Foto: Shutterstock
Dārzā audzēts baziliks un svaigs ķiplociņš. Aromātisks cietais siers un labas kvalitātes olīveļļa. Šāda kombinācija ir klasisks pamats aromātiskākajam vasaras pašu gatavotam pesto. Vari to baudīt uzreiz vai sasaldēt ziemai. Izrādās, pesto var pievienot ne tikai pastai - ir daudz un dažādu metožu, ko gardēži ir atzinuši par labām esam un izmanto ikvienas maltītes uzlabošanai, raksta portāls "The Kitchn".

1. Sāc ar brokastīm - ja pirmajā dienas maltītē esi ieradis ēst omleti, vari droši pievienot dažas piles pesto uz omletes vai salātiem. Neierastāka kombinācija? Sāļās pankūkas vai vafeles, kurām cukura vietā pievieno pesto. 

2. Tomātu mērces vietā picā - ja gatavo picu vai sāļo plātsmaizi, droši liec pesto tomātu mērces vietā. Iegūsi neaizmirstamu garšu kombināciju. Atceries, ka pesto būs nepieciešams mazākā daudzumā nekā tomātu mērce, jo tam ir daudz spēcīgāka garša.

3. Pievieno dipu mērcītēm - iejauc pesto grieķu jogurtā, skābajā krējumā vai pievieno biezpienam. Elegantāks variants? Cepeškrāsnī uzcep brie siera ritulīti un vēl karstu pārlej ar pesto mērci: tavi ciemiņi būs patīkami pārsteigti. 

4. Maizes un maizītes - tev garšo ķiploku maize? Ķiploku sviesta vietā karstai maizītei vari pārziest pesto. Tāpat šo aromātisko mērci vari pievienot maizes vai sāļo bulciņu mīklai. 

5. Draudzība ar sviestmaizēm - sajauc pāris karotes pesto ar majonēzi vai krēmsieru, šādi iegūstot īpaši gardu pamatu savai vakariņu sviestmaizei. Vēl interesantāk: uzzied pesto masu uz lavaša un pildi to ar savām mīļākajām sastāvdaļām.

6. Lai dzīvo salāti! Pesto ir ideāli piemērots salātu aizdaram - piejauc pesto mērcei nedaudz etiķa, iemaisi salātos un pavisam vienkāršie salāti iegūs pavisam jaunu garšu. Tāpat pesto vari pievienot parastajiem rīsiem un makaroniem, grūbām un putraimiem - rezultātā ierastā piedeva vairs nebūs tik ierasta. 

7. Dārzeņi ar pesto - krāsnī ceptus vai tvaicētus dārzeņus samaisi kopā ar karoti pesto. Tev garšo ugunskurā cepti kartupeļi folijā? Krējumā vietā pamēģini tos baudīt kopā ar pesto mērci.

8. Tomāti ar mocarellu - ņem riku savas iecienītās maizes, uzsmērē uz tās pesto, virsū liec šķēlēs sagrieztu tomātu un mocarellu. Gardākā un ātrākā vasaras uzkoda gatava!

9. Kombinē ar gaļu - nebaidies pesto pievienot arī gaļai un pat zivīm. Tā ir lieliska un ātra marināde, kā arī ideāla piedeva jau grilētai gaļai vai zivij. Ja gatavo viltoto zaķi vai gaļas bumbiņas, iemaisi pesto maltajā gaļā un tālāk ēdienu gatavo kā ierasts. 

10. Atdzīvini zupu! Pesto labi saskan ar dārzeņu un pupiņu zupām - vienkārši iemaisi jau pagatavotā virumā nedaudz pesto. Īpaši labi aromātiskais pesto “atdzīvinās” ziemas zupas, kad nav pieejami daudzi garšaugi.

Pesto ar ķiploku

Foto: Shutterstock
Pesto ar ķiploku - gardam salātu aizdaram un uzkodām.

Lasīt vairāk

Cepts lasis ar pētersīļu pesto

Foto: Vida Press
Šodien vakariņām, rīt - uzkodām! Plānojot ēdienreizes, pagatavo vienai maltītei nedaudz vairāk ēdiena, atlikumu izmanto citā receptē. Piemēram, sekojot šai receptei, pagatavosi sātīgas vakariņas četrām personām, bet, ja nevarēsiet pievārēt visu, atlikušo lasi var sacept kārtainās mīklas pīrādziņos!

Lasīt vairāk

Griķu zupa ar garnelēm un bazilika pesto

"Tex-Mex" šefpavārs iesaka izmēģināt un baudīt griķu zupu ar dārzeņiem, garnelēm un bazilika pesto.

Lasīt vairāk

Miežu putraimu, kartupeļu un murķeļu salāti ar rukolas pesto

"Recepte tiem, kas nelieto uzturā miltus. Mieži ir lieliska alternatīva. Fantastiska piedeva vai ēdiens ar olām!" par salātiem saka receptes autors, "Eco Catering" šefpavārs Rihards Frīdenbergs-Kalniņš. Murķeļu vietā vari izmantot šampinjonus, kazas siera vietā – Trikātas Sniega bumbas, rukolas vietā – vairāk pētersīļu. Parmezāna vietā vari lietot Monterīgo sieru.

Lasīt vairāk

Grūbu un meža ķiploku putra ar mīksti vārītām paipalu olām un grauzdētiem valriekstiem

Radoša ideja - grūbu putra ar meža ķiplokiem, mīksti vārītām olām un grauzdētiem valriekstiem. Recepti iesaka "Eco catering" dibinātājs, šefpavārs Rihards Frīdenbergs-Kalniņš.

Lasīt vairāk

Lapu kāposta pesto

Lapu jeb Kale kāpostiem ir vairākas šķirnes, taču Latvijā visbiežāk nopērkami lillā un tumši zaļi kāposti ar krokotām lapām. Tie ir vitamīniem, minerālvielām un šķiedrvielām bagāti, tāpēc iekļaujot ikdienas uzturā kale kāpostu, stiprināsiet kaulus, sirdi un asinsvadu sistēmu. Turklāt šajos kāpostos ir zems kaloriju daudzums un augsts šķiedrvielu līmenis. Pesto recepti iesaka "Aikāgaršo!" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!