Foto: Shutterstock
Parmezāns, pateicoties savai lieliskajai un neatkārtojamajai garšai, tā dzimtenē Itālijā ir iecienīts un mīlēts jau 900 gadu garumā. Un var droši apgalvot, ka tas ir arī pasaulē populārākais cietais siers. Kaut šķiet, ka parmezāns, salīdzinājumā ar "parastajiem" sieriem, ir nesamērīgi dārgs, jāņem vērā, ka pietiks ar pavisam nelielu gabaliņu, lai piešķirtu ēdienam izsmalcinātu un piesātinātu garšu. Šis niansētiem aromātiem bagātais siers iederēsies gan sacepumos, sautējumos, gan pastas ēdienos, picās, pīrāgos, mērcēs un pat zupās. Izmēgini kādu no 13 mūsu piedāvātajām receptēm - ļoti iespējams, ka tieši parmezāns kļūs par tavu labāko pēdējā laika kulināro atklājumu.

Ziedkāpostu sacepums ar tomātiem un sieru

Foto: Vida Press
Maigas ziedkāpostu rozetes krēmīgā siera mērcē, kuru papildina rīvmaizes drumstalas un ķirštomātu spirdzinošais skābumiņš - lieliska maltīte visai ģimenei.

Lasīt vairāk

Boloņas mērce ar ķirštomātiem

Foto: Vida Press
Vēl viena Boloņas mērces variācija - šoreiz ar svaigiem ķirštomātiņiem, tādēļ rezultāts šķitīs vieglāks un ne tik barojošs. Vēl viens šīs receptes pluss - tā ir ātra, jo, kā zināms, klasiskās Boloņas mērces mīnuss ir ļoti ilgais gatavošanas laiks.

Lasīt vairāk

Krēmīgs citronu risoto

Foto: Shutterstock
Šis krēmīgais citronu risoto pilnīgi noteikti ir izmēģināšanas vērts. Tā samtainā konsistence patīkami harmonē ar citrona spirdzinošo raksturu, radot ēdienu, kurš piestāvēs gan ģimeniskām vakariņām, gan gardēžu maltītei.

Lasīt vairāk

Makaroni ar šķiņķi jeb 'pasta carbonara'

Foto: PantherMedia/Scanpix
Itāļu virtuves klasika - "spageti carbonara" jeb makaroni ar šķiņķi un olu.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas veltnīši ar sieru

Foto: Shutterstock
Vienkārši, bet tajā pašā laikā izsmalcināti - cūkgaļas veltnīši ar pikantu siera un garšaugu pildījumu, ko papildina viegla tomātu mērce.

Lasīt vairāk

Minestrone - dārzeņu zupa ar pastu itāliešu gaumē

Foto: Shutterstock
Minestrone - dārzeņu zupa ar pastu, ir viena no retajām zupām, kas atridama tradicionālo itāliešu restorānu ēdienkartēs.

Lasīt vairāk

Musaka - baklažānu un kartupeļu sacepums ar gaļu

Foto: Shutterstock
Musaka ir tradicionāls Balkānu un Vidusjūras valstu ēdiens, kuru gatavo cepeškrāsnī - no baklažāniem, kartupeļiem un gaļas, bagātīgi pārlejot ar mērci.

Lasīt vairāk

Gaisīgie olu 'mākoņi' jeb neparasta brokastu recepte

Vai zināt, cik vienkārši ir radīt Olu drāmu vai Olu ažiotāžu? Pagatavojiet šo supervienkāršo brokastu recepti! Pēc tam, kad biju ielikusi šī pavisam vienkāršā ēdiena foto savā
Instagram
un
Facebook
lapā, saņēmu neskaitāmus "Ak, kā tu TO izdarīji?" komentārus, kas mani vienlaicīgi gan uzjautrināja, gan pagodināja. Tā tiešām ir maģija - no vienas olas un kriksīša siera 15 minūtēs iegūt ko tik fantastiski skaistu!

Lasīt vairāk

Krēmīgs makaronu sacepums ar Parmezāna garoziņu

Foto: Vida Press
Makaroni ar krēmīgu siera mērci un zeltainu Parmezāna garoziņu, papildināti ar atsvaidzinošiem zaļajiem salātiem, piestāv mājīgām ģimenes vakariņām. Īsti vēderprieki gan lieliem, gan maziem!

Lasīt vairāk

Sēņu risoto

Foto: Vida Press
Brīnišķīgi krēmīgs, turklāt vienkārši pagatavojams tradicionālais itāļu ēdiens. No brīža, kad rīsiem pievienosi pirmo buljona porciju, līdz gatavam risoto paies vien 20 minūtes! Ja pa rokai nav baraviku, droši vari tās aizstāt ar citām sēnēm, kas pirms ēšanas nav jāvāra, - gailenēm, šampinjoniem, bekām!

Lasīt vairāk

Pica ar bumbieriem, valriekstiem un rukolu

Foto: Shutterstock
Garšīgākā pica pasaulē - izmēģini, lai saprastu!

Lasīt vairāk

Sāļā siera un spinātu kūka

Foto: Shutterstock
Laiks fantāzijas lidojumam, jo šī ir lieliska recepte eksperimentiem. Tajā var izmantot dārzeņus, sieru un garšvielas, kādas vien vēlies. Tāpat šo kūku var cept arī mafinu pannā (15-20 minūtes) vai mazo mafinu veidnītēs (10-15 minūtes).

Lasīt vairāk

Lazanja ar cieto sieru

Foto: Shutterstock

Sātīgai maltītei - lazanja ar boloņas mērci un Parmezāna sieru.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!