Foto: Shutterstock
Ierasts, ka granātābolu sezonas pilnbrieds ir decembris un Ziemassvētku laiks, kad tie ir vissulīgākie. Taču šogad jau oktobra otrajā pusē veikalu plauktos sāk parādīties lieli, mīksti un garšīgām sēkliņām pildīti augļi. Pats jaukākais ir tas, ka granātāboli ir pietiekami universāli – tie piemēroti kā gaļas ēdieniem, tā salātiem, kuskusa ēdieniem un desertiem. Lūk, 10 receptes no "Tasty" pavārgrāmatas, kur likt lietā pirmos granātābolus!

Veikalā izvēlies tādus granātābolus, kas pataustot liekas blīvi. Augļiem jābūt lieliem, lai tie iegultu plaši atvērtā plaukstā. Nobriedis auglis būs smagnējs – ja tas ir viegls, granātābola sēkliņas ir izžuvušas. Jāpavēro arī augļa miza – tai jābūt sausai, bez redzamiem bojājumiem un plankumiem, sārtai vai piesātināti sarkanai. Tāpat papēti arī granātābola kronīti tā apakšā – tam ir jābūt sausam, izkaltušam. Zaļš kronītis var liecināt par to, ka auglis ir negatavs. Plašāk par to, kā izvēlēties vislabāko granātābolu, esam rakstījuši jau iepriekš.

Granātāboli medicīnā un veselības uzlabošanā lietoti tūkstošiem gadu. Austrumu valstīs tos izsenis uzskata par efektīvu līdzekli sirds un asinsvadu slimību ārstēšanai, tie līdzot pret iekaisumiem un dažiem vēža veidiem, tostarp prostatas vēzi. Granātāboli pilnīgi noteikti ir bagātīgs šķiedrvielu, A, C un E vitamīna, dzelzs, joda, kālija, kalcija un silīcija avots. Šis auglis ir īsta bagātību krātuve un satur 15 aminoskābes, sešas no kurām, atskaitot granātābolu, satur tikai gaļa, un tās ir neaizstājamas cilvēka organismam. Tādēļ granātāboliem vajadzētu būt ikviena veģetārieša ēdienkartē. Turklāt granātābols ir īstais našķis kaloriju skaitītājiem, jo 100 grami šī augļa satur mazāk nekā 70 kilokalorijas. Vairāk par granātābolu veselīgajām īpašībām lasiet šeit.

Kas attiecas uz granātābola izmantošanu, nav jābaidās to pievienot sātīgajiem ēdieniem. Granātābols garšo lieliski kopā ar vistas gaļu un garnelēm. Tāpat tas piestāvēs jēra gaļai un pat marinētai siļķei salātos. To vari arī uzkaisīt virsū svaigajiem lapu salātiem, kas pagatavoti ar spinātiem, rukolu, ledus salātiem, romiešu salātiem vai citiem. Jo īpaši labi granātābols iederēsies kuskusa salātos, bet nobaudīšanas vērti ir arī pupiņu salāti ar brinzu, kam pārkaisītas granātābolu sēkliņas.

Krāsnī cepti vistas stilbiņi un ķirbji ar granātābola sēkliņām

Foto: Shutterstock

Kārtīgas vakariņas vienā lielā cepeškrāsns pannā – ķirbji ar iepriekš novārītiem vistas stilbiņiem, sīpoliem un ķiplokiem, kā arī saldeni skābām granātābola sēkliņām. Vistu var arī iepriekš nevārīt, iemarinējot to eļļā un garšvielās dažas minūtes pirms cepšanas. Taču tad cepšanas laiks būs ilgāks.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti dārzeņi ar dažādiem rīsiem un lēcām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Rīsu maltītēm ne vienmēr jāsastāv tikai no viena veida rīsiem. Dažādo pusdienas vai vakariņas, pagatavojot maltīti no brūno, sarkano un savvaļas rīsu maisījuma. To pēc tam iemaisi krāsnī ceptos dārzeņos, pievieno mazliet neierastus papildinājumus, piemēram, riekstus un granātābola sēkliņas, un garšu ceļojums var sākties!

Lasīt vairāk

Jēra ragū ar rīsu makaroniem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gardas vēsmas no Tuvajiem Austrumiem – lēni sutināta jēra maltā gaļa ar aromātiskām garšvielām. Maltās gaļas mērci pasniedz ar rīsu makaroniem, sauktiem arī par "orzo", granātābola sēkliņām un pistācijām - kraukšķīgumam.

Lasīt vairāk

Pīles salāti ar sulīgo mango un granātāboliem

Šie eksotiskajiem pīles salātiem piemīt viss, kas ir nepieciešams – svaigums, asumiņš, sulīgi augļi un garda, kraukšķīga pīle. Recepte no izcilā šefpavāra Džeimija Olivera krājumiem.

Lasīt vairāk

Kuskusa salāti ar vistu Karību gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Īsts garšu sprādziens, kurā saldais mijas ar sāļo un augļi ar "nopietno" ēdienu. Graudaino kuskusu papildinās nedaudz pikanta vista, taču to visu vēl vairāk atsvaidzinās mango, granātābols un garda apelsīnu sulas mērce.

Lasīt vairāk

Ceptas garneles ar granātābolu salsu

Foto: Shutterstock

Ļoti garda tīģergarneļu uzkoda ar asumiņu. Piemērota nelielām viesībām vai īpašam vakaram. Garneles vispirms 30 minūtes marinē. Tikmēr sagatavo salsu. Garnelēm jābūt jēlām, termiski neapstrādātām.

Lasīt vairāk

Atsvaidzinošie tomātu salāti ar kvinoju un granātāboliem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Atsvaidzinoši un sātīgi, ļoti veselīgi un īpaši apetelīgi - tādi ir šie kvinojas salāti ar tomātiem un granātābolu sēkliņām.

Lasīt vairāk

Sātīgie pupiņu salāti ar brinzu

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojami un sātīgi pupiņu salāti ar brinzas sieru. Kinza un citrona miziņa piešķir svaigumu, ķiploks gādā par veselīgumu, bet kūpināta paprika saliek pareizos akcentus.

Lasīt vairāk

Lapu salāti ar bumbieri, valriekstiem un zilo sieru

Foto: PantherMedia/Scanpix

Lapu salātos ar bumbieri, valriekstiem un zilo sieru ne vien apvienojas lieliskas garšas, tie ir tik krāšņi, ka ar savu klātbūtni rotās jebkuru galda klājumu.

Lasīt vairāk

Kakao un Filadelfijas siera krēms ar granātāboliem

Foto: Shutterstock

Ne pārāk sarežģīta deserta recepte - Filadelfijas siera un kakao krēms, kuru atsvaidzina saldskābās granātābolu sēkliņas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!