Foto: Shutterstock
Brīvdienas ir tās dienas, kad varam atļauties pagulēt ilgāk un nobaudīt ko īpaši garšīgu. Atliek tikai tāds nieks, kā izlemt, ar kādu pašgatavotu kārumu palutināt savas garšas kārpiņas šajās brīvdienās. Mūsuprāt, torte, kūka vai pīrāgs ar sulīgu pildījumu ir lieliska izvēle, ar ko "neaizšausi" greizi. Kamēr līdz pašmāju augļu jaunajai ražai vēl jāpaciešas, iesakām kūkas gatavošanai izmantot sulīgos, saldskābos konservētos persikus, kas ir gluži kā radīti šim nolūkam.

Maigā cukura sīrupā konservētajiem augļiem, salīdzinājumā ar svaigiem persikiem, ir vairākas priekšrocības:

  • Pirmkārt, tie ir pieejami visu gadu;
  • Otrkārt, konservēšanai paredzētie augļi ir novākti pašā pilnbriedā, tādēļ ir īpaši aromātiski un sulīgi;
  • Treškārt, izmantojot kūkas vai plātsmaizes pildījumam konservētus persikus, nebūs jātērē laiks, tos mizojot un atbrīvojot no kauliņiem, kas, kā zināms, var būt visai laikietilpīgs un pacietību pieprasošs process;
  • Ceturtkārt, konservēti persiki vienlīdz labi iederēsies gan ceptajās kūkās, gan neceptajās, ar savu košo krāsu piešķirot tām saulainu un īpaši apetītlīgu izskatu;
  • Piektkārt, kad augļi būs izmantoti, no sīrupa, atšķaidot to ar ūdeni un, papildinot ar, piemēram, piparmētras lapiņām, apelsīnu ripiņām vai sauju dzērveņu, vari pagatavot gardu dzērienu.


Ņem vērā, ja reiz bundža ir attaisīta, bet vienā reizē nav izlietots viss tās saturs, atlikumu labāk pārliet aizvākojamā stikla burkā, jo, saskarē ar gaisu, metāls oksidēsies, jau pēc neilga laika metāla bundžā atstātajiem persikiem piešķirot nepatīkamu, metālisku piegaršu.

Cepumu – jogurta kūka ar persikiem

Cepumu – jogurta kūka ar persikiem, kura garšos gan lieliem, gan maziem.

Lasīt vairāk

Persiku - 'Rafaello' torte

Foto: Shutterstock
Persiku - "Rafaello" torte īpašo gardēžu viesībām.

Lasīt vairāk

Skābā krējuma mīklas kūka ar konservētiem persikiem

Foto: Shutterstock
Vienkāršas skābā krējuma mīklas kūka, kurā paslēpušies sulīgie persiki. Garšos burvīgi pie tējas vai kafijas tases.

Lasīt vairāk

Biezpiena torte ar samazinātu tauku saturu

Foto: Shutterstock
Biezpiena torte ar samazinātu tauku saturu, kura garšas ziņā krietni pārspēj krēma tortes!

Lasīt vairāk

Sulīgā citronu un persiku biskvītkūka

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Sulīga, poraina, viegla un vasarīga tējas kūka, kas ieskaus virtuvi dievišķā aromātā un izceptais kārums izkusīs uz mēles teju kā cukurgraudiņš.

Lasīt vairāk

Elementārais kārtainās mīklas pīrāgs ar persikiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Kārtainā mīkla ir īsts glābiņš dienās, kad kārojas kas salds, bet biskvītu gluži cept negribas. Mīklu izmanto par pamatu un virs tā liec sezonas labākos augļus - persikus, kas kopā veidos debešķīgu salikumu.

Lasīt vairāk

Sulīgs persiku pīrāgs itāliešu mafijas gaumē

Foto: Shutterstock
Šī ir ātra un aromātiskā pīrāga recepte, kas lieti noderēs šobrīd, kad tirgū un veikalu plauktos sārtojas sulīgi persiki. Kādēļ mafijas gaumē? Jo šī ir viena no "Mafijas pavārgrāmatas" receptēm, kuras ir tik ģeniāli vienkāršas, ka to dēļ nebūtu žēl pat mirt.

Lasīt vairāk

Ātrā ābolu un persiku kūka ar drumstalām

Foto: DELFI
Gandrīz kā "Šarlote", bet vēl gardāka! Persiku un aprikožu vietā var likt iepriekš izmērcētas rozīnes, bet tagad, kad persiki tik sulīgi, izbaudām tos! Recepti izmēģinājis un citiem iesaka akmeņkalis un labu garšu pazinējs Guntis Pandars.

Lasīt vairāk

Izcili vienkāršais melleņu un persiku pīrāgs

Foto: DELFI
Pēc tirgus apmeklējuma, kad ogas un augļi sapirkti pārpārēm, un ledusskapī aizķērusies paciņa sviesta, var izcept šo gaužām vienkāršo ''galette''. Izcili labi garšos silts, pasniegts ar saldējuma bumbu vai jau atdzisis pie tējas vai kafijas.

Lasīt vairāk

Krēmīgais persiku pīrāgs

Plūmes, aprikozes, nektarīni un persiki – tie ir gardie, saldie saules augļi. Mūsdienās neviens no tiem vairs netiek uzskatīts par eksotisku, tomēr no tiem var pagatavot ko neierastu mūsu garšas kārpiņām, piemēram, čili mērci vai grilētu uzkodu. Aikāgaršo šefpavārs piedāvā izmēģināt oriģinālas vasarīgas receptes, kas neatstās vienaldzīgu nevienu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!