Foto: Shutterstock
Čagana un maiga kartupeļu biezputra, kas tā vien kūst uz mēles, ir īsteni demokrātisks ēdiens, jo tā pagatavošanai vajadzīgas vien pāris pavisam vienkāršas, visiem pieejamas un lētas sastāvdaļas. Šodien skaidrosim, ar kādām sastāvdaļām papildinot vienkāršo tupeņu putru, to varēsi baudīt ne vien kā piedevu, bet lepni celt galdā kā pašpietiekamu, gardu un sātīgu pamatēdienu.

Lai pagatavotu gardu kartupeļu biezputru, seko mūsu vienkāršajām norādēm, nobeigumā izvēloties kādu no 13 piedevām, kas šo vienkāršo ēdienu padarīs īpaši apetītlīgu.

Ja vēlies uzzināt, kuras no Latvijā pieejamo kartupeļu šķirnēm ir miltainas un piemērotas biezputras gatavošanai, izlasi šo padomrakstu, bet šajā rakstā uzzināsi, kā kartupeļu biezputru gatavo un izmanto dažādās pasaules valstīs.

Soli pa solim: kā pagatavot nevainojamu kartupeļu biezputru

Foto: Shutterstock


Uz astoņām porcijām biezputras jāparedz 1,5 kg kartupeļu (aptuveni 14 vidēji lieli bumbuļi). Nomizo tos, sagriež vienādās daļās.

Noskalo kartupeļus, liek lielā katlā, pievieno 1 ĒK sāls un pārlej ar aukstu ūdeni, lai ūdens līmenis virs kartupeļiem būtu vismaz 4-5 cm. Kad ūdens sāk burbuļot, samazina liesmu, uzliek katlam vāku un vāra tupeņus 10-15 minūtes, līdz tie ir pavisam mīksti. Ūdeni nokāš (ja paredzēts gatavot mērci, daļu ūdens atstāj mērces iebiezināšanai).

Kartupeļus katlā sastampā ar stampiņu vai kartupeļu presi. Nekādā gadījumā šim mērķim nevajadzētu izmantot blenderi, jo tad kartupeļu masa kļūs klīsterveidīga un nebaudāma.


Pievieno kartupeļiem sāli, piparus un 250 ml uzsildīta piena, kurā izkausētas pāris ēdamkarotes sviesta, un uzputo masu ar rokas vai elektrisko mikseri, lai biezputra būtu īpaši čagana.

Kartupeļu biezputra ir gatava pasniegšanai! Nu atliek tikai izvēlēties, ar kuru no 13 aizdariem šo ēdienu papildināt.


Piedevas, kas kartupeļu biezputru padarīs vēl garšīgāku

Foto: Shutterstock

Krējuma mērce ar mārrutkiem

Glāzei krējuma pievieno 3-4 ĒK rīvētu mārrutku, šķipsnu sāls un kapātus pētersīļu zaļumus. Visu samaisa, iegūstot gardu mērci, ar ko pārliet kartupeļu biezputru.

Kūpināta krūtiņa un sīpoli

150 g kūpinātas krūtiņas sagriez šķēlēs vai sīkos kubiņos un apcep pannā, pēc brīža pievienojot arī 2 plānās ripiņās sagrieztus sīpolus. Cep, līdz sīpoli ir zeltaini un krūtiņa – kraukšķīga. Krūtiņu un sīpolus pievieno kartupeļu biezputrai, kad tā jau salikta uz šķīvjiem.

Spināti un granātābola sēkliņas

Ja pāris saujas spinātu sablendēsi un iemaisīsi karstajā biezputrā, tā iekrāsosies skaisti zaļā tonī, ko vēl vairāk izcelt palīdzēs sauja rubīnsarkanu granātābola sēkliņu.

Siera drumstalas

Pārkaisi gatavo kartupeļu biezputru ar zilā siera drumstalām, pārber ar rīvētu parmezānu vai papildini ar fetas siera kubiņiem.

Sviestā sautēti puravi

Arī glītās ripiņās sagriezti un sviestā sautēti puravi būs lielisks kartupeļu biezputras papildinājums.

Kapāti lociņi

Sīki sakapā bunti zaļo lociņu un iemaisi tos gatavajā biezputrā, kad tā noņemta no plīts.

Foto: Shutterstock

Buljons un garšaugi

Kad kartupeļi sastampāti, tiem uzsildīta piena vietā var pievienot 250 ml buljona, kurā iemaisītas 2-3 ĒK olīveļļas un pa pāris zariņiem bazilika, kinzas un pētersīļu (zaļumus un eļļu vari aizstāt arī ar 2-3 ĒK bazilika vai citu zaļumu pesto).

Skābens ābolu biezenis

Trīs skābus ābolus nomizo, sagriez gabaliņos, liec katliņā, kur izkausēta 1 ĒK sviesta. Pievieno 1/2 TK timiāna, 2 ķiploka daiviņas, šķipsnu sāls, sīki sakapātu čili piparu pēc garšas un sautē, līdz āboli mīksti, tad sablendē aromātiskā biezenī, kas lieliski papildinās kartupeļu biezputras maigo garšu.

Kraukšķīgi brokoļu gabaliņi

Brokoļus sagriez nelielās rozetītēs, liec verdošā sālsūdenī un pavāri 3-4 minūtes, tad strauji atdzesē aukstā ūdenī un iemaisi kraukšķīgos un koši zaļos gabaliņus kartupeļu biezputrā.

Graudu sinepes

Pāris ēdamkarotes maigo graudu sinepju, iemaisītas kartupeļu biezputrā, piešķirs tai jaunas garšas notis un interesantāku tekstūru.

Ar sīpoliem saceptas sēnes

Pannā izkausē 2 ĒK sviesta, apcep tajā 1 sīki sagrieztu sīpolu un 250 g šķēlēs sagrieztu šampinjonu. Cepšanas beigās garšas uzlabošanai sēnēm var pievienot 2 ĒK sausa baltvīna un pasutināt vēl 5 minūtes.

Karsēts sviests

Ja katliņā vai pannā izkarsēsi 3 ĒK kvalitatīva saldkrējuma sviesta, līdz tas iegūst zeltaini brūnu toni, varēsi to izmantot kartupeļu biezputras pārliešanai, lai tā iegūtu riekstainu garšu.

Krāsnī cepti ķiploki

Divām ķiploka galviņām nogriez daiviņu galus, liec tās karstumizturīgā traukā, pārslaki ar olīveļļu un cep 20-30 minūtes līdz 200 grādiem iepriekš sakarsētā krāsnī, kamēr ķiploki kļuvuši mīksti, aromātiski un zaudējuši izteikto asumu. Izņem tos no krāsns, izspied daiviņas no miziņām, sasmalcini ķiplokus ar dakšu vai blenderi un iemaisi kartupeļu biezputrā.

Zemāk vakariņu iedvesmai atradīsi vēl septiņas variācijas par kartupeļu biezputras tēmu no "Tasty" recepšu krājumiem.

Lai labi garšo!

Kolkanons jeb sātīga kartupeļu biezputra 'īru modē'

Vai maz ir kāds, kuram negaršo kartupeļu biezputra? Bet, ja vēl tā tiek dāsni aizdarīta ar maigu saldo krējumu, sviestu, zeltainām bekona šķēlītēm un kraukšķīgiem kāpostu gabaliņiem kā to iecienījuši darīt īri, tad rezultāts ir tik zīdaini krēmīgs un grēcīgi gards, ka no tā gluži vienkārši nav iespējams atteikties. Dietologiem neatliks nekas cits, kā bezpalīdzībā nolaist rokas un saldsērīgi nopūsties, jo šis ir rudenīgi drūmām dienām nevainojami piemērots paēdiens.

Lasīt vairāk

Kartupeļu biezenis ar timiānu un kraukšķīgiem brokoļu gabaliņiem

Kaut šķiet, ka kartupeļu biezenis ir pavisam ikdienišķs ēdiens, papildinot to ar koši zaļiem un kraukšķīgiem blanšētu brokoļu gabaliņiem un sauju koši sārtu dzērveņu, krēmīgā putra būs izcila piedeva svētku cepetim.

Lasīt vairāk

Kartupeļu biezputra ar zaļumiem un sieru

Lai izdotos izcila kartupeļu biezputra, klasiskajā variantā svarīgi kārtīgi izmīcīt, pievienot sviestu, pienu un muskatriekstu. Piedāvājam papildināt tik ierasto garšu ar rīvētu cieto sieru – biezputra, varbūt nebūs tik gaisīga, kā ierasts, taču siers piešķirs ļoti izteiksmīgu noti, ko gribēsi baudīt vēl un vēl.

Lasīt vairāk

Kartupeļu biezputra ar zaļumiem

Reizēm viss garšīgais ir patiesi vienkāršs – atliek vien pagatavot kartupeļu biezputru un sātīga maltīte gatava. Pamēģini samīcītajos kartupeļos iemaisīt siltas paniņas, tās biezputru padarīs kreptīgāku.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepta kartupeļu un krēmsiera biezputra

Bagātīga, krēmīga biezputra, kuru cep cepeškrāsnī un iegūst kārdinošu, zeltainu garoziņu. Ļoti ērts veids, kā sagatavot kartupeļu biezputru viesībām. Laicīgi izvāra kartupeļu biezputru (var pat vārīt iepriekšējā dienā), to vēl karstu pilda sacepuma traukā un noglabā līdz cepšanas brīdim.

Lasīt vairāk

Lauksaimnieka kartupeļu biezputra

Lauksaimnieka kartupeļu biezputra - tik garda, ka neko citu nemaz klāt nevajag!

Lasīt vairāk

Krēmīga kartupeļu biezputra ar spinātiem un grauzdētiem riekstiem

Ikdienišķā kartupeļu biezputra kļūs par restorāna cienīgu ēdienu, ja pievienosi tai olu dzeltenumus, kādu sauju spinātu un grauzdētos, kraukšķīgos riekstu gabaliņus.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!