Foto: Shutterstock
Dārzeņu, gaļas, buljona, piena, ar makaroniem, rīsiem un citām piedevām – zupu daudzveidība brīžiem ir tik neizmērojama, ka grūti saprast, ar ko tad sākt. Ja esi no tiem, kas zupas gatavo ļoti reti, tad laiks ieviest šo maltīti ēdienkartē biežāk. Bet, lai iemanītos un noskatītā recepte izdotos un garšotu debešķīgi jau ar pirmo mēģinājumu, vērts ielāgot dažas pamatlietas, kas tikai papildinās receptēs rakstīto. Lūk, septiņi zupu gatavošanas likumi, bez kuriem neiztikt!

Nepārspīlē ar šķidrumu. Pat ja recepte pieprasa jau gatavu buljonu, bieži vien var izlīdzēties tikai ar ūdeni. Buljons, protams, pastiprina zupas garšu, bet, ja zupā starp sastāvdaļām ir pietiekami daudz dārzeņu un gaļas, sastāvdaļas pašas par sevi vārīšanas laikā radīs attiecīgo garšu buķeti. Vārīšanas laikā paseko līdzi, lai sastāvdaļas pārlieku neuzsūktu mitrumu – ja liekas, ka zupa par biezu, vienkārši papildini to ar vēl nedaudz ūdens vai buljona.

Vāri, nevis ļauj pārburbuļot. Ideālās zupas nevis visu vārīšanas laiku neprātīgi burbuļo, bet gan lēni vārās. Tāpēc, kad ūdens sācis burbuļot, samazini plīts liesmu uz mērenu un ļauj zupai viegli vārīties. Tādā veidā visas sastāvdaļas tiks pagatavotas vienmērīgi, bet pats šķidrums uzņems ļoti vajadzīgās garšas no garšaugiem un garšvielām, iesaka "The Mountain Kitchen".

Mēreni ar sāli. Sāls pievienošana zupai ir vajadzīga, taču īstajā brīdī. Ja to izdarīsi jau no paša sākuma, teju garantēts, ka zupa būs pārsālīta. Tāpēc labāk nogaidīt līdz gatavošanas pēdējām minūtēm, nogaršot pagatavoto un tad pievienot sāli, tik daudz, cik vajadzīgs, lai zupu nepārsālītu.

Dārzeņus zupā liec secīgi. Lai katrs dārzenis būtu gatavs un mīksts, nevis izšķīdis zupas katlā, tos nepieciešams pievienot secīgi. Pirmos katlā liec burkānus un kartupeļus, pēc tam pupiņas, brokoļus un citas sastāvdaļas. Lai zinātu, kad kas liekams katlā, noderēs špikeris.

Rīsus un makaronus pievieno, kad zupa jau vārās. Tā kā rīsiem un makaroniem jau nu noteikti nepieciešams saglabāt savu formu, tad katlam šīs sastāvdaļas pieber vien gatavošanas pusceļā. Tu taču nevēlies, lai rīsi vai makaroni pārvērstos putrā?

Neaizmirsti par garšaugiem un piedevām. Neviena zupa nebūs pilnīga, ja tajā nebūs kāda saujiņa svaigu garšaugu, karote krējuma vai citas piedevas, kas papildinās šķīvī ielieto virumu. Tāpēc, ja recepte pieprasa, sakapā vien dilles, sagādā aukstu krējumu un nevairies siltajam zupas šķīvītim uzkaisīt, piemēram, sarīvētu cieto sieru.

Gatavo ar mīlestību. Šis nu ir punkts, ko derētu ielāgot, gatavojot jebkuru ēdienu. Negatavo tikai pienākuma pēc, bet gan tāpēc, ka tiešām vēlies konkrēto maltīti pagatavot. Jo īpaši tas attiecas uz zupām, kas pieprasa pietāti, sastāvdaļu secīgu pievienošanu un uzmanību. Tikai tā iegūsi visgardāko rezultātu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!