Vispirms gan parūpējies, ka olām nav ne vainas – ja tās joprojām ir svaigas, tad ēšanai būs labas. Visvienkāršākais, ko vari izdarīt – pārgriezt olas uz pusēm, izņemt dzeltenumus, tiem pievienot garšvieliņas un sapildīt atpakaļ. Tā ātri būsi ticis pie kādas uzkodas, ko pasniegt pēdējā brīža ciemiņiem.
Ja vārīto olu ir ļoti daudz, sagatavo pusdienu pauniņas pēcsvētku dienām. No olām sanāks ļoti gards smēriņš maizītēm. Ja piebērsi tām zaļumus, piegriezīsi avokado gabaliņus un samaisīsi ar majonēzi vai krējumu – vienkārši salāti būs gatavi vienā pūtienā. Turklāt vārītās olas noderēs arī klasiskajiem Valmieras salātiem un krabju nūjiņu salātiem.
Olu un zaļumu salāti
Olu un zaļumu salāti garšīgām piedevām vai smērēšanai uz maizes.
Valmieras salāti
Zibenīgi pagatavojamos, vienkāršos un ļoti sātīgos Valmieras salātus, kas ir nedaudz piemirsta pašmāju salātu klasika, iesaka Kitija Giptere no "Facebook" domubiedru grupas "Mēs gatavojam!".
Olu un lociņu smēriņš jeb salāti maizītēm
Ātrie olu un lociņu salāti maizītēm. Izmanto kā smēriņu, ziežot uz maizes ar nazi. Ja uzkodu vēlies pikantāku, pievieno vairāk sinepju.
Svaigie salāti ar redīsiem, paipalu olām un dīgstiem
Ātri pagatavojami un viegli pusdienu salāti, kas būs gatavi dažās minūtēs. Paipalu oliņas nāksies vārīt krietni īsāku laiku nekā parastās, bet garšos vēl jo labāk.
Pildītas olu 'mušmires'
Pildītās olu "mušmires" – uzkoda padomju laiku viesību labākajās tradīcijās. Īpaši sajūsmināti par šīm neparastajām un garšīgajām "sēnēm" būs mazie rezgaļi.
Spinātu salāti ar bietēm un olām
Veselīgām un vieglām pusdienām – spinātu un biešu salāti. Pasniedz ar jogurta mērcīti vai tāpat ar eļļu.
Sātīgie avokado un olu salāti
Ja iegādāti mīksti, labi nogatavojušies avokado, lielisks veids, kā tos likt lietā - pagatavot salātus. Šie derēs kā brokastīm, tā vakariņām vai launagam, liekot tos uz kraukšķīgi apgrauzdētas maizes šķēles.
Ar garnelēm pildītas olas
Vienkārša un garda ballīšu uzkoda – pildītās olas ar garnelēm. Ja vēlies, olām vari pievienot kādu citu zaļumu un marinētos kaperus pikantumam.
Krabju nūjiņu un Ķīnas kāposta salāti
Vienkāršie un gardie krabju nūjiņu un Ķīnas kāpostu salāti. Ātrām pusdienām vai viesību galdam.
Kartupeļu – siļķu salāti ar olām un vinegreta mērci
Kartupeļu salāti ar siļķi, olām un vinegreta mērci ir vienkārši pagatavojami un ļoti gardi. Ja vēlies, šo salātu aizdaram vari izmantot arī majonēzes – krējuma mērci.
Ar mazsālītiem gurķīšiem un sieru pildītas olas
Recepte noskatīta vairāk nekā 40 gadus vecā žurnālā "Padomju Latvijas Sieviete" un īstenota arī mūsmājās, kļūstot par daļu no vēlajām brīvdienu brokastīm.
Pildītas olas ar kariju
Vienkārša un ātra recepte uzkodām kā nelieliem, tā prāvākiem svētkiem. Ja pildītās olas gribas nedaudz zaļākas, garnējumam izmanto pētersīļa lapiņas.
Pildītās olas ar ķilavu jeb ķilavolas
Pildītās olas ar ķilavu jeb ķilavolas klasiskajā variantā.
Avokado un olu salāti ar zaļumiem
Ļoti ātri un ļoti vienkārši salāti, ko pagatavot no pāri palikušajām vārītajām olām un gataviem, bet ne pārāk mīkstiem avokado. Pētersīļu un lociņu vietā var izmantot arī citus zaļumus, piemēram, kinzu.