Foto: AFP/Scanpix

Jau no maija Rīgas Centrāltirgū un citviet varam nopirkt mūsu pašu zemenes, bet līdzās tām, arī no Polijas un citām valstīm importētās. Kamēr šobrīd pērkam vien tās, kuras baudīt svaigas, bet ievārījumiem gādāsim nākamajā mēnesī, jāgādā par to, lai iegūtu pašas labākās ogas, ko vien mums piedāvā.

Svarīgs ir laiks

Kamēr maijā nopērkamās vietējās zemenes vēl bija pliekanas un neizteiksmīgas, jūnijā tās solās kļūt arvien saldākas un gardākas. Nevajadzētu arī smādēt poļu zemenes – būdami tuvāk dienvidiem, kā arī vispieredzējušākie zemeņu audzēšanā, poļi mūsu tirgū piedāvā līdzvērtīgas ogas.

Tāpat, ne vienmēr vajag iekļauties pūlī, ja pie kāda zemeņu tirgotāja sapulcējies bariņš gribētāju. Tas ne vienmēr ir rādītājs tam, ka tieši pie tā pārdevēja ir labākās ogas. Apstaigā tirgu, pavēro situāciju, nogaršo zemenes no vairākiem stendiem - tas palīdzēs atrast vislabākās.

Saldākās ne vienmēr ir mazas

Zemenes saldumam nav nekādas saistības ar to, cik tā ir maza. Visa atslēga slēpjas tajā, cik ilgi tā atradusies pie auga, līdz pilnībā izveidojušies cukuri, kā vēsta Epicurious.com. Tiklīdz zemenes noplūktas, tās vairs nenogatavojas tā, kā pie zemeņu zariņa. Tāpēc, lai nopirktu saldākās, tirgū noteikti palūdz, lai iedod tev pagaršot vismaz divas ogas. Palīdzēs arī ogas krāsa – koši sarkanās būs gatavākas, bet zaļas lapiņas norādīs uz svaigumu.

Mazgāt? Nemazgāt?

Tā kā zemenes ir izteikti jutīgas un ātri sabojājas, mazgā tās tikai pirms ēšanas. Ja esi nopircis vairāk zemeņu, kā plāno tajā brīdī apēst, liec tās nemazgātas ledusskapī. Tāpat, ja gatavo desertus, pēc izņemšanas no ledusskapja, ļauj tām sasilt līdz istabas temperatūrai. Tā zemenes atgūs savu izteikto garšu.

Steidzies uz tirgu pēc zemenēm, un pagatavo kādu no šīm gardajām receptēm!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!