12 pavisam vienkārši kartupeļu sacepumi bez liekām sastāvdaļām

12 pavisam vienkārši kartupeļu sacepumi bez liekām sastāvdaļām
Foto: Shutterstock

Jau izdzirdot vien maģisko vārdu salikumu "kartupeļu sacepums", saskrien pilna mute siekalām un sāk rādīties kārdinošas vīzijas, kā no krāsns tiek izvilkts kūpošs trauks ar krēmīgā mērcē peldošām vai kūstoša siera kārtas pārklātām zeltainu tupeņu šķēlēm. Ja vēlies jau šovakar palutināt sevi ar šo garšu baudījumu, piedāvajam 12 ģeniāli vienkāršu kartupeļu sacepumu receptes bez liekām klapatām un sarežģītām sastāvdaļām.

Gards kartupeļu sacepums izdosies no dažādu veidu tupeņiem: vari izmantot gan nevārītus, tos sagriežot plānās šķēlēs vai daiviņās, turklāt arī mizošana nebūt nav obligāta – pietiks ar to, ja bumbuļus pirms griešanas kārtīgi noberzīsi; ja tev ir pa ķērienam vakardienas kartupeļu biezputra vai vārītie kartupeļi – vēl jo labāk – šādā gadījumā sacepuma gatavošanas laiks patīkami saruks.

12 pavisam vienkārši kartupeļu sacepumi bez liekām sastāvdaļām
Foto: Shutterstock

Kartupeļu sacepums, kā nekas cits, pierāda, ka viss ģeniālais ir vienkāršs. Piemēram, izsmalcinātās franču virtuves klasika ir "gratin" – ar sviestu ieziestā traukā saliktas superplānas kartupeļu šķēlītes (te lieti noderēs virtuves kombains), ko pārkaisa ar sāli, pipariem, kapātiem ķiplokiem, pārlej ar saldo krējumu, šauj krasnī, lai jau pēc nepilnas pusstundas varētu baudīt izcili gardo rezultātu. Saldo krējumu aizstājot ar kokosriekstu pienu un papildinot sacepumu ar rīvētu laima miziņu un čili pipariem, iegūsi eksotisku un garšām bagātu "gratin" versiju. Atceries, ka pārbaudītas garšvielas, ar ko papildināt kartupeļus, ir timiāns un rozmarīns.

12 pavisam vienkārši kartupeļu sacepumi bez liekām sastāvdaļām
Foto: Shutterstock

Ja sacepumu papildināsi ar malto gaļu, gabaliņos sagrieztam sēnēm, paprikas strēmelītēm, tomātu šķēlēm vai rīvēta siera "cepurīti", tas būs īpaši sātīgs. Īstena klasika ir leišu un latgaliešu iecienītais kugelis jeb rīvētu kartupeļu masa, kas samaisīta ar apceptas gaļas kraukšķīšiem, sīpoliem un apcepta krāsnī līdz zeltainai garoziņai. Ja tevi biedē kartupeļu rīvēšanas un mizošanas process, tad noteikti priecāsies uzzināt, ka, arī gatavojot kugeli, kartupeļi pirms rīvēšanas nebūt nav jāmizo, savukārt rīvēšanu prātīgāk būs uzticēt virtuves kombainam vai kādam spēcīgam vīrietim.

No krāsns izcelto sacepumu nedaudz atdzesē, lai tas būtu vieglāk sagriežams, tad ar lāpstiņu sadali, liec uz šķīvjiem, papildini ar karoti skāba krējuma, kapātiem zaļumiem, pāris sālīta gurķa šķēlēm vai tomātiem želejā, un izbaudi nesteidzoties.

Lai labi garšo!

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Dienas recepte
Nedēļas Top 10
Tasty iesaka