar siļķi.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!